Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Tréning a Normafán

  •  Sikersztorik
  • 2015-04-22 17:25:00
Mátrai Vanda coach
"A legelső tréningem a Normafánál tartott, természetjárással ötvözött önfejlesztő tréning volt. Akkor már szabadúszóként marketinganyagok írásával foglalkoztam otthon, és néhány hónap után besokalltam az egyedüli munkavégzéstől..."

 

Mutasd be röviden a vállalkozásodat! Mi adta a vállalkozásod ötletét?

Egyedi, jellemzően outdoor önismereti tréningeket és előadásokat tartok fejlődni vágyó magánembereknek, illetve olyan cégeknek, akik csapatépítő hangulatban, de komoly stressz kezelő és kommunikációs tréninggel növelni akarják a munkatársaik hatékonyságát.

 

Ezen kívül menedzselem a saját önfejlesztő regényemet, és nem utolsó sorban life coachinggal támogatom azokat, akik elakadtak életük valamelyik területén, és külső segítségre van szükségük a megoldás megtalálásában.

A vállalkozásom ötletét nem egy valami adta: egy folyamat vége, és egyben egy újabb folyamat kezdete. Éreztem, hogy a „fogaskerék” állapot nem az én világom, ugyanakkor a saját önfejlődési utam – kezdetben a regényemmel – kijelölte az utat számomra, elkezdtem tréningeket összerakni, és elvégeztem egy coach képzést. Szeretem látni azt, ahogyan egy tréning vagy coaching folyamat után pozitív irányban megváltozik az élete azoknak az embereknek, akikkel foglalkozom. Az a fajta vállalkozó vagyok, aki küldetésének tekinti, amit csinál. Kicsit erősen úgy fogalmaznék: nincs B-terv. 

 

A céged által nyújtott szolgáltatások kiknek szólnak, kik vehetik igénybe?

Egyrészt azok az emberek, akik azt érzik, elakadtak a hivatásukban, vagy épp fogalmuk sincs, mivel kellene foglalkozniuk, vagy elakadtak a magánéletükben, feszültségben élik a mindennapjaikat, és érzik, hogy a megoldáshoz, rendrakáshoz szükségük van egy külső, objektív nézőpontra.

 

Másrészt azok a cégek, ahol a cégvezető azt tapasztalja: a hatékonyságot rontják a belső feszültségek, és ezt orvosolni akarják egy kommunikációs illetve stresszkezelő tréninggel, ami egyben csapatépítésnek is számít, mivel vagy a természetben, vagy Budapest különböző pontjain kialakított különleges helyszínein vagyunk a tréning során.

 

Mi volt a vállalkozásod legelső tevékenysége/tréninge, és hogyan bővült a paletta?

A legelső tréningem a Normafánál tartott, természetjárással ötvözött önfejlesztő tréning volt. Akkor már szabadúszóként marketinganyagok írásával foglalkoztam otthon, és néhány hónap után besokalltam az egyedüli munkavégzéstől. Egy notesszel és egy Joan Miro albummal felszerelkezve beültem egy kávézóba, és olvasgattam a festő életéről. Annál a résznél, amikor leírták, hogy a festőiskolában időnként kimentek a természetbe vászon és ecset nélkül, csak az impulzusok miatt, majd később ezt használták fel a képeikhez, emlékszem, letettem az albumot, és arra gondoltam, micsoda nagyszerű ötlet. Akkor már gondolkodtam azon, hogyan lehetne a regényem üzenetét más csatornán keresztül eljuttatni az emberekhez, ugyanakkor szerettem túrázni. És ahogy a könyvek gyakran javasolják: ötvözd azokat a dolgokat, amiket szeretsz csinálni, és ebből hozz létre valami újat.

 

Így hát ott és akkor a kávézóban, néhány óra leforgása alatt összeraktam a tréning vázlatát, aztán bejártam a terepet, kijelöltem az állomásokat, és elindítottam a folyamatot.

 

A Városi Camino tréningem ötletét nem sokkal később az adta, hogy egyrészt bakancslistás tervem volt – azóta megcsináltam – az El Camino, a 800 km-es spanyol zarándokút, másrészt a városi helyszínek és az ott kapott gyakorlatok mind életszerűbbé teszik, és mélyítik a tapasztalást. Nem utolsósorban én magam nem vagyok oda a négy fal közötti léttől, sokkal izgalmasabb önmagunkat megismerni és fejleszteni egy erdőben, vagy kalandos városi helyszíneken.

 

Az általad nyújtott szolgáltatáscsomagból melyik tevékenységet/tréninget emelnéd ki, mely leginkább a szívügyed?

A jelenlegi tevékenységeim közül a Normafánál tartott önismereti tréning a kedvencem, szerintem itt érhető el a legmélyebb megtapasztalás és fejlődés, amiben a természet energiái is szerepet játszanak. De terveim között szerepel tábor szervezése is, és azt is már most imádom

 

Milyen kérdések megoldását várják Tőled a hozzád fordulók?

Általában három nagy téma a jellemző: a hivatás megtalálása, a magánéleti problémák kezelése, és az a zavart feszültség érzés, hogy valaki nem tudja irányban tartani az életét, feszült, stresszes.

 

Az emberek többsége nem azt a munkát végzi, amit a sajátjának érez, amiben leginkább önmaga, amiben eléri a „flow”’ élményt. És mivel az életünk jelentős részét a munkavégzés teszi ki, ez igen fájdalmas pont: nap-nap után azt érezni, hogy semmi értelme annak, amivel a napjai nagy részét tölti. Ez megoldásért kiált.

 

A magánéleti problémák közül a meglévő párkapcsolattal kapcsolatos helyzetben szeretnének tisztán látni az emberek: merre tovább?

 

Az általános stressz mindkét területből fakadhat. A tréningek a belső nyugalmi középpont megtalálásában segítenek, ahol a válaszaink ott vannak a kérdéseinkre, és képesek vagyunk átvenni az irányítást saját életünk felett.

 

A tréningeidet a hallgatók, fiatal vállalkozók hol érhetik el?

A neten a onfejlesztotreningek.hu weboldalon a tréningekről is és a regényről is fent vannak a részletek.

Milyen nehézségekbe ütköztél a kezdetekben?

Leginkább az okozott nehézséget, hogy nem volt vállalkozói szemléletem. Az a fajta „repkedős” típus vagyok, aki kitalál, kreatív, alkot, meg is csinálja magát a szolgáltatást, csak épp az a fázis hiányos, amivel eljut a termék a célközönséghez. Az önmarketing, énmárka kitalálása, felépítése, a stratégiákban való gondolkodás, üzleti tervezés – na ezek azok a pontok, ahol további fejlesztésre van szükségem.

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

Ami eddig segített, az az, hogy küldetésemnek tekintem, amit csinálok, tehát egy olyan energia van mögötte, ami teremtő és felfelé vivő.

 

Szükségesnek érzem többek között a megfelelő társ(ak) megtalálását, akikkel kiegészítve egymást, mindegyikünk megélve az erősségeit, tovább vihetjük a vállalkozás sikerét.

 

Mi az az egy, amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak?

Keressék azt a támogató közeget, ahol hasonló célkitűzésekkel bíró, előre tekintő és pozitív beállítottságú emberek, vállalkozók vannak. Egyedül sokkal lassabb, jóval nehezebb előrejutni, és az álmokat megvalósítani.

 

Mátrai Vanda / író, előadó, coach /

onfejlesztotreningek.hu


 

Megosztás