Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Törőcsik Mari és Kárász Róbert alapítványa valóra váltotta ígéretét: A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány felújította a Vörösmarty mozit

  •  Aktuális
  • 2016-03-08 10:00:00
Sajtóközlemény
Március 10-én megnyitja kapuit a Premier Kultcafé, egy egész Európában egyedülállónak számító fogyatékosság-barát kulturális központ. A moziként, kávézóként és rendezvényközpontként működő intézményt a Törőcsik Mari által alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány üzemelteti speciális munkahelyteremtési programja keretében.

 

Budapest legújabb kulturális színterén fogyatékossággal élő emberek fognak dolgozni, és az alapítvány kiemelt célja, hogy a kultúrát bárki számára elérhetővé tegye. A Premier Kultcafé helyszíne az egykori Vörösmarty mozi.

 

Macikkal a fogyatékossággal élők munkahelyteremtéséért

 A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt és programot 2012-ben azzal a céllal indította el Kárász Róbert televíziós műsorvezető (TV2), hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességűek alacsony foglalkoztatási arányára. Az alapítvány célkitűzése pillanatokon belül ismertté vált, köszönhetően azoknak az ismert személyeknek, akiknek a gyerekkori mackóit és személyes tárgyait jótékonysági gálák keretében elárverezték az elmúlt években. Igazi mozgalommá nőtte ki magát a kezdeményezés: eddig több mint 130 híresség ajánlotta fel gyerekkori plüss kedvencét.

 

Törőcsik Mari felajánlóból alapító lett.

Olyan személyek váltak meg mackóiktól a cél érdekében, mint a Nemzet Színésze, a Cannes-i-díjas Törőcsik Mari - aki később az alapítvány alapítójává vált -, a Nobel-díjas Kertész Imre, az Oscar-díjas Szabó István, és a Cannes-i, a Golden Globe, majd az Oscardíjat is besöprő Saul Fia c. film főszereplője, Röhrig Géza is. Szerepel a felajánlók közt továbbá a világhírű operatőr Koltai Lajos, Esterházy Péter író és még sokan mások, köztük színészek, rendezők, olimpikonok, előadóművészek és politikusok is.

 

Kávézó helyett egy régi mozi 150 milliós felújítása mellett döntöttek.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány 2012-es indulása óta 36 millió forintot gyűjtött össze a macik elárverezéséből. Kezdetben csupán egy olyan kis kávézóban gondolkoztak, ahol megváltozott munkaképességű személyek dolgozhatnak. 2014 végén azonban egy jóval nagyobb álom megvalósításába fogtak bele, amikor meglátták a jövőt a már bezárt és üresen álló budapesti Vörösmarty mozi felújításában. Az egykori művészmozi átalakításával kapcsolatos építészeti és műszaki tervek elkészítése 2015 márciusától szeptember közepéig tartott. Ezt követték a hat és fél hónapig tartó, 150 millió forintos beruházásból megvalósuló kivitelezési munkálatok, amelyek a napokban fejeződtek be.

 

Európában egyedülálló a kezdeményezés.

Az egykori Vörösmarty mozi átalakítási munkálatai során fontos szempont volt, hogy a régi művészmozi szerepe ne szűnjön meg, ugyanakkor kiemelt célkitűzés volt az is, hogy új funkciók és szolgáltatások kapjanak helyet a 620 négyzetméteres ingatlanban. A művészmozi terem mellett kialakításra került a hírességek  Ḁ洀愀挀椀 kávézója ᴀⰀ egy pékség, a Cserpes Tejivó Speciál, és egy olyan varieté terem, amely koncertek, rendezvények és kulturális programok lebonyolítására is alkalmas. Európában ez lesz az első és legnagyobb alapterületű olyan fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tér, ahol megváltozott munkaképességűek üzemeltetnek mozit, kávézót, pékséget és rendezvénytermet.

 

Alapítványi pénz mellett a társadalmi felelősségvállalás és jelentős támogatás kísérte a beruházás megvalósulását.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány jótékonysági átverésekből és pályázati támogatásokból származó bevétele nem lett volna elegendő a beruházás megvalósításához. Tervezőirodák pro bono vállalták a tervező munkálatokat, a kivitelezésben sok cég ajánlotta fel a segítségét, ugyanakkor vállalkozások, biztosítók és állami szervek is támogatásban részesítették a társadalmi célú munkahely-teremtési programot. Vadonatúj és korszerű gépészeti, légtechnikai berendezésekkel szerelték fel az ingatlant, kicserélték a teljes villamossági hálózatot és olyan kamerarendszert építettek ki, amely alkalmas a koncertek élő közvetítésére is.

 

Új cél, új név, új munkahelyek

Az egykori Vörösmarty mozi átalakításával korszerű fény és vetítéstechnika is kialakításra került, amely lehetőséget teremt konferenciák, művészeti kiállítások, irodalmi estek és komolyzenei hangversenyek lebonyolítására is. A régi, 55 férőhelyes művészmozi nagytermét is felújították, új hangszigeteléssel és vetítéstechnikával látták el. A művészfilmek zavartalan biztosításához az alapítvány együttműködési megállapodást kötött a MANDA-val. A Vörösmarty mozi régi folyosójának álmennyezetét elbontották, így ismét láthatóvá válik az 1935-ös boltív-rendszer. Mindezek az újítások és korszerűsítések vonták maga után az új nevet: PREMIER Kultcafé, ahol az első időszakban 8-10 fogyatékossággal élő dolgozik majd. Az alapítvány céljai között szerepel ezen szám folyamatos emelése. A megváltozott munkaképességű alkalmazottak kiválasztásában és tréningeztetésében a Salva Vita Alapítvány nyújtott segítséget.

 

Köszönetet mondunk a kivitelezésben nyújtott segítségért a következő cégeknek:

Market Építő Zrt.,Vilati Gyártó Zrt., Körös Consult Kft., Artrea Consulting Kft., Minusplus Kft., Óbuda Group, G4S Biztonságtechnika, VTS Hungary Kft., Nordikal Kft., Zarges Gyártó és Kereskedelmi Kft., MPF Holding Logisztikai és Kereskedelmi Zrt., DecorFloor Kft., PoliFarbe Kft., Alföld Porcelán Edénygyár Kft., Földi Kft., Xerox Magyarország Kft., Teka Magyarország Zrt, Épkamin Kft., Hori-Zone Kft., Magyar Telekom Nyrt.

 

Köszönetet mondunk a támogatásokért az alábbi cégeknek, vállalatoknak, szerveknek és magánszemélyeknek:

Generali Biztosító Zrt., Generali a Biztonságért Alapítvány, Aegon, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Szerencsejáték Zrt., Fővárosi Önkormányzat, Józsefvárosi Önkormányzat, MVM Zrt., Salva Vita Alapítvány, Motiváció Közhasznú Alapítvány, Andy Vajna, Mága Zoltán, Büki László és Farkas György

Megosztás