Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Varázsdobozból bábszínház

  •  Aktuális
  • 2015-10-29 18:30:00
Új fejlesztő játék a piacon magyar anyukáktól
Három sikeres, fiatal anyuka összefogásából született meg a legújabb magyar fejlesztés, a P•COQ elnevezésű, dobozból kialakítható bábszínház. A játék amellett, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciáját fejleszti, praktikus megoldást nyújt a tudatos nevelés híveinek, munkalehetőséget biztosít az anyaotthonokban élő nőknek és nem terheli a környezetet sem.

 

Három sikeres, fiatal magyar nő összefogott, és a családi feladataik és a munka mellett készítettek egy olyan játékot, ami nem csak a gyerekek érzelmi intelligenciáját fejleszti, hanem praktikus megoldást nyújt a tudatosan nevelő szülőknek, munkalehetőséget biztosít az anyaotthonokban élő nőknek és még a környezetet sem terheli. Nagy Szandra, Nardai Nóra és Vimola Dóra 2014-ben hozták létre a P•COQ-ot, és most indították el a hozzá tartozó közösségi finanszírozású nemzetközi kampányukat az Indiegogo oldalon.

 

A P•COQ egy dobozból kibontható bábszínház, ami gyereknevelési helyzeteket feldolgozó meséket tartalmaz, készen arra, hogy a családok otthon eljátsszák őket. Nevét az angol páva (peacock) szóból kapta, ami színes tollakkal varázsolja el közönségét, ahogyan majd a szülők is tapsot kapnak a gyerekeiktől.

 

"A P•COQ lényege, hogy kézzelfogható segítséget nyújt a családoknak, a szórakoztatáson és érzelmi fejlesztésen túl is. Minden megrendeléssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy anyaotthonokban élő nőknek tudjunk munkát adni, támogatva ezzel a függetlenedésükhöz szükséges önbizalmat. Mert hisszük, hogy minden anyának joga van ahhoz, hogy a gyerekei számára biztonságos otthont teremtsen" – meséli Nagy Szandra.

 

A bábszínházat szándékosan meséktől függetlenül tervezték meg. Valahányszor kreatív hangulatban van a család, átalakíthatják a bábokat, háttereket, díszleteket és természetesen a történeteket is. Az úgy nevezett "open-ended" vagyis nyitott végű játék nagyon értékes tanulási folyamat, ami során fejlődik a kreativitás, az önreflexió, a türelem. A design tudatosan kelti a befejezetlenség érzését, ösztönözve arra a játékosokat, hogy kiegészítsék, személyessé tegyék a történeteket.

 

"A mesélés erősíti a családi köteléket és elsimítja a konfliktusokat. Ezért tartjuk ennyire fontosnak. Szeretnénk a jövőben egy olyan virtuális közösségi teret létrehozni és támogatni, ahol a P•COQ-kal bábozók a gyerekneveléssel kapcsolatos kihívásokat, ötleteket vitatják meg és inspirálják egymást saját történetekkel – mindezt kultúrákon átívelően, nemzetközi szinten" – mondja Vimola Dóra.

 

Az első P•COQ mesesorozat sokakat érintő gyerekkori témákkal foglalkozik. Segítséget nyújt a hiszti, a félelmek, a zavaró evési szokások, az alvásgondok, az agresszió, a vécézés és a testvérek közötti feszültségek kezelésében.

 

"Nagyon várom, hogy a vállalkozásunk tovább fejlődjön, mert látom, hogy a P•COQ még mennyi mindennel tud a családok segítségére lenni. További mesesorozatokat tervezünk: népmesék, szezonális hagyományokat, ünnepeket feldolgozó történetek, klasszikusok, érzékenyítő, azaz empátiát és toleranciát fejlesztő mesék. A testre szabható megoldásokat támogató szolgáltatásaink körét is bővíteni szeretnénk, illetve mini formátumban is gondolkodunk" – teszi hozzá Nardai Nóra.

 

A P•COQ doboz tartalmazza a színházat, a díszleteket, a bábokat és a kellékeket. A játék fejlesztői megértik, ha a szülők fáradtak egy hosszú nap végén, ezért a mesélést egy mobilra letölthető súgólappal is segítik. A weboldalon hasznos tanácsokkal, elméleti háttérrel támogatják a gyermeknevelést és a bábjátékot.

 

A P•COQ bábszínházat újrahasznosított, természetes, tartós, illetve könnyen lebomló anyagokból készítik, saját kezűleg, sok szeretettel.

 

A nevelési kihívások mindenhol azonosak, a mesélés és a bábjáték értékei pedig univerzálisak. Ezért szeretné a P•COQ csapat a világ sok országába elvinni ezt a magyar ötletet.

 

Bemutatkozó film (magyar felirat beállítható: CC/subtitle): https://youtu.be/8oNMOe6cY68

Facebook oldal: facebook.com/pcoqpuppetry

E-mail: hi.pcoq@gmail.com

 

 

Megosztás