Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nekik sikerült: milliárdosok negyven alatt

  •  Sikersztorik
  • 2015-10-19 12:30:00
  • investor.hu
Van, hogy megbotránkoztatnak, van, hogy nem értik őket, mégis a fél világ a lábaik előtt hever. Szemtelenül fiatalok, de már most eszeveszettül sok pénzük van. Sikerük titka nemcsak egy jó alkalmazás vagy startup, de egy jó haver is volt. Bemutatjuk a világ legfiatalabb milliárdosait.

 

"Csak egyszer vagyunk fiatalok, utána más mentséget kell keresnünk" - mondta Oscar Wilde, ez azonban nem igaz azokra a vállalkozókra, akik viszonylag rövid idő alatt értek el kimagaslóan nagy sikert. A milliárdosok elitklubjában vannak ugyanis huszonnyolcan, akik nemcsak hogy önerőből lettek dúsgazdagok, de még mindig csak a húszas, harmincas éveiket tapossák. 

A tekintélyes Forbes magazin összeállítása szerint a huszonnyolcból huszonegyen a technológiai iparban gazdagodtak meg, méghozzá annyira, hogy tizenöten is vannak, akik a világ száz leggazdagabb tech milliárdosa közé is bekerültek. 

 

A legifjabb titán

A technológiai iparból meggazdagodott milliárdosok között a legfiatalabb, aki egyben a világ legfiatalabb milliárdosa is, mindössze 25 éves. Ő Evan Spiegel, a fiatalok körében hihetetlenül népszerű fotóküldő mobilalkalmazás, a Snapchat társalapítója. 

 

Evan Spiegel, a Snapchat alapítója, a világ legfiatalabb milliárdosa

Forrás: Forbes

 

Spiegel még a Stanford egyetemre járt Kaliforniában, amikor Bobby Murphy-vel 2011-ben kifejlesztették a Snapchatet, amely olyan rohamos gyorsasággal hódította meg a világot,hogy mára a cég értéke elérte a 16 milliárd dollárt, miközben az ingyenes fotóküldő alkalmazást naponta mintegy százmillióan használják. A mesés, 2,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező ifjú titán papíron még egyedülálló, de az utóbbi időben Miranda Kerr színésznővel jár. 

 

A leggazdagabb fiatal

Míg Spiegel a legfiatalabb milliárdos címmel büszkélkedhet, addig a Facebookot alapító Mark Zuckerberg a leggazdagabb fiatal címmel dicsekedhet. A 31 éves Zuckerberg a Forbes szerint 41 milliárd dollár (mintegy 11480 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik. Összehasonlításként: a többi 14, negyven év alatti tech milliárdos vagyona összesen 59 milliárd dollár (leírni is hihetetlen: 17000 milliárd forint). Zuckerberg ezzel nemcsak a negyedik leggazdagabb a tech titánok között, de jelenleg ő a világ nyolcadik leggazdagabb embere is. Zuckerberg 23 éves volt, amikor megkereste az első milliárdját, két évvel fiatalabb, mint a snapchates Evan Spiegel. 

 

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója AFP PHOTO/JOSH EDELSON

Forrás: AFP/Josh Edelson

 

Akiknek még bejött a Facebook

Persze a Facebookból nemcsak Zuckerberg lett milliárdos, hanem alapítótársai is: Eduardo Saverin és Dustin Moskovitz, valamint Sean Parker elnök szintén bekerültek a technológiai ipar száz leggazdagabb embere közé. Zuckerberg induló csapata ma már a legkülönfélébb helyekre teszi a pénzét: Moskovitz nemrég jelentette be, hogy 25 millió dollárt (7 milliárd forint) adományoz a GiveDirectly nevű jótékonysági szervezetnek, amely készpénzzel látja el a mélyszegénységben élőket. Saverin 2009 óta Szingapúrban él és a mobilvásárló alkalmazásoktól kezdve az autókölcsönzőkig megállás nélkül mindenbe befektet.Parker ezalatt saját alapítványt indított, amely tudományos kutatásokra, egészségügyi problémák megoldására és a civil ügyek melletti elköteleződésre épül. 

 

Legyen egy jó haverod! 

Bár a legtöbb fiatal milliárdos sikeréhez jelentősen hozzájárult a kollégiumi, főiskolai élet, a 40 év alatti milliárdosok közül hatan is otthagyták az iskolát. Így tett például Sean Parker is, aki mielőtt a Facebookhoz csatlakozott volna létrehozta a Napster nevű fájlcserélő szolgáltatást. Parker már gimnáziumi évei alatt is évi 80 ezer dollárt keresett. (Mai árfolyamon ez mintegy 23 millió forintot jelent.)

 

Mindenesetre szinte az összes 40 év alatti milliárdos a barátjával vagy osztálytársával vágott bele a nagy üzletbe. A Facebook négyesén vagy a Snapchat párosán túl ott van például az Airbnb három alapítója, Nathan Blecharcyzk, Brian Chesky és Joe Gebbia is, akik egy Rhode Island-i dizájniskolában ismerkedtek meg, majd először Airbedandbreakfast.com néven indították be vállalkozásukat San Fransiscóban. A trió rövid időn belül megcsinálta a nagy bizniszt, fejenként 3,3 milliárd dollárt kerestek és a cégük idén júniusban már 25 milliárd dollárt ért.

 

Otthagyta a Klaiforniai Egyetemet, mégis ott a leggazdagabb 40 év alattiak listáján Travis Kalanick is, aki a kanadai Garrett Camppel együtt 2009-ben hozta létre a sokat támadott Uber közösségi sofőrszolgálatot.

 

Travis Kalanick, az Uber közösségi sofőrszolgálat alapítója

Forrás: Chris Ratcliffe/Bloomberg

 

Bár az Uber folyamatosan kihívásokkal néz szembe a világ különböző országaiban - Magyarországon is -, népszerűsége egyelőre minden bürokratikus törekvés ellenére letörhetetlennek tűnik, a cég értéke pedig az elmúlt két évben a tizenötszörösére nőtt, most több mint 50 milliárd dollárt ér.

 

Akik nem amerikaiak

A 40 év alatti milliárdosok között egyébként összesen négyen vannak, akik nem amerikai állampolgárok: egyikük az uberes Garrett Camp, aki kanadai, de köztük van a világ első úgynevezett drónmilliárdosa, a 34 éves kínai Frank Wang is. Cége, a pilóta nélküli robotrepülőket gyártó Dajiang Innovation Technology Co. (DJI) szolgálja ki a piac 70 százalékát, tavaly 400 ezer darab robotrepülőt adtak el. Wang cége a 2009-es alapítás óta megnégyszerezte az eladásait és befektetők szerint a következő években is megtartja majd vezető szerepét a drónpiacon.

 

Van még idejük

A technológiai ipar száz leggazdagabbjának fele még nincs ötven éves, de ők sem panaszkodhatnak: a Google alapítói, Larry Page és Sergey Brin például ötödik, illetve hatodik helyen állnak a százas listán. A technológiai ipar milliárdosainak átlagéletkora egyébként 53 év, tíz évvel kevesebb, mint a világ leggazdagabbjainak átlagéletkora.

 

A tech milliárdosok nettó vagyona összesen 7,3 milliárd dollár, ami csak 1,8 milliárddal kevesebb, mint a leggazdagabbak összvagyona. Viszont ezeknek a srácoknak még egy csomó idejük van pénzt keresni. 

 

Forrás:Investor.hu

Megosztás