Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

NGM: a külkereskedelmi többlet elérheti a 8,4 milliárd eurót az év egészében

  •  Aktuális
  • 2015-10-19 10:20:00
  • MTI
Magyarország külkereskedelmi többlete az idén az év egészében elérheti a 8,4 milliárd eurót - mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) augusztusi külkereskedelmi adataira reagálva.

 

A KSH közlése szerint augusztusban a kivitel és a behozatal euróban számolt értéke egyaránt 6,2 százalékkal nőtt 2014 augusztusához képest, a kereskedelmi aktívum 459 millió euró volt, 25 millióval több, mint tavaly augusztusban. Az év első nyolc hónapjában az export 7,4, az import 5,6 százalékkal nőtt éves bázison, a kiviteli többlet 1,214 milliárd euróval, 5,311 milliárd euróra emelkedett.

 

A helyettes államtitkár szerint ha az első nyolc hónapban tapasztalt tendencia egész évben érvényesül, van esély arra, hogy éves szinten a külkereskedelmi többlet meghaladja a 8 milliárd forintot. Kiemelte, hogy az év első nyolc hónapjának teljesítményében jelentős szerepe volt a járműgyártás mellé fokozatosan felzárkózó élelmiszeriparnak, a műanyagiparnak és a gyógyszeriparnak is. Utóbbi külkereskedelmi teljesítménye 20 százalékkal nőtt.

 

Marczinkó Zoltán István 2016-ban nem vár változást az export dinamikájában, és úgy vélte, ha emelkedik is a földgáz és a kőolaj ára, a külkereskedelmi aktívum megmarad, köszönhetően a javuló energiahatékonyságnak.

 

Forrás: MTI

Megosztás