Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Üzleti terv készítés: így tesz tönkre a rossz üzleti modell

  •  Vállalkozz!
  • 2015-07-06 18:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A vállalkozásvezetés nem kevés feladatot és felelősséget jelent a cég vezetőjének, ráadásul egy cég létrehozásában is nagyon sok kockázat van. A tapasztalatok szerint az induló vállalkozások alig 25 százaléka működik tovább egy évnél, és csak minden második éli meg az ötéves kort.

Igaz, egy vállalkozás jó működéséhez időre is szükség van, a folyton nyereséget termelő vállalkozás életben tartása pedig nem kevés munkát kíván. De hiába a sok munka, befektetett energia, ha a bukás magából a cégből fakad.

A cég megszűnéséért a tulajdonosok legtöbbször a környezetet okolják, pedig inkább az a rosszul felépített üzleti modell és az a rossz vezetés a hibás, ami a tapasztalatlanságból, a hiányos ismeretekből, illetve a munkavégzés minőségének alacsony színvonalán alapul.

A rossz üzleti modell

Az üzleti modell a vállalat stratégiához tartozó, alaposan kidolgozott része kell, hogy legyen, hiszen ez határozza meg a cég értékteremtő képességét. Ha nem elég részletes, vagy tele van hibával, akkor a cég életben maradásának esélye közelít a nullához

.

Üzleti tervezés nélkül, vagy rossz tervezéssel borítékolható a bukta

Például: ha egy vállalkozás olyan terméket kíván előállítani, melyből már így is rengeteg van a piacon, akkor kétséges, hogy azt a terméket el is tudja majd adni, pláne úgy, ha nagyon erős versenytársakkal találja szemközt magát.

A rugalmatlanság miatti bukás szintén gyakori: ilyen például a Magyarországon is közismert pozsonyi légitársaság, a SkyEurope, amely a WizzAir piacra lépése után nem volt képes változtatni modelljén. A SkyEurope nyitott könyv volt a konkurensek számára, így hamar elhalt a cég.

A másik nagy probléma, mely a vállalkozás idő előtti elhalásához vezethet, hogy a vállalkozás terv megvalósíthatóságának felmérése nem történt meg, vagy nincsenek meg a megfelelő eszközök a végrehajtáshoz.

Ebben az esetben csak akkor menekülhet meg a vállalkozás a rossz üzleti modell miatt bekövetkezett haláltól, ha időben felszínre kerülnek a problémák, és ki lehet azokat javítani akár úgy is, hogy tőkét áramoltatnak a vállalkozásba, például eszközbeszerzésre.

Egy másik nagy cégbuktató – mely szintén a rossz üzleti modellhez tartozik – a költség-bevétel tervezésének rossz aránya: a költségeket alul-, a bevételeket pedig felültervezik.

A túl optimista szemlélet sem helyén való, főleg, ha kezdő vállalkozásról van szó, hiszen előfordulhat az is, hogy a termék bár jó, mégis fejleszteni kell, mert a vevők ilyenformában nem szívesen vásárolják meg. Ez pedig a  további költségeket, árbevétel elmaradását eredményezi, ami könnyen csődbe juttatja a vállalkozást.

Összességében az a megfelelő módszer, ha:

  1. a vállalkozásodat először alaposan megtervezed,
  2. akcióterveket dolgozol ki,
  3. és már akkor is mindig figyelemmel kíséred a piac alakulását, ha a gyakorlatban a vállalkozásod még nem működik.

Egy jól felépített üzleti modell átsegít a nehézségeken,  irányt mutat még akkor is, ha olyan kérdések merülnének fel, amelyek konkrétan nem szerepelnek a terveid között. Tervezz alaposan, és ha kell várj egy kicsit, hogy a legjobb pillanatban léphess ki a piacra.

Hogy mikor jön el a legjobb pillanat? Ha készen áll a terved, a modelled, és van tartalékod arra az esetre, ha mégsem a legjobb pillanatot választottad ki!

 

Sok sikert, jó üzleti tervezést!

Facebook oldalunk

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

 

Megosztás
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 2.rész
Tegnapi cikkünkben elkezdtük az üzleti tervezés általános pontjainak bemutatását, és röviden összegeztük a "kezdő rövid összefoglalás" tartalmi elemeit. Most ennek a cikknek a folytatása következik
   2015-06-30    Vállalkozz!
Üzleti tervezés: a vállalkozásod sikerét így tervezd meg lépésről lépésre. 1. rész
Az üzleti tervezés egy jól átlátható, logikus folyamat, gyakorlatilag egy olyan speciális dokumentum megalkotása, ami egy vállalkozás jövőjét mutatja be. Átláthatjuk általa azt, hogy mit akarunk csinálni a jövőben, és azt hogyan szeretnénk ezt véghez vinni.
   2015-06-29    Vállalkozz!
Van terved mára? Nekünk 4 is akad!
Unalomig hajtogatott törvény, hogy kell üzleti terv a vállalkozásodhoz. Kevesebben tudják, hogy egy nem elég. Íme a négy alaptípus!
   2015-06-01    Vállalkozz!