Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vezetői készségek: a sikeres vezetők eszköztára

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-16 15:10:00
  • Gál Andrea
A sikeres vezetés elsődlegesen a jó munkateljesítményre, a hatékonyság növelésére fordítja figyelmét. Ha rá tudunk venni valakit, hogy ugyanannyi idő alatt kétszer annyi terméket állítson elő, akkor ezzel felére csökkentjük a bérköltséget. De csupán ennyi lenne a feladat? És a fenti eredményt hogyan érhetjük el?

 

A vezető alapvetően az, akit követnek. De nem mindegy, hogy félelemből, vagy azért követik a csapattagok a vezetőjüket, mert hitele van a szemükben, mert jó példával jár előttük, és mert képes őket képviselni. Nagy kérdés, hogy vezetőként képesek vagyunk-e létrehozni olyan támogató kultúrát, amelyben kollégák nőnek, erősödnek, okosodnak, és feljebb jutnak. Ma azok a cégek érnek el jelentős fejlődést akár szűkülő piaci környezetben is, amelyek olyan céges kultúrát teremtenek, amelyben az emberek úgy érzik, hogy egyre magasabbra nőhetnek.

 

Miért van szükség vezetőkre?

Minden emberi csoportnak szüksége van vezetőre, mert megfigyelések alapján, ha nincs vezető, akkor a csoport csinál magának egyet. A vezetés olyan művészet, amelyre páran születnek, de a legtöbbünknek tanulnia kell, és a jó hír, hogy ezen készségek tanulhatóak, és energia befektetéssel és önfejlesztéssel kihozhatjuk magunkból még sikeres vezetői karizmánkat is.

 

Ehhez a végeredményhez azonban pontosan tisztában kell lennünk vezetői feladatainkkal, hatásgyakorlási képességeinkkel, és mindenekelőtt vezetői felelősségünkkel. A legsikeresebb vezetők mintaként szolgálnak a szervezet számára, és „walk the talk” elvet vallják, nem beszélnek a dolgokról, hanem csinálják azokat, ezzel minta személyként szolgálnak a beosztottak számára.

 

Carl Rogers korunk egyik legmeghatározóbb pszichológusa szerint cél, hogy a munkahelyen a személyiség és az önfejlődés kialakulhasson.

 

Ahhoz, hogy ezt elérhessük, vezetőként tudatosítanunk kell önmagunkban, vezetői működésünk jellemzőit. A vezetői működés valójában egy jéghegyhez hasonlítható, amelynek van egy víz feletti látható része. A kisebb, látható rész az, amit a beosztottak érzékelnek belőlünk: milyen eszközöket használunk, milyen a stílusunk, milyen szerepben látnak bennünket. Ami a beosztottak felé láthatatlan, az az, ami a felszín alatt van: Hogy mit vallunk mi saját vezetői működésünkről. Ez a vezetői hitvallás folyamatosan formálódik, alakul és a gyakorlat tükrében lassan megszilárdul, hogy minden látható vezetői működés általános alapjává váljon. Ezt a hitvallást pedig benső vezérlő értékeink táplálják.

 

Legyél Te is sikeres vezető!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás