Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Sportalkímia Kft.

  •  Sikersztorik
  • 2015-01-29 07:55:00
„Nem elégedünk meg a fél megoldásokkal.”

 

Mutasd be röviden a vállalkozásotokat!

Cégünk a Sportalkímia Kft 2009 óta foglalkozik élsportolók, coachok és trénerek bevonásával tartott vállalati fejlesztő programok szervezésével, céges kollektívák és egyéni ügyfelek számára. Programjaink egyediségét az adja, hogy a sikeres magyar élsportolók teljesítményét, sikerhez való hozzáállását, mentális eszközeit pszichológusokkal és trénerekkel vizsgálva állítottuk össze azon tényezőket, amelyek egyént és csapatot sikeressé tehetnek a sport területén kívül is, és ilyen kutatás eddig kevés született. Tehát tréningjeink fókuszában nem az élsport áll, hanem az eredmények elérésének hátterében húzódó „győztes” attitűd elemei és átültethetősége vállalati folyamatokba, emellett tréningjeinkbe ismert sportolói előadásokat tudunk integrálni, témához kapcsolódóan, ami egy másik ritka elem a piacon. Ezeken túl csapatépítő programjaink alkalmával együtt sportolhatunk akár olimpiai bajnok sportolóinkkal is. Ezen termékeink mellet, egyéni coaching jellegű tanácsadással, és jótékonysági projektekkel is foglalkozunk. 

 

 

A Sportalkímia Kft, nem egy hagyományos vállalkozás. Te is illetve másik két társad is élsportolói múlttal rendelkezik valamint jelenleg is sportvezetőként tevékenykednek. Mi adta a vállalkozásotok ötletét?

Valóban mindhárman az élsport területéről érkező emberek vagyunk, jómagam két olimpián vettem részt az egyik legsikeresebb hazai műugróként, társaim, Paján Viktor és Bánhidy András pedig a vízilabda sportágban értek el jelentős sikereket. Mindnyájan sok sikeren és kudarcon voltunk túl, amikor egymásra találtunk, és ráeszméltünk, ugyanazt keressük, a siker mentális összetevőit, hogy mitől lesz az egyik klasszis bajnok, a másik pedig”csak” ezüstérmes. Így elkezdtünk dolgozni, több, mint 30 élsportolóval készítettünk mélyinterjúkat, és elkezdtük kérdőíves felmérésekkel támpontokat kapni, hogy olimpiai bajnok sportolóink miben látják a sikeres teljesítmény hátterét. Eleinte nyilvános előadásokat tartottunk, majd kiadtunk egy könyvet a témában, az elmúlt két évben pedig több szakterületet (coaching eszközök, sportpszichológia) segítségül hívva kialakítottunk egy tréning koncepciót, amellyel jelenleg egyedüli versenyzők vagyunk a piacon. Senki nem tudta eddig szakmailag rendszerezetten átadni az olimpiai bajnokok tapasztalatait, „működési és gondolkodási mechanizmusukat”, bár hasznos és motiváló előadásokat sokan tartanak. 

 

 

A képzéseitek, szolgáltatásaitok kiknek szól, kik vehetik igénybe?

Képzéseink célcsoportjait nehezen tudnám átfogni, hiszen elég széles a spektrum. Az egyéni coaching jellegű tanácsadás keretében azoknak igyekszünk segíteni, akik akár vezetőként, akár az élet egyéb területein (vagy épp a sportban) igyekeznek tartós, magas teljesítményt nyújtani. Termékeink a KKV–kben dolgozó közösségeknek, és a multik „túltréningezett” kollektíváinak is tudnak új megközelítést adni a sikeres működésükhöz.

 

 

Szolgáltatásotok skáláiból, melyiket emelnéd ki és miért?

Személy szerint a tréningeket és az élsportolók bevonásával tartandó csapatépítő sportprogramokat emelném ki, mert mindkettő nagyon egyedi. A tréningeken amellett, hogy a standard és mostanság gyakran alkalmazott tréning módszertanokat vegyítjük az élsportban használt eszközökkel, sok olyan kulisszatitkot is elárulunk, hogy egy adott sportoló, vagy csapat, hogyan kerekedett felül külső - belső akadályain egy mindenki által ismert olimpiai döntőben. Csapatépítő programjaink során, pedig lényegében ismert élsportolók közreműködésével tudunk sportolni, velük alakítjuk ki a csapatok taktikáját, és ők segítenek a mozdulatok kivitelezésében, ami egy kivételes élmény, ráadásul a programokat motivációs beszélgetésekkel zárjuk.

 

 

Előadásotokat kik látogatják illetve kik a célcsoportotok?

Élsportolóinkkal folytatott motivációs előadásaink szinte bárkinek tudnak új erőt és lendületet adni, ugyanakkor általában vállalati megrendelőink igénye szerint szoktunk az adott témához kapcsolódóan ajánlani olimpikon - előadót.  Voltunk már nehéz helyzetű diákoknál és nemzetközi vállalat vezetőinél is előadáson, persze e két kategória témájában teljesen eltér. Létszámban is nagy eltérések vannak, tartottunk már 10 fős workshopot és voltunk 750 –fős angol nyelvű előadáson is.

 

 

A gazdasági szektor mennyire nyitott az általatok képviselt újszerű, dinamikus, más megközelítésre alapuló, nem hagyományos szervezetfejlesztési módra?

Amellett, hogy a standard tréningekre mindenkinek szüksége van, manapság a személyre szabható, „out of box” programok és új módszerek is nagy érdeklődésre tartanak számot.  Az eddigi megrendeléseink főleg nagyobb vállalatoktól érkeztek, hiszen nekik megvan az oktatásszervezési apparátusuk, akik az új lehetőségeket keresik. A KKV-k ezt nem minden esetben engedhetik meg maguknak, és a humánfejlesztési kultúrában is vannak hiányosságok, de éppen ezért talán ebben a szegmensben tudnánk a leglátványosabb eredményeket elérni, hiszen témáinkhoz elég könnyen tud kapcsolódni egy kisebb vállalkozás is.

 

 

Munkátok kapcsán mire vagytok a legbüszkébbek?

Talán arra, hogy az elmúlt 2 évben több, mint 120 programot szerveztünk, illetve arra, hogy 35 fős élsportolói csapatunkkal szinte minden kihívásnak meg tudunk felelni ezen a területen.

 

 

Milyen nehézségekbe ütköztetek a kezdetekben?

Kezdetben nem voltak jól körülhatárolt tevékenységi körök közöttünk, és a motivációs rendszerünk sem volt kidolgozott. Mindnyájan még az élsport, és más munkák mellett foglalkoztunk a Sportalkímiával, így lassabban haladtunk. Amióta trénerként - előadóként dolgozom, azóta jelentősen felgyorsult a fejlődésünk, sok iparági tapasztalatot szereztünk így egyre jobban körvonalazódik, hogy mire van igény, és miben tudunk nagyon erősek lenni a piacon

 

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásotok sikerében?

Egyrészt azt, hogy nem elégedünk meg a fél megoldásokkal, ez valószínűleg az élsportolói múltunknak is köszönhető, fontos számunkra hitelesség, hogy amiről beszélünk azt át is éltük, másrészt pedig, hogy nagyon bizalmi - baráti légkörben tudunk együttműködni a kollégáimmal. 

 

 

Hol tart a vállalkozásotok? Hogyan látod a cég jövőjét 2-3 év múlva?

Túljutottunk az alapok felállításán és az alaptermékeink kidolgozásán, most már folyamatos munkában vagyunk. Azt hiszem pár éven belül, ha valaki olyan témakörökben szeretne fejlesztést, mint akadályok kezelése, motiváció, csapatépítés együttműködés, célállítás, sikeres vezetői készségek, vagy épp flow a munkában, akkor „Győztes attitűd programjaink” megkerülhetetlen elemévé válnak a piacnak. Emellett kiterjesztenénk működésünket külföldi piacokra is, hiszen erőteljes kapcsolatrendszerünk alakult ki a sport világában 25 éves pályafutásunk során. Emellett én személy szerint nagyon örülnék, ha a KKV –szektorban dolgozók is részesülnének ezekből a programokból az elkövetkező években.

 

Mi az az egy, amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak?

Elsősorban azt javasolnám, hogy ne azzal törődjenek, hogy hány szereplő van a piacon, vagy, hogy esetleg nincs világmegváltó új vállalkozási ötletük. Törekedjenek arra, hogy azon a területen, amit hittel, szenvedéllyel tudnak csinálni abban a  legjobbá váljanak, mondhatnám: az iparág „olimpiai bajnokaivá”. 

 

 

 

Hajnal András /Tréning Üzletág Vezető/

Sportalkímia Kft

www.sportalkimia.com

 

Megosztás