Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

10 módszer, ahogy a sikeres emberek mindig nyugodtak tudnak maradni

  •  Lifestyle
  • 2015-09-01 12:15:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Kezelni kell az érzelmeidet, hogy akár nagy terhelés alatt is kellőképpen nyugodt tudj maradni ahhoz, hogy növelni tudd a teljesítményedet! A TalentSmart egymilliónál több személyt vizsgált meg, és arra jutott, hogy a legsikeresebb emberek 90%-a képes az érzelmeit irányítani annak érdekében, hogy nyugodt maradjon és kontrollálja önmagát, bármilyen helyzetbe is kerül.

A csavar az egészben az, hogy szakaszos stresszre igenis szükség van, mert ez pörget fel ahhoz, hogy helyes lépéseket tudjunk tenni.

A stressztől aktívabb leszel, hamarabb oldasz meg nehéz feladatokat, ráadásul a környezetedre is gyorsabban reagálsz. Ez mindaddig hasznos, amíg a feszültség nem vált éjjelnappali módra az életedben. Szerencsére – ha csak nem egy csapat éhes oroszlán üldöz éppen – a stresszt teljesen mértékben képesek vagyunk uralni.

Sok olyan stratégia létezik, amivel a stresszt kezelni lehet, én most mégis a Forbes egyik listáját veszem alapul. A lista azért nagyon jó, mert rávilágít arra, hogy a stressz kezelése valójában mennyire gyorsan megoldható.

 

1. Gyorsan hála azért, amid van…

A stressz egyik legjobb kezelési módja az, ha aggódás közben (helyett) azt veszed inkább gyorsan számba, hogy miért is lehetsz hálás az életnek! Ha tudod, hogy nem csak a gond létezik az adott pillanatban, és megpróbálsz inkább arra a sok jó dologra koncentrálni, ami az életedben van, akkor ezzel a hangulatod is javulni fog.

A kortizol (stresszhormon) szinted ettől nagyjából 20%-kal fogy csökkenni.

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint azok, akik napi szinten képesek hálát adni a jó dolgokért, azok jobb alaphangulattal, közérzettel, fizikai jóléttel rendelkeznek, illetve több az energiájuk is. Ebben pedig az alacsonyabb kortizol szintnek komoly szerepe van.

 

2. Nem agyalsz azon, hogy “Mi lesz, ha…?!”

Amikor olyan dolgok miatt aggódsz, amik nagy valószínűséggel be sem következnek, csak kerozint locsolsz a stressz és az aggodalom tüzére. A jövőbeli történések tőled függetlenül is millió és millió irányt vehetnek. Ezért a “Mi lesz ha… ?!” kezdetű mondat helyett inkább nyugodj meg és tartsd a gondolataidat kordában!

A nyugodt emberek tudják, hogy a “Mi lesz ha… ?!” kérdés olyan helyekre képes vinni őket, ahova egyáltalán nem akarnak menni.

 

3. Pozitív maradsz!

A pozitív gondolatok segítenek abban, hogy a stresszt kikukázzuk, és olyan dolgokra fókuszáljunk, amik nem leblokkolnak, hanem sokkal inkább inspirálnak. Amikor a dolgok jól mennek, akkor könnyű jó hangulatban maradni, amikor azonban rosszul, akkor ez komoly kihívás, hiszen az elmét elárasztják a negatív képek.

Az ilyen pillanatokban idézd fel gyorsan a napodat, és keress egy jó dolgot, függetlenül attól, hogy mennyire apróság! Ha épp nem volt ilyen, akkor gondolj vissza egy hétre, vagy egy hónapra! A lényeg, hogy legyen egy olyan kis fix pontod, ami segít abban, hogy a gondolataid jó irányba forduljanak…

 

4. Lekapcsolódsz a világról!

Tekintettel arra, hogy csak a szakaszos stressznek van haszna, időről időre le kell kapcsolódnod a világról, hogy kicsit pihentethesd az agyadat.

Amikor “24/7 ” vagy elérhető a világ számára, akkor a stressz számára is könnyű célponttá válsz… Ezért ha határidős munkád van, egyszerűen kapcsold ki a telefonodat, gyere le Skype-ról, és minél kevesebbszer nézz rá a levelezésedre is!

Válassz ki egy pontot, ahol elvághatod a “kábeleket”, és kész! Meg fogsz lepődni, mert hirtelen olyan érzésed lesz, mintha megérkeztél volna a Béke Szigetére.

Ha azon aggódsz, hogy a világ rögtön megáll, ha nem vagy elérhető, akkor csak hétvégén kapcsold ki a telefont, például vasárnap délelőtt (és lazíts)! De súgunk valamit: A világ néha meg tud lenni nélküled is….

 

5. Nem iszol több kávét!

A sok kávétól az adrenalin szinted az egekbe fog szökni. A sok adrenalin oké, amikor egy éhes medve akar éppen közelebbről is megismerkedni veled; de nem oké, ha egy emailre kell válaszolnod (a kettő stresszfaktora közel sem azonos).

A sok kávé az agyban és a testben állandósítja a stresszt, és az érzelmei reakcióid is túllépik a normális szintet.

Vagyis ha stresszelsz, ne igyál kávét, mert nem ez a megoldása a problémának, sőt… Több kárt okoz, mint amennyit használ.

 

Sok sikert!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
10 ok, amiért naponta kellene mindenkinek olvasnia
Mikor volt utoljára, hogy elolvastál magadtól egy könyvet, vagy egy hosszabb újságcikket, például egy elemzést? Most ne a Facebook frissítésekre gondolj, vagy arra, hogy a wc-n kiolvasod az illatosító használati utasítását…
   2015-08-26    Lifestyle
Hiedelmeid hatalma, avagy te uralkodj, ne ők! 3 szimpla lépés a sikeres életig!
A hiedelmeidnek igen NAGY hatalma van. A hiedelmeidből származik a viselkedéskultúrád alapját képző hajtóerő is. A hiedelmeid a gondolkodásodra és a cselekedeteidre is igen nagy hatást gyakorolnak, ++pozitív++ és –negatív– értelemben egyaránt.
   2015-08-22    Lifestyle
Szeretem magam! Szeretem magam! Szeretem magam!
Az emberi elménk kerékkötője a félelem. Magát a félelmet tehetjük felelőssé a boldogtalanságunkért. Ez az egyetlen dolog, ami megakadályoz bennünket a valódi céljaink elérésében. Meggátol bennünket abban, hogy megvalósítsuk mindazt, amire képesek lennénk. Kényszerít a megalkuvásra,...
   2015-08-21    Lifestyle