Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mi a vállalkozói felelősség?

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-14 16:00:00
  • Gál Andrea
Bizonyára, a vállalkozás alapítása előtt, számos tisztázandó kérdés merül fel bennünk, hogy hogyan legyünk sikeresek. Amit tudni kell: A sikerhez nincs lift, önerőből kell felmásznod!

 

A fentiekre hivatkozva a vállalkozási forma választásánál alapkövetelmény, hogy legyél tisztába azzal, leendő és már vállalkozóként milyen felelősséggel rendelkezel. Ne ijedj meg a lenti cikktől, de fontos, hogy tisztába legyél, mert mint ahogy a döntéseid, úgy a következmények is a Tiéd!

 

Anyagi felelősség

Kockázat: amikor a magánszemély vállalkozásba kezd, tisztában kell lennie azzal, hogy saját befektetett tőkéjét (esetleg a társaiét, magánvagyonát) teszi kockára. A vállalkozónak mérlegelnie kell, hogy anyagi felelősségvállalása milyen feltételek között ölthet olyan méretet, amely még nem veszélyezteti az egzisztenciáját. Tipikus hiba, amikor a vállalkozó olyannyira bízik saját képességeiben, hogy nem számol a veszélyforrásokkal, „mindent egy lapra tesz fel”, és egyik napról a másikra elveszítheti mindenét. Ezért célszerű a vállalkozás indítása előtt olyan jogi formát keresni, amelyben a kockázat mértéke még elviselhető, s legfeljebb a befektetett pénzét veszítheti el.

 

Jogi felelősség

Azonban a vállalkozó a működés során nemcsak a pénzét veszítheti el, mert a vállalkozása működéséért jogi felelősséggel is tartozik. Bármilyen törvénybe ütköző cselekményt követ el, bírósági úton perbe fogható, büntethető.

 

Nem mentség, hogy nem ismerte a tevékenységére vonatkozó jogszabályokat. Sok vállalkozó követi el azt a hibát, hogy a gyors meggazdagodás reményében „keresi a kiskapukat”, s eközben kisebb-nagyobb szabálytalanságokat követ el. Egy ideig akár sikeres is lehet ez a taktika, de hosszú távon semmiképpen sem kifizetődő.

 

Korlátlan és egyetemleges felelősség

A korlátlan és egyetemleges felelősség alá tartozó vállalkozó, illetve a gazdasági társaság tagja a cég mindenfajta kötelezettségvállalásáért magánvagyonával is felel. Amennyiben a vállalkozása korlátolt felelősségű, akkor csak a társasági szerződésben meghatározott összeghatárig.

 

Például ha egy társaságot 3 millió forinttal alapítottak, akkor csak 3 millió forintot bukhat el. A csődbe jutott vállalkozás ez esetben nem lehetetlenül el teljesen anyagilag. Az a vállalkozó, aki törvénytelenséget követ el (Pl. adócsalás), büntetőjogi felelőssége alapján felel a cselekedetéért. Ez persze minden magánszemélyre vonatkozik.

 

Ha egy ügyvezető áfa elcsalásával szerez többletjövedelmet a vállalkozásának, az bűncselekményt követ el, és ennek alapján ő maga teljes vagyonával felel a törvény előtt, akkor is, ha például egy Kft. ügyvezetőjeként és tulajdonosaként követte el tetteit.

 

Korlátolt felelősség

A korlátolt felelősség azt jelenti, hogy a vállalkozó, valamint a gazdasági társaság tagja a cég kötelezettségeiért csak a befektetett tőkéje erejéig felel. Vagyis: a magánvagyona sértetlen marad.

 

Személyes felelősség

A vállalkozó személyesen felel döntéseinek következményeiért, azaz büntetőjogi felelősséggel tartozik.

 

Bízom, hogy a fenti cikk, segíti a döntésedet. Sok sikert!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Ó.IÓ.CIÓ.ÁCIÓ.KÁCIÓ.AKÁCIÓ.VAKÁCIÓ. Vagy mégsem
Egyre jobban belemerülünk a nyárba, mindenki erről beszél, ugyanakkor nem mindenki teheti is meg, hogy szabadságot kivéve szusszanjon egyet, és hűs italokat fogyasszon egy szívószálon keresztül. Legtöbbször két dolog miatt nem merünk szabadságot kivenni, egyrészt a munkahelyi légkör...
   2015-06-20    Tippek
Nem játék - Pókerleckék vállalkozóknak /II./
Az előző cikkünkben a világ egyik legjobb pókerese és sikeres vállalkozó David Daneshgar adott tanácsokat vállalkozóknak. A cikk második részében az újrakezdésről és a vesztségek minimalizálásáról árul el titkokat.
   2015-05-07    Vállalkozz!