Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Sikered egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 3. rész

  •  Pénzügyek
  • 2016-02-26 19:55:00
  • Gál Andrea
A héten a pénzügyi tervezés fontosságáról és részleteiről írtunk már, de most lássuk, melyek azok a részek, melyről a tervezésed során nem szabad elfeledkezni!

 

Hitel, vagy egyéb források:

Megmutatja, hogy vállalkozásunkat hitelből, vagy milyen egyéb forrásból kívánjuk finanszírozni, és ezeket hogyan, milyen ütemezésben kell visszafizetni, részletezve a kamatot, és a tőkét. Egyéb források lehetnek kockázati tőke, tagi kölcsön (a vállalkozás tulajdonosi köréből magánszemélyként a cég számára adott kölcsön), visszatérítendő támogatás.

 

Beruházási terv:

Milyen ingatlanokkal, járművekkel, gépekkel és egyéb berendezésekkel kívánjuk elindítani és működtetni, vagy fejleszteni a vállalkozásunkat, ezek beszerzése mikor történne, mennyibe kerül, milyen finanszírozással történne, és mennyi ideig tudjuk ezeket használni, mikor szükséges a cseréjük.

 

Bevételek:

Itt látjuk, hogy termékeinket, vagy szolgáltatásainkat mekkora mennyiségben, ill. milyen áron kívánjuk értékesíteni.

 

Költségek, ráfordítások:

Itt részletezzük, hogy a vállalkozás indítása, és működtetése, milyen egyszeri, és folyamatos költségekkel jár, mik az állandó, és változó költségek, amikkel számolnunk kell. Mik lehetnek ezek a költségek? Kezdeti beruházás költségei, ingatlan, jármű, egyéb gép, vagy berendezés, árukészlet, munkabérek, azok járulékai, egyéb adók, biztosítási, könyvelési díjak, stb. A pénzügyi terv készítésének ez az egyik leglényegesebb része, nagyon fontos, hogy próbáljunk meg összeszedni minden olyan várható költséget, amivel számolni kell.

 

Fedezeti pont:

Megmutatja, hogy az értékesítés mekkora volumen esetén fedezi éppen a felmerülő költségeket, tehát ez az a pont, ami alatt a vállalkozás veszteséges, felette nyereséges.

 

Mérleg:

Egy adott időpontra vetítve megmutatja, hogy milyen tételekből tevődik össze a vállalkozás vagyona (melyek a vállalkozás eszközei), és ennek a vagyonnak melyek a finanszírozási forrásai (források).

 

Eredmény kimutatás:

Megmutatja, hogy milyen mértékben nyereséges vagy veszteséges a vállalkozás, tartalmazza az értékesítés nettó árbevételét, az egyéb bevételeket, a különféle költségeket, ráfordításokat, értékcsökkenéseket, a pénzügyi műveletek bevételeit és kiadásait, az üzleti tevékenység és pénzügyi műveletek eredményeit.

 

Cash-Flow:

a vállalkozás pénzáramlásának, állományváltozásának figyelemmel kísérése egy adott időszakon belül, a pénzeszközök képződésének és felhasználásának folyamatáról, a vállalkozás likviditásának alakulásáról tájékoztat. Látható belőle, hogy egy adott pillanatban a vállalkozásnak mennyi pénze van, azt, hogy adott időszakon belül mennyi pénzt költhet el, úgy, hogy ne veszélyeztesse a cég biztonságos működését.

 

Sikeres pénzügyi tervezést kívánok!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Sikered egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 2. rész
Tegnapi cikkünk folytatásaként, mélyüljünk el tovább a pénzügyi tervezés rejtelmeibe. Már tisztáztuk, mire jó az üzleti terv, kinek kell készítenie illetve miért szükséges. A mai napon megismerkedhetünk a pénzügyi tervezés részeivel illetve a jó terv ismérveivel.
   2016-02-25    Pénzügyek
Sikeres egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 1. rész
Bizonyára, most vakarod a fejedet, hogy minek nekem pénzügyi terv! A vállalkozás működtetése egyszerű, minél több árbevétel kell, abból majd fedezem a kiadásaimat, a megmaradt árrés pedig az enyém.
   2016-02-24    Pénzügyek