Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Sikersztorik
  • 2015-04-15 08:40:00

Via Energia - Interjú

„Jó tett helyébe jót várj” Számomra a legfontosabb, hogy jó épületek valósuljanak meg és valódi segítséget tudjak nyújtani az építészek, beruházók számára. Hiszek benne, hogy az általam alkalmazott számítási technológia jobbá teszi az épített környezetünket.

 

Miért akartál vállalkozó lenni, hogyan jött az ötlet, hogy megalapítsd a Via Energia Kft-t?

Az egyetemi évek alatt megismertem önmagam annyira, hogy tudjam, nem leszek képes alkalmazottként huzamosabb ideig dolgozni, nehezen viselem, ha megmondják, mit csináljak, mikor, és hogyan. Ezért jutottam arra a döntésre, hogy vállalkozni fogok.

Körülbelül két évig terveztem a vállalkozás megalapítását. Azt tudtam, hogy milyen területen és milyen típusú szolgáltatást szeretnék nyújtani, viszont még nem éreztem úgy, hogy megfelelő tudás birtokában vagyok ahhoz, hogy tényleg értékes segítséget tudjak nyújtani az ügyfeleknek. Másrészt annak ellenére, hogy a családban láttam példát vállalkozásra, azért féltem az ismeretlentől.

A fiatalok vállalkozóvá válása pályázat adta meg a végső lökést az elinduláshoz, mind a felkészítő képzés, mind pedig a támogatás olyan pontok voltak, amik átbillentettek a vállalkozás elindításához.

 

 

 

Röviden ismertetnéd, milyen szolgáltatásokkal várod az ügyfeleidet?

Épületenergetikával foglalkozom. Új építés vagy meglévő épület felújítása esetén, rengeteg féle szerkezeti (hőszigetelés, nyílászáró, falszerkezet) és gépészeti (gázkazán, fatüzelés, megújuló energia) lehetőség közül lehet választani. Ezek a döntések gyakran sok millió forintos döntések.

Én előre ki tudom számolni a lehetséges döntések következményeit, így a kivitelezési költségek mellett a várható rezsi költségeket is megismeri a beruházó. Ezek ismeretében pedig meg tudja hozni a számára optimális döntést.

 

A számítások különlegessége, hogy a legmodernebb szoftveres technológiával készülnek, figyelembe véve az épület földrajzi elhelyezkedését, az időjárási viszonyokat és a felhasználói szokásokat is. A szoftver segítségével, akár az is modellezhető, hogy mekkora megtakarítást eredményezne például egy épületfelügyeleti rendszer alkalmazása. Emellett épületszerkezeti részletek hő technikai vizsgálatával is foglalkozom. Ezzel a módszerrel lehet a tervezési fázisban kiküszöbölni, hogy hő hidas csomópontok legyen az épületben, illetve épületkorszerűsítéseknél, a hő hidak megszüntetését lehet ilyen módszerrel pontosan megtervezni.

 

 

 

A szolgáltatásaitok közül, melyiket emelnéd ki és miért?

A szerkezeti és gépészeti alternatívák energetikai számítását emelném ki, mert ez az a szolgáltatás, aminek minden építkezésnél ott kellene lennie a tervezési szakaszban. Csak ilyen pontos és minőségi számításokkal lehet látni az építészeti és gépészeti döntések következményeit még az épület megvalósulása előtt, és csak ilyen adatok birtokában lehet felelős pénzügyileg is jó döntést hozni.

 

 

 

Cégetek munkavégzése régiós vagy országos lefedettségű?

Jelenleg a Dél-Dunántúli régióban tevékenykedek, de középtávú célom az országos kapcsolati rendszer kiépítése, hosszú távon, pedig Ausztria és Németország piacaira is szeretnék eljutni.

 

 

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

„Jó tett helyébe jót várj” Számomra a legfontosabb, hogy jó épületek valósuljanak meg és valódi segítséget tudjak nyújtani az építészek, beruházók számára. Hiszek benne, hogy az általam alkalmazott számítási technológia jobbá teszi az épített környezetünket. Mivel hiszek abban, amit csinálok nem is tudom másképp tenni, mint a lehető legpontosabban és lelkiismeretesen. Ezt pedig értékelik az emberek, eddig minden ügyfelem elégedett volt a munkámmal.

 

 

 

Hol tart a vállalkozásod? Hogyan látod a cég jövőjét 2-3 év múlva?

Jelenleg, ott állok, hogy a vállalkozás kezd fenntarthatóvá válni, több a bevétel, mint a kiadás és egyre több kapcsolat és lehetőség nyílik meg a vállalkozás előtt. 2-3 év múlva már valószínűleg Magyarország fejlettebb régióiban lesznek stratégiai partnereim, akikkel együtt dolgozok, lépésről-lépésre kiépül az országos lefedettség.

 

 

 

Mit javasolsz egy kezdő vállalkozónak a vállalkozásának sikeres működtetéséhez?

Először is legyen erős hite, ez mindennek az alapja. Főleg egy kezdő vállalkozás esetén, amikor még nincs kiterjedt kapcsolati háló és ügyfélkör, az egyetlen dolog, ami minden hónapban fix az a járulékfizetés, ha van megrendelés, ha nincs.

A kezdeti időszak teljesen kiszámíthatatlan és ezt a bizonytalanságot csak erős hittel lehet kezelni. Ha ez a szilárd alap megvan, akkor pedig jó üzleti partnerekre van szükség. Eleinte mindent magam akartam megoldani, aztán rájöttem, hogy jobban megéri például a céges weboldalt egy ehhez értő cégre bízni, mert a vállalkozás szempontjából sokkal hasznosabb dolgokra tudom fordítani az időt ahelyett, hogy olyasmivel foglalkozom, amihez nem értek valójában. Egyszóval nem szabad sajnálni a pénzt a vállalkozás működéséhez alapvetően szükséges elemekre.

 

Ezután jön a kapcsolati rendszer kiépítése és ügyfelek keresése. Ebben számomra a legnagyobb segítség a BNI üzleti kapcsolatépítő közösség. Ajánlások nélkül, hideg hívásokkal vagy e-mailekkel rendkívül nehéz új kapcsolatokra és ügyfelekre szert tenni.

 

 

Póth Bálint /épületenergetikai szakértő/

VIA ENERGIA Kft.

viaenergia.hu