Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Pszichopata vezetők, vezető pszichopaták

  •  Vállalkozz!
  • 2015-06-05 11:00:00
Manipulálnak, lelkiismeret-furdalás nélkül tipornak el embereket és viselkedésük az empátia teljes hiányát mutatja. Ez egy elég tömör, de megfelelő jellemzés a pszichopatákra. És melyik társadalmi csoport hasonlít rájuk? Hát a cégvezetői réteg!

Na jó, természetesen túloztunk egy kicsit. 100 vezetőből csak 4 van felvértezve az említett "nemes" tulajdonságokkal, de a Business Insider cikke alapján ez éppen négyszer annyi, mint a normál embereknél!

1, Empátia

 „Nárcizmus és az empátia teljes hiánya” mondja Sherlock Holmes Moriarty Professzornak a mozifilm második részében (Game of Shadows) az íráskép elemzése után. Sajnos a gazdag emberekből szépen lassan kihal az együttérzés képessége – mutat rá egy 2008-as tanulmány. Egy személyes példa saját gyarlóságomra. Hónap elején kevésbe adok aprót a kéregetőknek. Ez van, nem tudom miért. Azonban majdnem üres zsebbel, az adott hó utolsó napjain szinte mindig.

 

 

2, Egoizmus

Aki kijelenti, hogy a sikereit kizárólag a tehetségének köszönheti, az nagyszerűen halad a pszichopaták emberi maradványokkal kikövezett sárga útján. Na jó, persze ez is túlzás, de egy sikeres pénzügyi tanácsadókkal végzett kísérletből kiderült, hogy a szerencse -  amely valljuk be szükséges – említése számukra teljesen nonszensz. Az egójuk egyszerűen nem fogadta el, hogy Furtuna istennő kegye éppen olyan fontos (vagy fontosabb), mint a tálentum.

3,  Hibátlan

Egy pszichopata (vezető) hibátlan. Mindig tud egy bűnöst találni, aki gyengébb nála és a sárba lehet tiporni. Ráadásul ezt kedvesen és nevetve teszi ezt. Sőt elvárja, hogy a többiek nevessenek vele.

4, Törvényen kívül

Számtalan tanulmány bizonyította már, hogy a felső osztályba tartozók sokkal könnyebben hágják át a szabályokat. Gyorsan hajtanak az autójukkal, az céges ügyekben csalnak a nagyobb nyereség reményében, hazudnak, sőt elvárják munkatársaiktól is, hogy a profit reményében verjenek át másokat.

Hányan ismertetek rá a főnökötökre?

Nem is érdemes folytatni a sort. A lényeg, hogy Neked van választásod. Sőt, vállalkozóként duplán nyersz. Egyrészt függetleníted magad egy pszichopatától (a főnököd), másrészt, mivel tudod milyen a másik oldalon lenni, soha nem leszel ilyen.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az alkalmazottként elszenvedett sérelmeket megbosszulják vezetőként. Folyamatosan figyeld, vizsgáld magad, hogy ne állj be a pszichopata vezetők sorába. 

Megosztás
9 tulajdonság, ami megkülönböztet téged az átlagembertől!
A vállalkozói lét nem egyszerű. Ami biztos, hogy van, aki a siker árát előre fizeti meg, míg mások később.
   2015-12-10    Tippek
6 titok a sikeres cégmenedzsmenthez
Az elmúlt évben 3500 18 és 40 év közötti fiatalt kérdeztünk meg, arról, hogy a vállalkozó létet vagy az alkalmazotti létet preferálják-e jobban. A vállalkozói létet választó fiatalok elsődlegesen személyes függetlenségüket, önmegvalósítás iránti vágyukat emelték ki, mint...
   2015-12-02    Vállalkozz!
26 tipp, hogy sikeres vállalkozónő lehess
Vállalkozni nem könnyű, de ha nő vagy és vállalkozni szeretnél, akkor még többet kell tenned azért, hogy vállalkozásod sikeres legyen – erre jobb, ha most felkészülsz. Az alábbi tanácsok sokat segítenek abban, hogy nőként is sikeres vállalkozóvá válhass!
   2015-11-23    Tippek