Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mit jelent a siker?

  •  Lifestyle
  • 2016-02-19 19:55:00
  • Gál Andrea
Saját teljesítményünket állandóan viszonyítanunk kell valamilyen mércéhez, ez pedig lehet mások teljesítménye, vagy saját magunk korábbi eredménye. Egy feladat elvégzése előtt, gyakran tudat alatt bár, de van egy elvárásunk arról, hogy mit tudunk elérni azon a területen.

 

Jól megfigyelhető ez a jelenség a sportolóknál, egy úszónak például mindig van egy előzetes célkitűzése a versenyen elért időeredményével kapcsolatban. Ezt a konkrét célkitűzést hívjuk igényszintnek. Az igényszinthez viszonyított teljesítményünk határozza meg, hogy sikerként vagy kudarcként élünk meg valamit:

 

  • Siker: ha egy személy teljesítményszintje meghaladja az igényszintjét.
  • Kudarc: Ha a személy teljesítménye nem éri el az igényszintjét.

 

A sikerélménynek óriási szerepe van abban, hogy az egyének mennyit tesznek hozzá a csapat összteljesítményéhez. Érdemes megnézni, hogy általában milyen hatása van a kudarc, - illetve sikerélménynek a munkahelyi környezetben, illetve fontos a folyamatos sikerélmény biztosítása a kollégáknak, mert a siker mindig további sikert, és motivációt szül.

 

Miért tudnak hasonló képességű emberek közül egyesek folyamatos fejlődés mellett egyre sikeresebbé válni, miközben mások az ígéretes kezdés után leragadnak egy adott szinten? A téma középpontjában a „mindset”, azaz a szemléletmód áll. Megmutatjuk, hogy a megfelelő szemléletmóddal hogyan érhetjük el saját céljainkat és hogyan tudunk motiválni másokat, segítve ezzel az ő fejlődésüket - legyen szó szakmai vagy személyes célokról.

 

A pekingi olimpiát megelőző 2-3 évben elvesztettünk döntőket, ráadásul kétszer ugyanazon ellenfél ellen. A fiúk attól féltek, hogy Pekingben újra ki fogunk kapni. (…) Kikerestem hát azokat a szakmai tévedéseket, amelyek miatt e döntőket elveszítettük, és elkezdtünk rajtuk dolgozni. Ebben a pillanatban a fiúknak megint lett egy fogódzkodójuk, tudták, hogy nem a jobb ellenfél miatt kaptunk ki a két döntőben, hanem mert mi valamit rosszul csináltunk. Ha pedig jól csináljuk, akkor nyerni fogunk. Ezzel a csapat vissza is nyerte magabiztosságát, aminek köszönhetően megnyerte az olimpiát.

 

Ha valaki nem a környezetében keresi a hibát, hanem legelőször saját magában, az – legyen szó tanulásról vagy sportról – előre lép” - Kemény Dénes, korább vízilabda szövetségi kapitány.

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás