Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vezetőnek lenni

  •  Vállalkozz!
  • 2014-12-12 07:00:00
Egy jó vállalatvezető egyik, ha nem a legfontosabb tulajdonsága, hogy félre tudja tenni az „egót”, és meghallgatja mások véleményét is.

Legyen az egy döntést-előkészítő csapat, egy barát vagy egy beosztott véleménye, mindig figyelj ezekre is. Másképp, más szemszögből látják a dolgokat, így lehet, hogy egy olyan aspektusra világítanak rá, amelyet egyszerűen nem vettél észre.

 

Mivel a lehető legtöbb információt kell begyűjtened a döntés meghozatala előtt, ezért minden szemszögből meg kell vizsgálnod a kérdést. Ugyanakkor a döntéseket mindig neked kell meghoznod, legyenek azok akármilyen nehezek is. A döntéshozatal soha nem egy egyszerű folyamat, sokszor megkérdőjelezed a saját döntésed is, de ez a vállalkozói lét egyik hozzátartozója, akármilyen fájdalmasnak érzed. Ha nem vagy képes választani két út közül, akkor a céged menthetetlenül megakad, és nem fog egyről a kettőre jutni.

 

Az ezzel kapcsolatos kutatások alapján, minél több döntést kell meghoznunk egy nap, annál nehezebb a komolyakkal foglalkoznunk. Ezért elsőként próbálj meg a fontosabbakkal dűlőre jutni. Ne kételkedj magadban, mert szükségszerűen rossz döntést fogsz hozni, az önbizalom az egyik kulcs a felelős döntés meghozatalához.

Mindig tekints előre, tudd, hogy mi lesz a következő lépésed. Amennyiben van egy hosszú távú stratégiád, és tudod, hogy hova akarsz eljutni évek múltán, akkor a jelenkor kérdéseit el tudod helyezni a „nagy képbe”, így pontosabban láthatod, hogy melyik a helyes döntés. Ez a tudás pedig önbizalmat ad, ami még inkább a jó választást segíti elő. Mindig tudd, hogy éppen hol vagy és merre tartasz.

 

Ezért fontos az is, hogy életed ezen területén mindig összeszedett legyél. Ez alatt azt értjük, hogy próbáld szisztematikusan végezni a feladataid, mert a kapkodás nem kifizetődő. Mindig csak egy dologra figyelj, soha ne „ugrálj” feladatról feladatra, míg az egyiket be nem fejezed. Érdemes átgondolnod, hogy a munkafolyamatok közül mit tudsz racionalizálni, egyszerűbbé tenni.

 

Ennek ellenére el fog jönni az a pillanat, mikor a feladatok már olyan komplexek lesznek, hogy egyedül képtelen leszel mindet kézben tartani. Ha úgy érzed, a határidőket már nem tudod betartani, a teendőid kezdik átvenni az irányítást, érdemes felvenni egy alkalmazottat, és rábízni egy-egy területet. Hiszen mindig elérkezik az a pillanat, mikor - legyél akármilyen tehetséges, kitartó vállalkozó - már nem tudsz mindenre odafigyelni. Ha mindig kézben akarod tartani vállalkozásod minden egyes rezdülését, szétaprózódsz és kapkodni fogsz, melyek sorozatos kudarcok képében fognak visszaütni. Ha nem vagy összeszedett, céged sikertelen lesz!

 

Ugyanakkor kudarcok mindig érni fognak, ez az üzleti élet törvényszerűsége. Okozhatja ezeket egy rossz döntés, egy hirtelen trendváltozás, vagy akármi más, a lényeg, hogy ne hidd, hogy te kivétel leszel! Mindenki bukik, ami különböző, az a bukások gyakorisága és súlyossága. Az igazán fontos azonban az, hogy feladod-e az első komolyabb akadálynál, vagy képes leszel felállni, tanulni a hibáidból, és újra nekifutni. Az igazi vállalkozót nem az különbözteti meg a többitől, hogy soha nem éri kudarc, hanem az, hogy levonva a tanulságot képes újra és újra talpra állni. 

Megosztás
Vezetőválasztás: jó vezető mellett a munkatársak hatékonyabbak és kevesebbet lopnak
„Az egyik legfontosabb döntés egy vállalat működése során a vezetők kiválasztása” – állítja a Gallup felmérése. Ennek ellenére ez valahogy nem jön össze a vállalkozások több mint 80 százalékánál.
   2015-07-05    Vállalkozz!
10 módja, hogy jobb főnök legyél!
Ha elég ügyes és kitartó voltál az elmúlt időszakban, akkor mára pompás kariert futottál be, te vagy a főnök a munkahelyeden, esetleg vállalkozásba kezdtél, és ott lettél csúcsgóré.
   2015-06-29    Vállalkozz!
Változtass az életeden!
Sajnos mind az üzleti világban, mind a hétköznapi életünkben legtöbbször mi magunk vagyunk a legnagyobb ellenségünk. Olyan döntéseket hozunk, amiket nem is szeretnénk; leromboljuk saját magunkat, ahelyett, hogy felépítenénk; vagy újra és újra elkövetjük ugyanazt a hibát.
   2015-04-08    Vállalkozz!
Hogyan vigyük sikerre vállalkozásunkat?
A kis- és közepes vállalkozások adják a gazdaság gerincét, miközben az emberek egyrészt kezdik felismerni fontosságukat, másrészt egyre inkább vonzóvá válnak azok az értékek, melyek miatt megéri vállalkozást alapítani.
   2015-01-07    Lifestyle