Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Hírek
  • 2016-12-15 13:35:00

Mi a közös a sikeres sportolókban és a sikeres vállalkozókban?

Magyarország versenyben van a 2024-es Olimpiai játékok megrendezéséért, melynek apropóján beszéljünk a sportról, de most egy kicsit más szemszögből!
A FIVOSZ Sport Bizottságának elnöke, a Beautyrobic edzésmódszer és franchise megalkotója, Békési Brigitta írt egy igazán érdekes cikket arról, mi az, amit megtanulhatunk a sportolóktól, és amivel a mi vállalkozásunk is a legjobbá válhat a maga versenypiacán.

Mi a közös a sikeres sportolók és a sikeres vállalkozókban?

Nem is gondolnánk mennyi közös kompetencia és jellemvonás van egy sikeres sportolóban és egy sikeres vállalkozóban. Az életükben a siker egyáltalán nem véletlenül jött és nem a szerencsének köszönhető, hanem annak az elképesztő kemény és kitartó, hosszú éveken át tartó munkának, amit senki nem látott. Rengeteg korán kelés, későn fekvés, lemondások, kőkemény munka, és kitartás, mert ezek nélkül nem megy. Semmi köze nincs a szerencséhez. Mert ha felkészült vagy, előbb utóbb mindenkihez bekopogtat a lehetőség. Lehet, hogy nem elsőre és nem másodikra. Előbb-utóbb azonban, ha nem adod fel, el fog jönni az a nap, amikor téged ünnepel mindenki.

Tanulj meg veszíteni
Az olimpiai érmek mögött rengeteg elvesztett meccs áll, olyan, amiben meg kellett tanulni veszíteni és hibázni, hiszen a legeslegjobb tanulópénz a világon a saját hibánk. A Vállalkozások világában ugyanez a helyzet. Rengeteg elutasítás, meg nem kötött vagy rosszul megkötött üzlet, amiről senki nem tud, csak az, aki átélte, mert mindig akkor figyelünk fel valakire, amikor sikeres, amikor elért valami nagyot és páratlant, és amikor már általában túl van rengeteg „tanulópénzen” az életében. De az, aki valaha átélte ezt, vagy aki épp úton halad efelé, az tudja, hogy a siker része a kudarc, ami elengedhetetlen annak eléréséhez.

Higgy magadban
Egy sportolónak hinnie kell magában, a kitűzött céljaiban, a víziójában. 100%-ig bíznia kell benne, hogy meg tudja csinálni. Egy sikeres vállalkozónak szintúgy látnia kell maga előtt a célt, ami élteti nap, mint nap. Enélkül képtelen lenne végigvinni azt a rögös utat, ami a siker előtt vár rá.

Kell egy jó edző
Egy sportolónak szüksége van egy kiváló edzőre, aki megmutatja neki az utat, aki tud vele bánni, tudja kezelni és a cél felé terelni, aki mellette áll, ha éppen elbizonytalanodik és meginog a hite saját magában és a kitűzött cél elérésének sikerében.(iszonyú jó példa erre Hosszú Katinka férje)
Egy vállalkozónál ezt hívják mentornak. Rengeteg tanulmány bizonyította már, hogy sokkal könnyebben jön a siker annál, aki megfelelő mentorral dolgozhat együtt.
 

Lemondásokkal jár
Egy sportolónak az élete telis-tele van önmegtartóztatással és lemondással. Nem mindegy mikor és mit eszik. Ha kedve van, ha nincs, edzésre kell mennie, akkor is, amikor fáradt, elege van, és nem épp topformában érzi magát. Egy vállalkozónál ugyanez a helyzet. Amíg mások szórakoznak, ő építi az álmát, készül a tárgyalására, vagy épp extra munkát végez.

Fókuszálj
Egy sportoló elengedhetetlen jellemzője, hogy képes 100%-ig összpontosítani, azaz fókuszálni az adott feladatra. Ráadásul mindezt akár stresszhelyzetben is. Amikor az olimpián megmérkőznek a világ legjobbjaival, akkor csak egy pillanatnak a töredéke is elég ahhoz, hogy veszítsen, ha kiesik a fókuszból.  Az üzleti életben ugyanúgy a fókuszálás az egyik legfontosabb dolog. Aki olvasott valaha üzleti könyvet, szinte nincs olyan, amiben a fókuszálást ne említenék a legfontosabb kulcstényezők között.

Hozd ki a maximumot minden helyzetből
Nem mindig áll a helyzet nyerésre, de akkor is ki kell hozni a maximumot az adott szituációból. Ki tudja, hogy a későbbiekben miként profitálhatsz belőle. A végső eredmény sokszor részpontok összességéből tevődik össze és soha nem tudhatod, hogy nem éppen az az egy pont számít-e majd. Vállalkozóként egy parti, amit kihagysz, egy üzleti találkozó, egy beszélgetés, egy pályázat, egy interjú…Nem tudhatod, hogy később nem pont ennek köszönhetsz majd egy megrendelést, egy értékes üzleti kapcsolatot vagy köszönhettél volna bármit, ha nem hagyod ki. Ezért mindig ragadd meg az alkalmat és hozd ki a maximumot belőle.

Becsületesség, sportszerűség
A sportszerűség az egyik legfontosabb dolog, amit egy sportoló megtanul. Győzni csak úgy érdemes, ha tiszteled a játékot, a játékszabályt és az ellenfeled is. Csalva győzni nem nagy dicsőség, sem magad sem mások előtt. Azonban sportszerűnek, becsületesnek lenni, akár nyersz, akár vesztesz, mindig tiszteletreméltó. Az üzleti életben ugyanez a helyzet. A becsületet eljátszani iszonyú drága dolog. Nem érdemes.  Ha etikátlan és megbízhatatlan vagy, ráadásul nem játszol sportszerűen, soha nem tudhatod kihez jut el a híre, és mikor csap vissza rád ennek negatív következménye.

Csapatjáték
A csapatsportoknál nem az a jó csapattag, aki mindenben a legjobb, hanem aki képes együtt dolgozni a csapattal. Ez akkora erőt képes megmozgatni, amivel szemben védtelenek még a legprofibbak is, ha ők képtelenek a csapatban gondolkodni. A jó csapat mindig az, amiben különböző kiegészítő kompetenciájú emberek a tagok. A foci EB-n több elemző is elájult a magyar válogatott páratlan csapatjátékán. Képesek voltak vele a világ labdarugó élvonalában lévő játékosokkal teli országokat is könnyedén legyőzni. Ehhez elengedhetetlen egy jó edző, aki úgy válogassa össze és motiválja az egész csapatot, hogy azok képesek legyenek hegyeket megmozgatni. A vállalkozók világában sincs ez másképp. Nem az a legsikeresebb vállalkozó, aki mindenhez ért, hanem aki képes felépíteni, motiválni és mozgósítani egy olyan csapatot, ami együtt legyőzhetetlen.

Stratégia
Amikor a felkészülésnél edzéstervet ír elő az edző a sportolónak, akkor mindig figyelembe veszi a kitűzött célt és ahhoz épít ki egy stratégiát. Nem csak eszetlenül nekivágnak, hanem mindig a célt szem előtt tartva, a versenytársak kompetenciáit elemezve felépítik a tökéletes stratégiai tervet, ami majd győzelemhez juttatja a versenyzőt. Az üzleti életben szintúgy ez kell. Nem eszetlenül dolgozni, hanem igenis egy okosan és jól felépített terv mentén haladni, ahol figyelembe vesszük a konkurenciát.

Munka, munka, munka
Utoljára hagytam, de nem azért mert nem fontos, hanem azért mert elengedhetetlen. Lehet bármilyen jó stratégiád, bármilyen jó mentorod, edződ, bármennyire képes lehetsz fókuszálni, ha nem teszed bele a megfelelő mennyiségű munkát, akkor nem lesz az egészből semmi. Ez igaz a sportolókra és az üzletemberekre egyaránt.  Dolgozz keményen kitartóan, a végsőkig és eléred azt, amiről mások csak álmodnak.

írta:
Békési Brigitta
elnök, Sport Bizottság FIVOSZ