Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Trendek, amik átalakítják a munkáról alkotott világképünket

  •  Vállalkozz!
  • 2015-03-30 07:25:00
A munka világa folyamatosan változik, és mivel ez a változás egyre gyorsul, gyakorlatilag abban sem lehetünk biztosak, hogy olyan munkakörülmények közt dolgoztunk tegnap, mint amilyenben holnap is fogunk.

 

A változás alapjai abban foghatóak meg, hogy ki dönt arról, hogyan lesz elvégezve a feladat. Míg korábban a vezetőnek kizárólagos felelősségei közé tartozott ennek meghatározása, manapság egyre nagyobb teret nyernek ezen a téren a munkavállalók is, mivel tehetséges emberekre sokkalta inkább a cégek vannak rászorulva, és nem fordítva… De miért és miért pont most? Milyen trendek uralják a munka világát, és hova vezetnek ezek? Erre keresi cikkünk a választ.

 

Elsőként gondolj bele abba, mit tettél volna, ha valaki tíz évvel ezelőtt elmondja neked, hogy mennyi mindent fogsz megosztani magadról a világgal. Kinevetted volna ugye? És most nézz rá a facebook oldaladra! Ugye-ugye… Sokkalta kényelmesebben élünk nyilvánosabb életet, mint korábban. Megosztunk dolgokat, közösségeket építünk, együttműködünk másokkal, meghatározzuk a világot a tapasztalataink által az ismerőseinknek. Ezek az új szokások pedig egyre gyorsabban szivárognak be a munka világába, jelentősen átalakítva azt.

 

Big data, felhő, internet, automatizáció, robotok stb. A technológiai fejlődés életünk minden szegmensét átalakítja. Az új információs és kommunikációs technológiák elterjedésével a munkavállalók nincsenek sem helyhez, sem időhöz kötve, a távmunka óriási potenciált rejt magában, miközben a munkafolyamatok gépiesedése átalakítja képzetünket a munkáról. A felhő alapú szolgáltatások segítségével szinte bármit bármikor elérhetünk virtuálisan, míg az internetnek köszönhetően pillanatok alatt elárasztanak minket a kért, kéretlen információk ezrei.

 

A „millenniumi nemzedék” napjainkban áll munkába, ráadásul nemsokára többségben lesznek a munkaerőpiacon, ez pedig radikális változásokat fog előidézni, mivel szinte teljesen más preferenciarendszerrel rendelkeznek, mint a szüleik. Több komponensből álló ajánlatokat várnak munkáltatóiktól, előtérbe helyezik személyes ambícióikat, az egyik legfontosabb elvárásuk pedig a munkahelyi fejlődési - és tréning - lehetőségek, miközben rugalmas munkaidőben szeretnének a leginkább dolgozni. Ugyanakkor a gazdasági válság miatt ez még nem domborodik ki, hiszen kompromisszumokra kényszerülnek a munkavállalás kapcsán.

 

Talán ugyanehhez a nemzedékhez kapcsolódik a legjobban a mobilitásra, idegen környezetben történő tapasztalatszerzésre való nagyfokú hajlam is, hiszen ma már sokkal kevésbé kötődnek a munkavállalók városokhoz, országokhoz. Egy megfelelő állásajánlatért minden korábbinál egyszerűbb döntés lehet elhagyni az országot, mivel a kommunikáció és a közlekedés fejlődésének köszönhetően egyszerűbb a kapcsolattartás az otthon maradottakkal.

 

Végezetül érdemes megemlíteni a globalizációt is, aminek köszönhetően a Föld egy óriási piaccá vált számodra. Lehetsz a bolygó akármelyik pontján, ha megfelelő minőségű terméket, szolgáltatást állítasz elő, bárhol találhatsz vevőt rájuk. Ügyfeleid lehetséges köre kiszélesedik, aminek köszönhetően a világ egyetlen óriási lehetőséggé változott.

 

Ezek azok a trendek, amelyek a világot uralják és uralni fogják a jövőben. Mint vállalkozó, létfontosságú számodra, hogy időben felismerd ezeket, hiszen a gyors adaptáció lényeges céged túléléséhez. Így hát azt tudjuk tanácsolni neked, hogy a hosszú távú stratégiád elkészítésekor mindenféleképpen vedd figyelembe azokat a pozitív, illetve negatív hatásokat, amelyeket a fentebb említett irányok okozhatnak.

 

Ne feledd, aki lemarad, kimarad!

 

 

Te ugye nem akarsz lemaradni? Láttad már az új vállalkozói csomagjainkat? Még nem? Akkor itt az idő, hogy megismerd őket! 

                         

 

 

Megosztás
A sikeres cégvezetés titka, avagy így csináld, hogy a legjobb lehess!
Habár a vezetői viselkedés könnyedén megtanulható tankönyvekből is, ám a cégvezetés tipikusan egy olyan műfaj, amelynek elméleti és gyakorlati oldala gyakran szöges ellentétben van egymással.
   2015-07-31    Vállalkozz!
Hogyan lehet az egyéni vállalkozást szüneteltetni?
2010. január elsejétől van lehetőség arra, hogy ha az egyéni vállalkozás, mint vállalkozási forma nem hozta meg a várt eredményeket, akkor a vállalkozó a vállalkozási tevékenységét szüneteltesse.
   2015-07-29    Vállalkozz!
Hűségmarketing: 10 tipp a vevőszolgálat sikeréhez
Vajon van-e szerepe, és ha igen, mekkora része van egy vevőszolgálatnak a vállalkozások sikerességében vagy bukásában? Van realitása annak, hogy a vevőszolgálat válhat adott esetben az üzleti siker vagy bukás fő tényezőjévé?
   2015-07-23    Vállalkozz!