Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Nyűgözd le a partnered!

  •  Vállalkozz!
  • 2015-06-02 16:30:00
Brit tudósok szerint… Najó ezt most speciel tényleg nem ők találták ki, de az tény, hogy ha egy addig ismeretlen személlyel találkozunk, akkor már az első pillanatokban kialakul bennünk egy benyomás a másikkal szemben, ami akár hosszútávon is meghatározó lehet.

Ráadásul sokak szerint a pénzügyi sikerek több, mint 85%-a nem a tehetségedből, vagy a tudásodból származik, hanem kapcsolatokból tevődik össze, és abból, hogy mennyire tudod lenyűgözni, mennyire tudsz bizalmat kelteni a partnereidben. Ezért lényegtelen, hogy pénzt akarsz bevonni cégedbe, partnert keresel, esetleg csak „simán” vezeted a vállalkozásod, fontos, hogy találkozz emberekkel, és pozitív érzést kelts bennük már az első pillanatban. A kérdés már csak a „hogyan”… Egészen eddig:

Első tanácsként, ne alakíts ki „harcol vagy menekül” helyzetet! Az evolúció nem ölte ki belőlünk azt az ösztönt (tesszük hozzá nem véletlenül, hiszen egy sötét, kihalt sikátorban igencsak jól jön), hogy amennyiben egy idegennel találkozunk, agyunk tudatalatt értékeli a szituációt, és amennyiben szükségesnek tartja, készenlétbe helyezi a szervezetet a további cselekvésre. Mindenféleképpen vigyázz ezért, hogy ne lépj fel fenyegetően a találkozáskor, hiszen ez a továbbiakra is kihatással van.

Fenyegetésként értékelik az emberek a személyes tér váratlan megsértését is, ezért ügyelj arra is, hogy „ne lépj be hívatlanul más aurájába”! Ennek a területnek a nagysága személyenként és kultúránként változik, ezért a legjobb stratégia az, ha követed a másik testbeszédét. Ha közelebb hajol, te is nyugodtan megteheted ugyanezt, ha viszont hátralép, tarts te is nagyobb távolságot!

Ehhez viszont fontos, hogy ismerd a jeleket. A szavak mögötti világról már értekeztünk korábban is, de sosem árt, ha ismétlünk. Fontos a szemkontaktus megtartása amikor beszélünk valakihez, az arc mimika és a test különböző jeleinek felismerése, értékelése! Ugyanakkor nem csak a partnered jelzéseit figyeld, hanem törekedj arra, hogy a tested is ugyanazt sugallja, amit szavakkal mondasz, mert ha ez nincsen meg az bizalmatlanságot és gyanakvást kelt, ha viszont igen, az megbízhatóságot és állandóságot tükröz. Költői kérdés: melyik a jobb?.

Az összhang megteremtésében nagy segítség lehet, ha megtalálod azt az öltözködési stílust, amivel a legjobban tudod kifejezni önmagadat és azt az üzenetet, amit közvetíteni akarsz. Ha nem vagy ebben biztos, érdemes szakember segítségét kérned, hiszen az első benyomások egyik leghangsúlyosabbika az az üzenet, amit az ruhád közvetít.

Az üzleti világban az első találkozás előtt már kialakulhat bennünk egy kép a társunkról. E-mailek, telefonos beszélgetések, szájhagyomány okán már valószínűleg ismeritek egymást, ezért fontos, hogy megfelelj a rólad kialakult képnek, hiszen ellenkező esetben kétséget és diszharmóniát keltesz, ami finoman szólva is káros lehet a későbbi kapcsolatra. Az első találkozás nem a meglepetések ideje, ezért próbáld magad ahhoz a várakozáshoz tartani, amit korábban kialakítottál magadról!

Ilyenkor érdemes arra is figyelned, hogy pozitív hangulatotban legyél, hiszen az emberek könnyebben megnyílnak a vidám embereknek, és gyorsabban alakul ki a rokonszenv is. Ha nem vagy éppen szivárványos hangulatban, akkor ezt érdemes eltitkolnod. Az eltitkolás egyik leghatásosabb módja pedig a másik beszéltetése, ezért legyél mindig nyitott és érdeklődő, „beszéltesd” a partnered, kérdezz, hiszen nemcsak, hogy tükörsimán tudsz a rossz hangulatodról terelni, de pozitív benyomást is keltesz, hiszen az emberek szeretnek mesélni, ha van egy jó hallgatójuk… :)

Amikor viszont te kerülsz sorra, a mondandód lényegét minél kifejezőbben add elő, így hatva az agyra. Amikor csak lehetséges, használj vizuális szavakat, amelyek illatot, érzést, hangulatot közvetítenek. Az agy ugyanis a szavakat képekké, érzetekké alakítva dolgozza fel a hallottakat, így közvetlenül tudsz nagyobb hatást elérni.

Érdemes begyakorolni egy személyes állásfoglalást is. Mire gondolunk? Egy olyan színes-szagos prezentációról (nem, nem kell powerpoint-os prezit csinálnod!), amiben röviden tömören bemutatod saját magad, hogy mit csinálsz, mi a küldetésed, és miben vagy jobb, mint a többiek. Ha megvan ez a panel, akkor ezt lényegében bármikor elsütheted, ami egyrészt magabiztosságot ad, másrészt pedig partneredben is egy erősebb benyomást hagysz magadról.

Megosztás
Testbeszéd gyorstalpaló kezdőknek, avagy így értsd meg a partnered testbeszédét!
Az emberi testbeszéd olyan egyirányú kommunikáció, amelyet önkéntelenül továbbítunk, viszont könnyedén megértünk. Az üzleti életben, ahol a tárgyalások végkimenetele sokszor apróságokon múlik, a testbeszéd is fontos szerephez jut.
   2015-09-01    Vállalkozz!
A mosolyod lehengerli a világot és önmagad! Nem hiszed? Bebizonyítjuk!
Biztosan Te is hallottad azt az anatómiai érdekességet, miszerint a mosolyhoz csupán 13 izom munkájára van szükséged, a mogorva homlokráncoláshoz pedig 112-re. Mondhatnánk, hogy mogorvának lenni egészen komoly testedzés, de természetesen ez csak egy vicc.
   2015-08-12    Lifestyle
A vásárlói döntés 5 fontos állomása: így tudsz többet értékesíteni!
A legtöbb ember egy adott sablon alapján hozza meg döntéseinek nagy részét. Ez a sablon az ösztönök szintjén működik, szinte gondolkodás nélkül, mondhatni, tudatalattijuk vezérli döntéshozataluk működését. Ezek a döntés lépései:
   2015-07-27    Vállalkozz!
Amit az üzleti ebédről és vacsoráról tudni kell
A vállalkozói élet velejárói az üzleti ebédek és vacsorák. Szeretjük vagy sem, a kapcsolatépítés és az üzletteremtés fontos eszközei ezek az alkalmak.
   2015-07-21    Vállalkozz!
Győzni szeretnél az üzleti tárgyalásokon: Pár apróság, amire figyelj oda!
Hála az internetnek, napi szinten akár 5-10 tárgyalást is le lehet bonyolítani anélkül, hogy akár csak kitennénk otthonról a lábunkat. Több emberrel, cégvezetővel, potenciális vevővel, és sokféle témakörben tárgyalhatunk.
   2015-07-20    Vállalkozz!
A tárgyalás illemtana 5 egyszerű pontban
Az üzleti életben az etiketthez és több protokoll ponthoz is alkalmazkodnunk kell, ha megnyerők és komolyak szeretnénk lenni. Nem csak a tárgyalóasztalnál, de az ezt megelőző kapcsolatfelvétel során is elengedhetetlen a megfelelő viselkedés.
   2015-07-19    Tippek
Ha háborút akarsz nyerni, veszíts el néhány csatát!
Ha az üzleti életben valakit akarata ellenére győzöl meg az igazadról, az továbbra is a saját véleményét fogja vallani. Emiatt a tárgyalásokon soha nem szabad erőszakosan vitatkoznod: a vita alkalmatlan a pozitív befolyásolásra. Vita helyett inkább hagyj veszni néhány területet,...
   2015-07-18    Tippek