Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Felfutóban a kis- és középvállalkozások hitelkereslete

  •  Aktuális
  • 2014-12-18 11:35:00
  • MTI
A gazdaság élénkülésére reagálva ismét erősödik a magyarországi kis- és középvállalkozások hitelkereslete; ezt jelzi, hogy az OTP Businessnél, a bank mikro- és kisvállalati üzletágánál az idei első fél évben 6 százalékkal növekedett a vállalkozásokhoz kihelyezett hitelek összege - közölte az OTP Bank legfrissebb összegzésében csütörtökön az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint a vállalkozói hitelezés újraéledésének komoly lökést jelentett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja, de sokat tehetnek a piac élénkítéséért az egyes pénzintézetek is. Az OTP Business szakértői úgy vélekednek, hogy a vállalkozások többsége ma még a rugalmasan felhasználható, rövid lejáratú konstrukciókat keresi. 


A fordulat jelei érzékelhetők a vállalati hitelpiacon, a pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozások számának növekedésében, valamint a vállalkozások hitelkeresletének erősödésében. 
    

A mikro-, kis- és középvállalkozások szerepét jelzi, hogy a magyar GDP bruttó hozzáadott értéknek 53,6 százalékát állítják elő, az üzleti szférában foglalkoztatottak 72,7 százalékát a kkv-k alkalmazzák. Az érintett vállalkozások 45,1 százaléka pedig finanszírozási igényének legalább háromnegyedét saját forrásból teremti elő. Mindezzel együtt egyszerre üzleti kockázat és lehetőség a magyar kkv-szektor - emlékeztet a tájékoztató.  
   

A trendeket jelzi, hogy a pénzintézet számításai szerint a magyarországi banki összjövedelmen belül a vállalati piac részaránya a 2012-es 34-ről várhatóan 2016-ra 39 százalékra nő, és ezen belül a kkv szegmenstől is hasonló növekedés várható.

 

Megosztás