Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nem játék - Pókerleckék vállalkozóknak /II./

  •  Vállalkozz!
  • 2015-05-07 15:15:00
Az előző cikkünkben a világ egyik legjobb pókerese és sikeres vállalkozó David Daneshgar adott tanácsokat vállalkozóknak. A cikk második részében az újrakezdésről és a vesztségek minimalizálásáról árul el titkokat.

Ne hidd, hogy minden a tervek szerint alakul!

Amíg a Berkeley tanulója volt, David Daneshgar szinkronban játékelméletet, valószínűség számítást és statisztikát tanított. Tanítványaitól gyakran kapott olyan kérdéseket, hogy mit kell lépniük, ha például két bubit kaptak kézbe. Ezekre mindig azt felelte, hogy már a kérdésfelvetés is rossz, a jó kérdések úgy hangzanak, hogy „mennyi zsetonod van?”, „agresszív az ellenfeled?”, „mit gondolsz, ellenfeleid hogyan vélekednek rólad?”

Az üzletben sincs ez másképp. „Ugyanúgy, mint a pókerben, a tárgyaláskor sincsenek előre megírt jelenetek. Mind a kettőben pillanatok alatt megváltozhat minden, ezért nagyon fontos, hogy száz százalékosan ott legyél minden pillanatban, figyelj és a körülményekhez alkalmazkodva gyorsan hozd meg a döntéseidet!”

Minimalizáld a veszteséged!

Ha nem tudod eldobni a lapjaidat, akkor véged! Ahogy David fogalmaz, „Rengetegen tudnak sokat nyerni egy jó kézzel, de annál kevesebben tudják a lehető legalacsonyabban tartani a veszteségeiket. Ha sokat nyersz, de sokat is veszítesz, akkor tulajdonképpen nem is nyersz. Ha tudod, hogy veszíteni fogsz, dobd a lapjaidat, amint tudod! Az üzleti életben is el kell fogadnod, ha egy terved nem jön össze, és a lehető legkorábban ki kell szállnod belőle, hogy a legkevesebb pénzt veszítsd. Ez még abban az esetben is áll, ha már irdatlan pénzt öltél is a projektbe.”

Nem minden a pénzről szól!

Főhősünknek 24 éves korára bejárása volt hollywoodi pókerpartikra is, ahol csak úgy hemzsegtek a színészek, celebek, vagy az üzleti világ prominens képviselői. Ennek ellenére egy kivételtől eltekintve nem épített kapcsolatokat. (Az az egy kivétel egy bizonyos Jerry Buss volt, aki ajánló levelet írt az egyetemnek társa tanulmányainak folytatásához. Csak, hogy tisztába tegyük a dolgokat, Jerry Buss volt a Los Angeles Lakers tulajdonosa…) „Amikor ott játszottam, csak a pénzszerzés motivált” kezdte David. „A kapcsolati háló építése, és azok fenntartása nagyon fontos az üzletben. Legyen ez a kapcsolat a beszállítókkal, lehetséges befektetőkkel és partnerekkel, a fontos az, hogy minél több embert ismerj, és minél többen ismerjenek téged a pókerasztalnál és az üzleti életben!”

Minden asztal egy új kezdet

„Bárhonnan vissza lehet jönni! Nem az fontos az, hogy ki voltál tegnap, vagy mit tettél korábban. Az igazán lényeges az, hogy mit fogsz tenni most. A póker ugyanígy működik, minden egyes új asztal egy új kezdet is egyben. Nem hagyhatod, hogy az előző asztalnál elszenvedett kudarcok kövessenek téged az újhoz! A vállalkozók általában kockázatkerülők, de startuposként az egészséges mértékig kockáztatnod kell.

Ha esetleges egy korábbi kudarcod vezeti később is a tetteidet (pókerben ez a „tilt”), akkor előbb-utóbb hibázol, és az bizony nagyon fog fájni! Le kell zárnod magadban a korábbi tévedéseidet, hogy valóban tiszta lappal folytathasd…”

Az első részt itt olvashatod.

Megosztás
Mi a vállalkozói felelősség?
Bizonyára, a vállalkozás alapítása előtt, számos tisztázandó kérdés merül fel bennünk, hogy hogyan legyünk sikeresek. Amit tudni kell: A sikerhez nincs lift, önerőből kell felmásznod!
   2015-12-14    Vállalkozz!
Ekképpen kellene motiváljon egy profi vezető
Egy jó vezetőnek többféle képességgel kell rendelkeznie ahhoz, hogy jól tudja irányítani a beosztottjait és sikeresen össze tudja fogni a munkájukat. Ezen kívül a vezető feladata az is, hogy motiválni tudja a csapat tagjait, ezzel jobb eredményekre sarkallva és segítve őket a mindennapi...
   2015-12-11    Cégvezetés
6 közhely a sikerhez
Közhelyek. Unalmasak, ugyanakkor éppen azért váltak azzá, mivel nagyon sokszor igazak is egyben. Mondják, hogy nem szabad mindig ugyanabba a folyóba lépni, ugyanakkor az emberek mindig azt teszik. Így a közhelyek újra és újra értelmet nyernek. Mint most is. Érkezzen tehát hat közhely...
   2015-12-09    Vállalkozz!