Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozási formák, felelősségi viszonyok

  •  Vállalkozz!
  • 2016-04-04 20:30:00
  • Gál Andrea
Folyamatosan a vállalkozásokról beszélünk, azonban biztosan tudjuk, hogy mikor beszélünk mikro vállalkozásról, kisvállalkozásról…?

 

Hát akkor ismerkedjünk meg ezekkel a fogalmakkal!

 

A vállalkozások mérete

 

1. Mikro-vállalkozás

10 főnél kevesebb létszámot foglalkoztatnak és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg. A hétköznapi életben ritkán használjuk ezt a kifejezést, még az egy fős vállalkozást is kisvállalkozásként emlegetjük.

 

2. Kisvállalkozás

50 fő alatti foglalkoztatottal dolgozó cég, feltéve, ha éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

 

3. Közepes vállalkozás

a foglalkoztatottak száma 50 és 249 fő között van, és az éves nettó árbevétele kevesebb, mint 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, mérlegfőösszege pedig kevesebb, mint 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

 

4.      Nagyvállalat

 

250 fő feletti foglalkoztatottat alkalmazó cég.

 

 

Mikro-vállalkozás

Kisvállalkozás

Közepes-vállalkozás

Nagyvállalat

létszám

0-9 fő

10-49 fő

50-249 fő

250 főtől

árbevétel (€)

<2 millió

<10 millió

<50 millió

50 millió<

 

 

A vállalkozások méret szerinti megkülönböztetésének akkor van jelentősége, amikor a kis- és középvállalkozásokat szeretnék valamilyen módon támogatni. A leggyakoribb támogatási forma a kedvezményes hitelkonstrukció nyújtása. Esetenként a nagyvállalatok is részesülhetnek támogatásban, például munkahelyteremtő beruházások segítésével.

 

 

Amikor eldöntjük, hogy vállalkozunk, a legelső dolgunk annak meghatározása, milyen formában szeretnénk működni.

 

Sikeres vállalkozást kivánok!

Megosztás