Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Sikeres egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 1. rész

  •  Pénzügyek
  • 2016-02-24 19:10:00
  • Gál Andrea
Bizonyára, most vakarod a fejedet, hogy minek nekem pénzügyi terv! A vállalkozás működtetése egyszerű, minél több árbevétel kell, abból majd fedezem a kiadásaimat, a megmaradt árrés pedig az enyém.

 

Ahhoz, azonban, hogy a vállalkozásom hosszú távon fenntarthatóan nyereségesen és folyamatos fejlődési íven tudjon maradni, elengedhetetlen, hogy pénzügyeinket tervezzük meg lehetőleg 2-3 évre előre. Persze változások, vis maior helyzetek lesznek, de kiinduló pontnak illetve a tervezés elengedhetetlen része, hogy a pénzügyi tervünk egy vonalvezetőként szolgáljon részünkre.

 

De mi is a pénzügyi terv? A pénzügyi terv célja, hogy átfogó képet adjon a vállalkozás pénzügyi teljesítményéről, ezáltal a menedzsment maximalizálni tudja a tulajdonosi értéket, illetve a profitot.

 

A lentiekben röviden összefoglaltam a pénzügyi terv miértjét:

 

  • A pénzügyi terv általában az üzleti terv része, de készíthető önállóan is.
  • A pénzügyi terv megmutatja a vállalkozás pénzügyi helyzetét, és elemzésként, előrejelzésként szolgál arra nézve, hogy a vállalkozás gazdaságosan működik –e, mennyi bevételre van ahhoz szükség, hogy a nyereséges és pénzügyileg stabil működés biztosítható legyen.
  • A pénzügyi terv megmutatja azt is, egy vállalkozás milyen jellegű, és mekkora kiadásokkal működik, és azt is, hogyan ütemezzük azokat, hogy a vállalkozás likviditási helyzete ne kerüljön veszélybe, tehát előre megtervezzük a várható kiadások mértékét, és időpontját, hogy ne kerüljünk abba a helyzetbe, hogy nem tudunk kifizetni egy szállítót, vagy esetleg adót, járulékot.

 

Kinek, milyen vállalkozásnak kell pénzügyi terv?

 

  • Pénzügyi terv minden vállalkozásnak szükséges.
  • A pénzügyi terv az üzleti terv legfontosabb része, nélküle lehetetlen egy vállalkozás biztonságos működése.
  • Minden vállalkozás esetén létfontosságú, hogy a döntéshozók tisztában legyenek egyrészt a vállalkozás napi gazdasági helyzetével, másrészt avval, hogy milyen anyagi eszközök állnak a cég rendelkezésére, és ezekkel szemben milyen kiadások állnak. Ezt pedig a pénzügyi terv mutatja meg.

 

Miért szükséges a pénzügyi terv? Pénzügyi terv kell, ha:

 

 

  • új vállalkozást indítunk
  • ha hitelre, új befektetőre van szükségünk
  • ha új terméket, szolgáltatást akarunk a piacra bevezetni
  • új tulajdonos, új vezetőségi tagok kerülnek be a vállalkozásba
  • ha vállalkozás jelentős növekedésnek indul

 

A pénzügyi terv megmutatja, hogy adott pillanatban milyen kiadásokat engedhet meg magának a cég. Nélküle tehát szinte lehetetlen egy vállalkozás gazdasági irányítását felelős módon ellátni.

 

A pénzügyi terv egy nagyon hasznos eszköz arra, hogy papíron „eljátsszuk”, egy szimulátorhoz hasonlóan kipróbáljuk vállalkozásunk leendő működését anélkül, hogy valódi pénzt kockáztatnánk. Gondoljunk bele: egy megfelelően összeállított pénzügyi terv még azelőtt megmutatja, hogy üzleti ötletünk gazdaságilag egyáltalán életképes –e, mielőtt bármiféle valós kiadást, kötelezettséget vállalunk.

 

Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a pénzügyi terv egy vállalkozás életében a kockázatkezelés alapvető, nélkülözhetetlen eszköze.

 

Holnap folytatjuk, és sikeres vállalkozásépítést kívánok!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
Sikered egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 3. rész
A héten a pénzügyi tervezés fontosságáról és részleteiről írtunk már, de most lássuk, melyek azok a részek, melyről a tervezésed során nem szabad elfeledkezni!
   2016-02-26    Pénzügyek
Sikered egyik kulcsa: Pénzügyi terved! 2. rész
Tegnapi cikkünk folytatásaként, mélyüljünk el tovább a pénzügyi tervezés rejtelmeibe. Már tisztáztuk, mire jó az üzleti terv, kinek kell készítenie illetve miért szükséges. A mai napon megismerkedhetünk a pénzügyi tervezés részeivel illetve a jó terv ismérveivel.
   2016-02-25    Pénzügyek