Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vidéki sikersztorik

  •  Lifestyle
  • 2016-03-01 20:40:00
  • Kóger Sára
  • http://www.pecsma.hu
Sikeres vállalkozás Pécsett? Így csináld!
Fiatal hölgyek, sikeresek és benne vannak Pécs pezsgő kulturális életében. De számukra sem volt egyenes út a hírnévhez, rengeteg munka, akadályok, jó és rossz tanácsok után találták meg saját útjukat. Három pécsi vállalkozó nőt kérdeztünk, mit tanácsolnak azoknak a helyieknek, akik el akarnak indulni saját útjukon.

 

Hegyi Maja és Sándor Ildikó

Ahonnan ismerheted őket: 2010 óta a Boltív köz 2. alatti lakásgalériát, kávézót és összművészeti pihenőhelyet, vagyis a Szobát, 2014-től pedig a Király utcai hamburgerezőt, a Streat-et viszi a két lány együtt, sikeresen.

 

Amit tanácsolnak: “Nekünk is volt úgymond „sikertelen” próbálkozásunk, de mindenből lehet, és kell tanulni. Kulcsfontosságú, hogy elhidd, hogy amit csinálni akarsz, az működik! Mert ha te sem hiszel benne, akkor a célközönség sem fog. Vállalkozás indítás előtt érdemes tapasztalt emberektől tanácsokat gyűjteni, utánajárni apróságoknak és – nem az internetről – tájékozódni mindenről. A legtöbb kezdő vállalkozó ugyanis szerintünk azért riad vissza, mert útközben kerülnek elő apró akadályok, amik elsőre ijesztőnek tűnnek.

 

– Ami szerintem sikeres, és amire mi is mindig törekszünk, hogy újat, eredetit, és valami „mást” hozzunk létre, mert ez érdekli a pécsieket – így Maja. Ildi hozzáteszi, hogy az is nagyon fontos, hogy miután megvan az ötlet, alaposan végig kell gondolni, hogy kit akarunk megszólítani vele, kihez akarunk eljutni, és mindezt hogyan fogjuk tenni. Egyhangúan zárják: Ja, és ha van egy jó ötletünk, akkor meg kell próbálni!”

 

Fotó: Hegedűs Iza

Szolga Hajnal

Ahonnan ismerheted őt: A SosemArt Kulturális Egyesület vezetésével ismerte meg Pécs, majd 2 éve megnyitotta társával, Pataki Erikával A KLUB közösségi alkotóteret. Szintén két éve pedig az Önindító 2013 révén Licorice nevű, újrahasznosított design termékeket készít

 

Amit tanácsol: “Azt gondolom egy pozitív tendencia indult meg az elmúlt években a vállalkozó kedv és a fiatal vállalkozások támogatása terén. Hazai szinten egy pécsi vállalkozás nem indul természetesen olyan előnyökkel, mint egy budapesti, egyszerűen méretéből és látogatottságából adódóan. A kapcsolatok, a piac kiépítése és a naprakész tudás megszerzése talán, ami nehezebb általában egy vidéki kisvárosban, mint a fővárosban.

 

Nyitottság és figyelem szükséges az új trendek felé vagy a hiányt jelentő termékek és szolgáltatások felismerése iránt. Emellett nagyon fontos a magabiztosság, hogy elhidd, amit csinálsz az jó és kitartás és türelem kell az eredmények eléréséhez. Elfogultság nélkül: a nőknek kimondottan kiváló a szervezői készségük, az érzékenységük és a kreativitásuk, ezt érdemes meglovagolni. A kreatív ipar fejlődésnek indult és a kooperációk kihasználása fontos tényező lehet. A kapcsolatok építése, a folyamatos informálódás, a pályázati források beszerzése szükséges egy jól működő vállalkozáshoz. Pécsett sok még a kihasználatlan lehetőség, hiánypótló termékeket és szolgáltatásokat lehet jelenleg “start up”- ként beindítani. A nyugati mozgás követése és a nemzetközi piac kiépítése is tanácsos a sikerességhez.”

 

 

Tanó Móni

Ahonnan ismerheted őt: Móni “A vidéki otthon” népszerű vidéki stílusú lakberendező blog szerkesztője, 2013-ban az első körös Önindítósok között mutatkozott be. Country stílusú textilekből készít táskákat és kiegészítőket saját tervei alapján. Pécsi fesztiválokon, és a havonta megrendezett ASzPIK-okon és a Tüke Piacon rendszeresen megjelenik termékeivel.

 

Amit tanácsol: “A vállalkozás nehézsége nem abban van, hogy Pécsett vagyunk, mert minden városban ugyanolyan nehéz elindulni. A legnehezebb része szerintem egy egyéni vállalkozásnak az értékesítés, a reklám, és a vásárlók megtalálása. Ezért kiemelten fontos, hogy még az elején készítsünk üzleti tervet, gondolkodjunk előre és még az sem árt, ha a vállalkozás jövőjét is felvázoljuk a fejünkben. Nézzünk körül a vállalkozás kezdése előtt, hiszen rendszeresen vannak Pécsett anyagi segítséget nyújtó pályázatok, és ha tehetjük kérjük ki rokonok, barátok véleményét, akiknek van már tapasztalata e-téren.

 

Vállalkozóként az időbeosztásra nagyon kell figyelni! Mivel saját magunkat tartjuk el, saját magunkat foglalkoztatjuk, ezért érdemes pontos időbeosztást készíteni, és észrevenni, ha eljött annak az ideje, hogy mást is alkalmazzunk. Ennél még egy fokkal fontosabb, hogy szeressük azt amit csinálunk, és azt tűzön-vízen vigyük keresztül, mert csak így lehet sikerre vinni az ötletünket. Végül, de nem utolsó sorban személyiség kérdése is, hogy sikeres lesz-e a vállalkozás, hiszen az optimizmus, precizitás és a jó időbeosztási készség elengedhetetlen ha jól szeretnénk csinálni.”

 

 

Sikeres vállalkozás építést kívánunk!

 

Forrás:

http://www.pecsma.hu

Kóger Sára
Megosztás