Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mire figyelj kisadózóként?

  •  Pénzügyek
  • 2015-06-11 09:50:00
Az alábbiakban számos olyan pontra hívjuk fel a figyelmedet a vállalkozás működtetése során, amely, ha Katas-ok vagyunk, elengedhetetlen, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot. Sőt! A KATA adózás kedvezményének megszüntetését.
Mire figyeljünk, ha KATA-sok vagyunk?
1. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy ha az adótartozása meghaladja a 100.000 Ft-ot, akkor a KATA adózás megszűnik és a hagyományos rendszerbe kell visszatérni. Visszatérni a KATA adó rendszerbe csak a megszűnést követő 2 év múlva lehet.
 
2. Ha katások leszünk, akkor a számlára feltétlenül rá kell írni, hogy KISADÓZÓ, különben mulasztási bírságra számíthatunk. Talán a legjobb lenne rögtön a bélyegzőre is ráíratni. Ha magánszemély részére is értékesítünk, akkor nem árt, ha van nyugtatömbünk is. Külön törvény szabályozza, hogy kinek kell kötelezően pénztárgépet használni, erre figyeljünk.
 
3. Ha katás adózók vagyunk, bevételi nyilvántartás vezetésére vagyunk kötelezettek, ami azt jelenti, hogy a kiállított számláinkat meg kell őrizni, és erről kell egy nyilvántartást vezetni. Erre alkalmas egy pénztárkönyv is, nyomtatványboltban lehet kapni. Ebben látszik, hogy ha elrontunk valamit, és ott van mellette a javítás is.
 
4. Nem választhatja a KATA adózási formát az az egyéni vállalkozó, aki az alábbi tevékenységek valamelyikét végzi: Ingatlan bérbeadás, székhelyszolgáltatás, brókeri és biztosítói tevékenység, biztosítás, nyugdíjalap kiegészítő tevékenység.
 
5. KATA adózás Kft részére nem lehetséges
KATA adózás Kft. részére nem választható, mert csak Egyéni vállalkozó, egyéni cég, és kizárólag magánszemély tagokból álló Bt vagy Kkt. választhatja. Valamint ezen cégformák közül azok nem választhatják, akik biztosítási ügynöki vagy brókeri tevékenységet, biztosítási vagy nyugdíjalapba történő egyéb kiegészítő tevékenységet, saját tulajdonú vagy bérelt ingatlan bérbeadását, üzemeltetését végzik. Illetve azok sem, akiknek az adószámát felfüggesztették vagy törölték az elmúlt két évben.
 
6. Kata adózás, iparűzési adó meghatározása az adott cég székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5 - 2,5 millió forint adó alapot jelent, azaz ebből az összegből kell számolni éves szinten 2% iparűzési adót. Ezt a 2%-ot nem befolyásolja a vállalkozás bevételének alakulása, ez mindig ennyi. Ebben az esetben éves szinten 50.000 Ft/év fizetendő.
Megosztás
Mire figyeljünk, ha KATA-sok vagyunk?
Az alábbiakban számos olyan pontra hívjuk fel a figyelmedet a vállalkozás működtetése során, amely, ha Katas-ok vagyunk, elengedhetetlen, hogy elkerüljük a mulasztási bírságot, Sőt! A KATA adózás kedvezményének megszüntetését.
   2015-09-10    Pénzügyek
Egyéni vállalkozás indítása: ezek kellenek hozzá
Egyéni vállalkozást indítani ma a legegyszerűbb vállalkozási forma, hiszen akinek van ügyfélkapus regisztrációja, az ezen keresztül akár egy nap alatt is elintézheti a szükséges adminisztrációt.
   2015-07-28    Vállalkozz!
Jó döntés katát, kivát választani
A vállalkozások adóterheinek könnyítése és az adminisztráció csökkentése érdekében 2013-ban új adózási módszereket vezettek be. Az új lehetőségek választása esetén az adózó havonta egy összegű tételes adót vagy 16%-os vállalati adót fizet.
   2015-06-23    Pénzügyek