Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Öt forradalmi technológiai újdonság a klímavédelem terén

  •  Tippek
  • 2015-03-02 09:40:00
A klímaváltozás megállítása szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt nyer a technológiai fejlődés területén, a kérdés azonban az, hogy nem történik-e túlságosan későn…

Sajnos a kezdeti sikerek után megtorpanás történt, hiszen a fejlődés csak a különféle környezetbarát energiát termelő erőművek lassú hatékonyság növelésében érhető tetten. Természetesen ezek az eredmények sem lebecsülendők, azonban mivel az emberiség versenyt fut az idővel, forradalmi újdonságokra van szüksége ahhoz, hogy megőrizze a Föld élhetőségét.

Szerencsére látszanak azoknak a forradalmi újdonságoknak jelei, amelyek radikális jellegűkből kifolyólag teljesen megváltoztathatják gondolkodásmódunkat a környezetvédelemről. Ilyen az önvezető járművek elterjedése; a LED világítás; a bioenergia, széndioxid-megkötés technológiája; a fotovoltaikus elemek exponenciális növekedése és a fúziós erőmű.

 

A szállítás az ember által kibocsátott széndioxid 25%-át adja, ebből a gépjárművek és a közúti fuvarozás aránya 75%. És bár jelentős gondolkodásbeli változást hozott az elektromos autók megjelenése a szállítás területén, az újabb áttörés még várat magára. Ez lehet a Google által fejlesztett elektromos önvezető gépkocsi. A jármű nagy újdonsága a tetején található, az utat 360 fokban tökéletesen belátó szenzor, amely a jármű irányításáért felel. Ráadásul a számítások szerint, az önvezető kocsik elterjedése után az üzemanyag fogyasztás akár 25%-al is csökkenhet…

 

A másik jelentős változás a csomagszállítás területén várható. Érdemes megnézni az Amazon törekvését, amely a jövő áruszállítását drónokkal képzeli el, amely a raktárból egészen a vásárló ajtajáig szállítaná a csomagot. A fejünk felett szálló gépek jelenléte pedig közelebb van, mint gondolnánk, hiszen az amerikai cég komolyan veszi csomagszállító oktokopterek.

 

A LED világítás az 1960-as évektől van jelen, azonban csak a közelmúltban került igazán a köztudatban. A múltban a világítástechnika területén elért eredmények kizárólag életünk világosabbá tételéhez járultak hozzá, azonban annak ellenére, hogy ez a terület energiafogyasztásunk 6,5%-át teszi ki, a hatékonyabbá tételében nem történt igazi áttörés. LED napjainkban kezdi átvenni a vezető pozíciót a hagyományos izzóktól. Ráadásul a technológiai fejlődésnek köszönhetően a legújabb izzók kapcsolódnak Android okostelefonokhoz,  tabletekhez, vagy iPhone, iPad, iPod touch készülékekhez, így az automatizálásnak köszönhetően a rengeteg kényelmi funkciók mellett az energiafogyasztás is sokkalta hatékonyabbá válik a jövőben.

 

Egyes szakértők szerint nagy lehetőségek rejlenek a bioenergia, szén-dioxid megkötés és tárolás (BECCS) technológiájában is, hiszen ennek segítségével negatív szén-dioxid kibocsátás érhető el. Az elképzelés szerint a bioenergiát ötvözik a szén-dioxid megkötésével és geológiai tárolásával, így az energiatermelés tulajdonképpen elvonja a légkörből a káros gázt. Lényegében arról van szó, hogy a növények fejlődésükhöz széndioxidot vonnak ki a légkörből. Ezeket a növényeket biomasszaként használjuk fel, majd az égetéskor keletkezett széndioxidot leválasztjuk, és geológia tározókba szállítjuk. Így lényegében egy negatív káros anyag kibocsátási lánc jön létre.

Azonban sok a bizonytalanság a technológia körül. Egyrészt nem ismerjük a lehetséges tárolóhelyek kapacitását, illetve minőségét, hiszen ezek feltárása még igencsak gyerekcipőben jár. Ugyancsak megoldatlan még a tárolt anyagok biztonsága, illetve a szivárgás lehetőségének minimalizálása. A technológiával szemben ellenérvként szokták felhozni továbbá, hogy csupán elodázza a fosszilis energiahordozóktól való függőség leépítését, és valójában a kőolajipar túlélését szolgálja.

 

Jelentős technológiai fejlődés várható a napenergia termelés területén is, melynek – meglepő módon – a legnagyobb motorja Kína. Vállalatai ugyanis - állami támogatás mellett – gyakorlatilag vezető helyet foglalnak el a szél-, illetve napenergia területén, kiszorítva gyakorlatilag minden más céget. A fejlődés itt abban fog állni, hogy az energiatermelés hatékonysága sohasem látott mértékű növekedésnek fog indulni az előrejelzések alapján. Vagyis több energiát tudunk majd előállítani kevesebb pénzért, így ez a technológia világméretű elterjedéséhez vezethet a későbbiekben.

 

Az utolsó technológiafejlesztés a fúziós erőmű. Leegyszerűsítve ez pont az ellentéte az atomerőműnek, hiszen míg az utóbbiban nagyobb atomokat szakítanak szét, és az ebből keletkező energiát hasznosítják, addig a mag fúzió során ennek ellenkezője történik, vagyis kisebb atomokat egyesítenek.  A legnagyobb ilyen jellegű létesítmény 2005 óta Franciaországban, pontosabban Cadarache-ban épül, és várhatóan a 2021-es év végén indulhat el. Feladata elsősorban nem energiatermelés, hanem többek között annak bizonyítása, hogy a fúziós reaktor alkalmas gazdaságos áramtermelésre. A tisztán energiatermelésre szolgáló, ipari kivitelű példányt pedig 2050-re szeretné megépíteni az Unió. A technológia igazi fontossága abban rejlik, hogy hatékonyabb az atomerőműveknél, és a többi megújuló energiát használó létesítmények mellé szükséges egy olyan, nem fosszilis erőforrást alkalmazó technológia, amely folyamatosan, gazdaságosan és környezetbarát módon képes az energiatermelésre. Az atomerőművek ugyanis a fennmaradó hulladékok, bomlástermékek okán kiváltásra szorulnak.

 

Megosztás
El sem hiszed, milyen sok pénzt spórolhatnál az energián!
Szeretnél egy csomó pénzt megspórolni a rezsiden? Akkor ez a cikk neked szól!
   2015-07-26    Vállalkozz!
Csak megújuló energiából fedezte idén szükségleteit Costa Rica
Környezetvédelmi mérföldkövet ért el Costa Rica, a közép-amerikai állam idén csak megújuló energiából fedezte energiaszükségletét.
   2015-03-24    Tippek
A legzöldebb cégek és technológiák
A klímavédelem területén az országoknak van a legnagyobb felelősségük. Sőt, elsősorban a gazdaságilag legerősebb nemzeteknek, amelyet jól példáz a „közös, de megkülönböztetett felelősség elve”. Ennek értelmében elsősorban a fejlett országok felelnek a kialakult helyzetért,...
   2015-03-16    Tippek