Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Munkahelyet váltanál? Akkor ezeket tudnod kell

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-02 18:00:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Az alábbiakban egy olyan témát boncolgatunk, amely az emberek túlnyomó többségét foglalkoztatja, kit ezért, kit azért. A témánk a munkahely- és karrierváltás.

 

Mindenkinek megvan a maga érve és oka, miért szeretne munkahelyet váltani. Sokan a fizetéssel elégedetlenek; mások attól félnek, hogy kiégnek az adott munkakörben; néhányan szenvedésként élik meg a reggeleket, amikor munkába kell menni; és vannak, akik valami nagy dolgot szeretnének létrehozni.

 

A munkahely váltás mindig egyfajta bizonytalansággal jár, ezért a realitások helyes felmérése elengedhetetlenül fontos. A helyes és járható út megtalálása néha akadályokba ütközhet, de az alábbi szempontok segíthetnek a jó döntések meghozatalában.

 

Mindenekelőtt azt kell magunkban eldöntenünk, hogy valóban szükséges-e a váltás, illetve a váltás szükségességének okát meg tudjuk-e szüntetni. Meglepődnénk, ha tudnánk, hány munkavállaló szeretne másik munkahelyet vagy részleget csak azért, hogy ne kelljen együtt dolgoznia a főnökével vagy valamely kollégájával. Sok kolléga egy félresikerült párkapcsolat miatt érzi kellemetlennek a volt párja jelenlétét, mások a főnökükkel ápolnak rózsásnak nem nevezhető kapcsolatot. Ezek a feszültségek párbeszéd útján megoldhatók lennének, tehát önmagában a munkahelyi rossz viszonyok a legritkább esetben lehetnek okai a tényleges váltásnak.

 

Viszont léteznek ennél ésszerűbb okok, amelyek valóban szükségessé teszik a váltást.

 

A kapitány hagyja el utolsóként a süllyedő hajót. Ha a munkavállaló úgy érzi, hogy a cég jövője egyre bizonytalanabb, romlanak a kilátások, netán az egész piaci helyzet egyre rosszabb képet fest, akkor indokolttá válik a váltás tervezése. Az ilyen változások rendszerint a munkahelyi morál kárára is mennek, a munkahely egyre frusztráltabb közeget jelent.

 

Nem csak munkavállalóként, hanem egyetemistaként és középiskolai tanulóként is indokolt lehet a váltás. Sok érettségiző az eredeti szakmájától eltérő profilú egyetemet vagy főiskolát választ, mivel az adott területet jobbnak és biztatóbbnak találja. Hatalmas jelentőséggel bírnak ezek a döntések és egyáltalán nem könnyű meghozni őket. Fiatalon pedig talán még nehezebb, de aki jól dönt, az kisebb erőfeszítések árán lehet sikeres az életben.

 

Az egyik leggyakoribb váltásra ösztönző erő maga a pénz, ami természetesen mindig túl kevés. Azok a munkavállalók, akik tudásuknak köszönhetően jelentősen magasabb juttatásokat is zsebre vághatnának, nem fognak sokáig megelégedni a kapott fizetéssel. Sokan gondolják úgy, hogy az elvégzett munkáért magasabb bérezés illetné őket. Ilyenkor nincs mást tenni, mint jobban fizető lehetőségek után nézni.

 

Néhányan megtehetik, hogy feladják a munkahelyüket, hiszen időközben anyagilag függetlenné váltak és inkább saját vállalkozással, befektetésekkel vagy egyéb profitorientált tevékenységgel foglalkoznának. Alighanem ez a váltás legkellemesebb oka.

 

Számba vettük, hogy melyek a váltás leggyakoribb okai, mi miatt szeretnénk munkahelyet vagy hivatást cserélni. Most vizsgáljuk meg azt is, hogyan tehetjük meg mindezt, milyen lehetőségek adottak a váltáshoz és melyek ezek közül a relatív könnyen kivitelezhető módok!

 

Hogyan váltsunk munkát és hivatást?

A váltás mindig bátorságot igényel, hiszen kockázatot jelent. A kockázatvállalás pedig annak a lehetőségét hordozza, hogy végre egyenesbe hozzuk a szakmai karrierünket, fejlődünk és anyagi jólétet biztosítunk magunknak.

 

Nézzük, mely módok és lehetőségek a leginkább általánosak! Az alábbi lista segíthet abban, hogy könnyebben megtaláld a lehetőségét a váltásnak.

 

A legegyszerűbb módja a váltásnak, ha maradunk a régi szakmánknál, de új munkahelyet keresünk. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a munkahelyi légkörrel vagy a főnökkel volt problémánk, esetleg túl alacsony volt a fizetés.

 

Sokan munkavállalóból válnak vállalkozóvá. Ez bevett gyakorlat, hiszen minden szakmát élesben sajátíthatunk el a legjobban. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a régi munkaadónk konkurenciáját teremtjük meg a városban, így aligha lesznek hálásak nekünk. Ám az is előfordulhat, hogy munkavállalóból alvállalkozóvá válunk és bedolgozunk a régi munkahelyünk számára.

 

A harmadik általános váltás, amikor az adott cég berkein belül új munkakörre pályázunk. Ez értelemszerűen nagyobb cégek esetében járható út. Ez megoldást jelent azokra a problémákra, ha a részlegen rosszul jöttünk ki a kisfőnökkel vagy épp belefáradtunk egy adott munkakörbe.

 

A váltás történhet oly módon is, hogy a korábbinál sokkal egyszerűbb, gyorsan elsajátítható szakmát választunk. Ezekben az esetekben rendszerint lehetőség nyílik asszisztensként elhelyezkedni, ahol kitanulhatjuk a szakma alapjait, majd innen léphetünk felfelé a vállalati ranglétrán. Ez egy hosszadalmasabb és kétségkívül megterhelő módszer.

 

Néhányan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a munkájukhoz nagyon hasonló szakmában is el tudnak helyezkedni. Ez egyes egyszerűbb esetekben akár átképzés nélkül is történhet, valójában minden a rátermettségtől és az adott szakma elvárásaitól függ.

 

A külföldi munkavállalás is egy lehetőség. Sokan hajlamosak úgy tekinteni a külföldi munkavállalásra, mint ahol minden fenékig tejfel, a dolog viszont kissé árnyaltabb. Tisztességes, jól fizető munkát csak azok kaphatnak, akik hiányszakmában dolgoznak, illetve jól beszélik az adott ország nyelvét. Ezek hiányában az esetek túlnyomó többségében csak a fizikai munkák elérhetőek.

 

Ha úgy érezzük, hogy mindenképpen változásra van szükségünk a munkában és a karrierünkben, akkor döntsünk határozottan, de felelősséggel! A szakmai tudás, a szorgalom és az önbizalom átsegít minket ezen az időszakon.

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Megosztás
Bejelentési kötelezettségek, adminisztrációs feltételek vállalkozás alapítása során
Engedélyeztetés: A vállalkozásoknak tevékenységük megkezdése előtt bizonyos kötelezettségeket kell teljesíteniük. Egyéni vállalkozás alapítása esetén a vállalkozónak bejelentési kötelezettsége van, a helyi önkormányzatnál kell bejelentkeznie egy erre rendszeresített formanyomtatványon,...
   2015-12-11    Vállalkozz!
A franchise, mint lehetőség
A franchise nem, mint önálló vállalkozási forma, hanem mint sajátos vállalkozási típus terjedt el világszerte, és az utóbbi időkben hazánkban is megjelent.
   2015-12-08    Vállalkozz!
Alkalmazottból vállalkozóvá válás... Legyél tisztában a kihívásokkal!
Akár saját céljaid elérése érdekében, akár azért, mert kényszerítő körülmények hatására lettél vállalkozó, tisztába kell lenned a kihívásokkal. Ugyanis még mindig nagyon sokan vannak, akik elégtelen felkészültséggel és nulla realitással válnak vállalkozóvá.
   2015-06-25    Vállalkozz!