Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Növényvédelem felsőfokon

  •  Sikersztorik
  • 2015-06-04 08:15:00
AlgilBio Kft.
Olyan szerves növénykondicionáló folyadékot sikerült kifejlesztenünk, mely segít a növények számára a tápanyagok felvételét, ezek mellet újraindítja a talajéletet. A használatával nagyobb terméshozamok érhetőek el, valamint a növények ellenállóbbá vállnak a betegségekkel, illetve a szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán végeztél környezetgazdálkodási agrármérnökként az ikertestvéreddel és ezt követően 2014-ben meg is alapítottátok az AlgilBio Kft-t. Mi volt a vállalkozás elindításának alapötlete?

Az alapötlet az volt, hogy olyan terméket vezessünk be a piacra, ami egyedülálló, ezek mellet a környezetünk megóvásában is segít. Az általam kifejlesztett terméket szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni a piacon, így segítve a fenntartható mezőgazdaság terjedését.

Főiskolai években már komoly kutatási munkát végeztetek, mely eredményeként a piacon egyedülálló termék született. Pontosan milyen terméket fejlesztettetek ki?

Olyan szerves növénykondicionáló folyadékot sikerült kifejlesztenünk, mely segít a növények számára a tápanyagok felvételét, ezek mellet újra indítja a talajéletet. A használatával nagyobb terméshozamok érhetőek el zöldségnövényeken, valamint a növények ellenállóbbá vállnak a betegségekkel, illetve a szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben. A gyártás során csak természetes anyagokat használunk fel, valamint a gyártás során visszamaradt anyagok is tovább hasznosíthatóak tápközegként. Gyakorlatilag a gyártás közben nem keletkezik felhasználhatatlan melléktermék.

Cégetek milyen szolgáltatásokkal és termékekkel várja ügyfeleit?

Az engedélyezési eljárás alatt lévő termékünk mellet, grafikai munkákkal, illetve környezetvédelmi szaktanácsadással foglalkozunk. A grafikai munkáink megtervezése során előtérbe helyezzük a környezetvédelmi gondolkodást, ezzel is hirdetve környezetünk megóvásának fontosságát. Szaktanácsadásnál pedig a környezetvédelmi megoldásokban tudunk segíteni: vízfelhasználás csökkentése, hulladékhasznosítás, megújuló energiaforrások hasznosítása.

 

Mennyire volt hosszadalmas az engedélyeztetési eljárás és mennyi bürokráciával járt?

A termék bevezetése jelenleg is zajlik. A laborvizsgálatok már lezajlottak. A termékünk megfelel az előírásoknak és semmilyen veszélyes anyagot nem tartalmaz az emberre. A hatóság által előírt biológiai hatékonyságot igazoló vizsgálatok (GEP) most fognak kezdődni. A vizsgálatok lezajlása után kezdődhet meg az engedélyezési eljárás utolsó lépése. Első körben paprika kultúrára engedélyeztetjük a termékünket. Az engedélyezés hosszadalmas és bonyolult. Rengeteg utánjárással jár a hivatalok közt, valamint a jogszabályokkal is tisztában kell lenni. Az eljárás során is ért már bennünket egy pár meglepetés, de ezeken túl kell lépni és csak előre kell tekinteni.

Vállalkozási tevékenységetek során, kik felé szeretnétek nyitni?

A termékünkkel első sorban a biogazdálkodókat szeretnénk megcélozni, mivel számukra kevés alternatíva létezik a tápanyag utánpótlásra. Viszont a termékünket nyugodtan használhatják a műtrágyával kezelt növényeken is. A későbbiekben nem csak a zöldség növénytermesztők számára szeretnénk készíteni termékeket. Kifejlesztésre került már egy változat, amit a későbbiekben a szántóföldi növénytermesztők, illetve a gyümölcs termesztők használhatnak, valamint tervben van egy változat a gombatermesztők számára is.

Hogyan látod a cég jövőjét 2-3 év múlva? Mik a terveitek?

A piacon több féle termékkel szeretnénk megjelenni a megfelelő infrastruktúra kiépítése után. Valamint szeretnénk minél hamarabb megjelenni a nemzetközi piacon. Uniós pályázatokból szeretnénk majd több kutatást elindítani a meglévő, valamint kifejleszteni kívánt termékekkel kapcsolatban.

Végezetül, miért javaslod a cégeknek a környezetvédelmi marketing stratégia kidolgozását?

A környezetvédelmi marketing stratégiával nem csak a földünket óvjuk meg, hanem rengeteg pénzt is megspórolhatunk. Kevesebb energia felhasználásával, anyagok újrahasznosításával, a termelés hatékonyságával eleget tehetünk a környezetvédelmi stratégiánknak, a környezet megóvásának. Továbbá egy pozitív üzenetet közvetíthetünk a környezetvédelmi gondolkodásmódról a célcsoportunk számára, és akár a versenytársaink részére is. Így kialakítható egy egyedi, de pozitív image a cégünkről. Ezt akárki elérheti egy hasonló környezetvédelmi marketing stratégia alkalmazásával akár saját vállalkozásában is.

AlgilBio Kft.

Juhász Tamás (ügyvezető)

 www.algilbio.hu

Megosztás