Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

hogyan válassz karriert magadnak?

  •  Aktuális
  • 2015-08-25 09:40:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Ha nem szüleink, vagy egyéb kapcsolataink által van előre kikövezve karrierünk útvonala, akkor érdemes jól megfontolnunk, hogy milyen szakmát is válasszunk. Sokan kezdik ennek a kérdésnek a megválaszolását azzal, hogy „amivel sokat lehet keresni”. Ez pedig máris rávezethet minket egy hamis útra, melyet nem fogunk sokáig élvezni és talán el se jutunk odáig, hogy jól fizető állásunk legyen.

 

Egyáltalán mit is nevezünk jó fizetésnek?

Ez egy nagyon relatív dolog. Minden viszonyítás kérdése. Az számít soknak, ami már több a szüleink bérénél, vagy az, amit egy jól menő vállalkozó keres? Szakmaválasztáskor ne feltétlen csak az lobogjon előttünk, hogy mivel tudjuk bebetonozni az egzisztenciánkat, mert az élet alakulása során mi is és a világ is sok változáson fog még átesni.

Amint az áhított szakmánk nem lesz hiányszakma, le fog értékelődi az anyagi értéke is. Egy egyszerű példa erre, amikor a weboldalkészítés még csak nagyon kevés szakember kiváltsága volt, mára már mindenki a maga módján képes weboldalt készíteni és nevezhetné magát szakembernek. Éppen ezért annyira felhígult ez a szakterület, hogy a 10-15 évvel ezelőtti kereseti lehetőségek mára csupán a töredékei annak.

 

Szeresd, amit csinálsz!

A legfontosabb, hogy olyan szakterületet válassz magadnak, melyben el tudod képzelni magad 5-, 10-, 20 év múlva is. Ez nagyon fontos, hiszen sokan választanak olyan pályát, amiben idővel egyszerűen kiégnek. Unottan kelnek fel reggel, végig dolgozzák a 8-10 órát, majd hazamennek és élik monoton életüket és elégedetten mondják, hejj ennek a napnak is vége.

Szinte már a halált várva lépdesnek végig a naptáron. Belegondolva ugye milyen lehangoló?

A helyes karrier ezzel szemben inkább felpezsdít. Reggel úgy kelsz fel, hogy egy újabb nap virradt, amin valami hasznosat tehetsz. Élvezed a munkád és szinte észre sem veszed, hogy már vége is a munkaidőnek. Hazaérve pedig marad még a frissességedből és lendületedből arra, hogy a sör szorongatás és tv-nek visszabeszélés helyett szociális életet éljél.

Az idődet a barátokkal és a családdal töltödjó hangulatban, vagy esetleg a környezeted szebbé tételén szorgoskodsz. Ugye ez már mennyivel idillibb? Persze most vonatkoztassunk el picit a jó és rossz főnök kérdéskörétől. Az mindenhol van.

 

A legnagyobb ellenséged a lustaság

A legtöbben beleesnek a kényelem azon csapdájába, hogy nem néznek utána a lehetőségeiknek, csak elfogadják azt, amit a szülők, vagy barátok mondanak. Te ismered legjobban magad és a kompetenciáidat, így a döntést magadnak és legfőképpen magadért kell meghoznod.

Ne legyél rest utánanézni az interneten, hogy az ajánlott szakmák mennyire állnak tényleg közel hozzád. Sőt van egy halom olyan szakma és egyéb képzés, amiről feltételezhetően nem is hallottál még. Számos portálon található már ilyen adatbázis, érdemes körülnézni.

Igen rá kell szánni néhány órát, de ha abban szeretnél dolgozni éveken át, ennyit érdemes befektetni a boldogságodba. Számos fiatal éppen ebből a hibából adódva nem képes eldönteni mit szeretne tanulni, mert nincs rendes rálátása. Csak belekezdenek egybe, majd 1 év után már iratkoznak is át egy másikra. Sok hasznos évet lehet sajnos ezzel elpazarolni.

 

Folyamatos fejlődés

A technikai fejlődéssel együtt a legtöbb szakma átalakul és ez a jövőben sem lesz másképp. Éppen ezért, amellett hogy szeretjük, amit csinálunk, abban folyamatosan meg kell újulnunk. Ez egy evolúciós törvény. Aki képes fejlődni, annak mindig lesz helye a munkaerőpiacon.

Ha ezt a készséget ki tudod alakítani magadban, sokkal könnyebben fogsz megtanulni új dolgokat, és fogod tudni azokat hasznosítani, akár a munkádban, akár a magánéletben. Így fogsz tudni egyre feljebb mászni a ranglétrán, ezzel fogod tudni növelni a jövedelmet, mert hatékonyabban tudsz dolgozni, mint a vetélytársaid. Ha valamit jobban tudsz másoknál, az mindig értékesebb és értékállóbb lesz.

 

Profi vagy, de nem jön a siker?

A hosszú évek alatt felszedett tudás csak akkor váltható álomfizetésre, ha a munkáltatód is tudja, hogy te vagy az ász. Mond el neki! Jusson a fülébe! Tudják a munkatársaid, feletteseid, hogy te állod a sarat és igazi spielere vagy a szakmádnak. Erre igenis büszkének kell lenned és ezt a magabiztosságot kell sugároznod. Semmi esetre se félj attól, ha szóba kell elegyedned szakmabeliekkel, vagy a főnökkel. Mindig jó kedéllyel vedd az akadályokat, és ha kellemetlen helyzetbe hoznak egy szakmai vitában, ne húzd fel rajta magad!

Tanulj belőle! Úgy fogd fel, időt spóroltak meg neked, mert új információt szolgáltattak neked arról, hogy minek kell még utánajárnod, hogy még jobb lehess. Ne zárkózz be és ne makacsold meg magad! Az élet hagyja, hogy az legyél, ami szeretnél, de ehhez neked is tenned kell.

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
9 magyar reklámplakát 1960-ból!
Az alábbi, 1960-as évekből származó plakátokat a Tumblr-en találtuk az egyik reklámokkal foglalkozó külföldi blogon. Sajnos már nem tudjuk pontosan melyik Tumblr blog volt az, na de most nem is ez a lényeg, hanem a képek...
   2015-09-08    Tippek
9 idézet Mark Zuckerbergtől
Tagadhatatlan, hogy a Facebook mindannyiunk életében komoly változást hozott az utóbbi években. Akkor talán még furcsa volt, hogy egy olyan fiatalember, mint az alapító, hogyan tudta létrehozni a jelenünket annyira meghatározó vállalkozást. A titok a mentalitásában rejlik, ami most...
   2015-09-07    Tippek
Vállalkozás, vagy szerencsejáték?
Manapság egyre többen indítanak vállalkozást, nagyrészt valamilyen módon az internetre alapozva. Ez érthető, hiszen az interneten pillanatok alatt nagyon sok emberhez eljuttathatjuk hírünket, üzeneteinket. Azonban ne feledjük, nem mi vagyunk az egyetlenek, akinek ez eszébe jut, így szinte...
   2015-09-07    Tippek