Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Motiváció fizetésemelés nélkül? Sima ügy...

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-29 08:55:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Milyen módon motiválhatjuk kollégáinkat és dolgozóinkat abban az esetben is, ha fizetésemelésre épp nem telik? Nézzük meg együtt olyan, külföldön már bevált motivációs lehetőségeket, melyeket akár Magyarországon is fontolóra lehetne venniük a kompetens személyeknek.

Miként lehetne előmozdítani, hogy jó kapcsolat jöjjön létre akár az eltérő osztályokon dolgozó munkatársak között is, mi a motiválás mozgatórugója? Az ilyen kérdések mostanság mind gyakrabban ütik fel a fejüket a cégvezetők és főnökök fejében, mivel az világos, hogy egy ösztönzött és termékeny csapat a középpontja a cég sikerének.

Téves azt gondolni, hogy az egyedüli ösztönző erő a fizetés, ha ugyanis rossz a munkahelyi hangulat, a magas fizetés egy idő után kevésnek bizonyul a jó munkaerő cégen belül tartásához. (Nem hiszed? Akkor gondolj bele, hogy biztosan voltál olyan helyzetben, amikor egy munkáért jól fizettek volna, de egyszerűen nem volt kedved hozzá. Hiányzott a motiváció!)

Cégvezetőként igenis megéri időt és energiát áldozni arra, hogy olyan vállalkozást tartsunk fenn, ahova munkatársaink jó hangulatban járnak dolgozni.

 

Motiváció fizetésemelés nélkül – Hogyan? Így!

 

Nem járnak extra kiadással a cég számára:

1. Flexibilis munkaidő

Ugyan nem minden cégnél, de rengeteg helyen ki lehet alakítani a rugalmas munkaidőt, amely megengedi a munkavállalóknak, hogy nagyobb szabadságot kapjanak a napjuk megtervezéséhez, és saját ütem szerint dolgozzanak. Valódi családközpontú megoldás, és ezért egész biztosan jó hírnevét viszi tovább a cégnek.

 

2. Vállalati hírlevél

Egy közepes nagyságú vállalkozás esetében már döcögősebb lehet a kommunikáció, ezért megéri havi gyakoriságú hírlevelet írni, amelyen keresztül tudósíthatjuk kollégáinkat a változásokról, új kollégák érkezéséről, céges és munkavállalói sikerekről, díjakról, megüresedett vezetői pozíciókról.

 

3. Levelezőlisták szerkesztése

Az egyik legkönnyebb és legnagyszerűbb lehetősége a csapatépítésnek, ha más és más sporttevékenységeknek, hobbiknak külön levelezőlistát szerkesztünk, így akik például futballhoz keresnek csapatot egyszerűen fel tudják keresni egymást a cégen belül.

 

Kis befektetéssel járó extra juttatások:

1. Mozis összejövetelek

Kis cégeknél heti/havi egy moziest kis kiadással, és szervezéssel is nyélbe üthető, mégis remek módja a csapatépítésnek. Új munkatársakat ismerhetünk meg, és akár új barátságok is születhetnek egy-egy vidám este alatt.

 

2. Közös munkahelyi reggeli

Ha az irodában van elegendő hely hozzá, a közös reggeli igazán jó mód egymás jobb megismerésére. Így azokkal is beszélgethetünk, akit egyébként csak kicsit ismerünk. Megszokás szerint ebédelni mindenki a saját társaságával jár, de egy reggeli alkalmával más osztályok munkatársait is megismerhetjük, ha van hozzá kedvünk.

 

3. Céges kerékpárok

A cég által lehetővé tett kölcsönözhető biciklik előrevetítik nemcsak a közös kirándulások lehetőségét, de fittebb életmódra is ösztönözhetik kollégáinkat, akik amúgy kocsival járnának be a munkahelyükre. Arról nem is szólva, hogy a reggelenkénti kerékpározás felfrissít, plusz megszabadít a forgalmi dugók okozta idegeskedéstől. Egy már reggel kedvetlen dolgozó pedig nem sok használhatót tesz hozzá a kellemes hangulathoz…

 

Közepes kiadással járó plusz juttatások:

1. Egészséges ételek, gyümölcsök biztosítása

A cég méretéhez mérten a gyakori gyümölcs és müzliellátás (bár anyagi szempontból nézve megterhelőbb lehet, mint más ösztönző megoldások)  kifizetődő, megtérülő jutattás. Előfordul, hogy bágyadtabb délutánokon a dupla adag kávé sem siet a segítségünkre, ilyenkor jól eshet egy narancs, egy friss alma vagy más gyümölcs, ami szárnyakat ad a munkaidő vége felé is.

 

2. Vállalati rendezvények

Egy cég életében a karácsonyi ünnepség lényeges programnak számít, hiszen közelebb hozza egymáshoz a dolgozókat és fellendíti a munkahelyi légkört is. Évente egy közös rendezvény azonban sokszor kevésnek, főleg ha rendszeresen lépnek be új munkatársak a vállalathoz.

A tavasztól őszig terjedő időintervallum sokféle alkalmat nyújt: hétvégi grillpartik, munka utáni kosárlabda, és egynapos villám túrák is nagyon jó formái a csapatépítésnek.

 

3. Nyelvtanfolyamok

Nyelvleckék biztosítása mind a munkavállalónak mind a munkaadónak is lényeges, főként, ha a szóban forgó idegen nyelv tudása nélkülözhetetlen a napi munkavégzéshez. Ha egy magánoktató túl sok plusz költséggel jár a cégnek, akkor a tandíj felének biztosítása  is jó megoldás lehet a gondra.

Ahogy a fent említett példákból is kitűnik, hogy a dolgozók ösztönzése és a “jó munkahely” képnek megteremtése nem csak a fizetés függvénye.

 

Tuti tipp:

De mielőtt nagyobb összegeket fordítanánk egy-egy ilyen tevékenységbe, mérjük fel az igényeket is: minden dolgozó más és más, így mindenki másképp ösztönözhető – egy kérdőív akár jó kezdés is lehet erre a célra!

 

Téged mivel lehet motiválni? Gondold át!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
Humántőke: a siker ezzel indul
A racionális döntéseken túl másra is szükség van ahhoz, hogy elérjük a várva várt, tartós üzleti sikert. A sikeres vezetők már felismerték, hogy cégük a dolgozók segítségével működhet eredményesen, épp ezért a szemükben alaptőkének számít a humán-erőforrás is.
   2015-11-16    Tippek
Ismerkedjünk a kompetenciateszttel!
Minden vállalkozó lázasan keresi a sikeres cég receptjét, vizsgálják a piaci viszonyokat, a piaci réseket, keresik a leghatékonyabb marketing stratégiákat, próbálják a legtökéletesebb beárazást megragadni, ám sokszor elfeledkeznek arról, hogy a sikerhez igazi csapatra és jó kollégákra...
   2015-10-22    Vállalkozz!
A sikeres tárgyalás titka: igyatok egy jó kávét!
Itthon kávéval kínálni egy látogatót teljesen magától értetődő, hagyományos, kedves gesztus. A TÁRKI (Társadalomkutatási Intézet) a Nespresso és Lyreco megbízására 2013 végén egy olyan felmérést végzett, ami azt bizonyítja, hogy egy sikeres tárgyaláshoz is szinte elkerülhetetlen...
   2015-09-30    Tippek