Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

10+1 film, amit minden vállalkozónak látnia kell!

  •  Lifestyle
  • 2015-02-19 07:35:00
Általában mindenki fel tud sorolni minimum tíz olyan filmet, amit szerinte mindenkinek látnia kell. Most mi is ezt fogjuk tenni, ugyanakkor a listánk erősen tematikus jellegű, gyűjteményünk olyan filmeket tartalmaz, amelyek mind-mind a vállalkozói létet járja körül különféle aspektusból, sajátosan mutatva be ezt az utat.

 

Inspirációt, ötleteket meríthetünk belőlük, még akkor is, ha néhány „életút” kipróbálása nem ajánlott.

Íme tehát a 10+1 film, amelyet minden vállalkozónak minimum egyszer látnia kell:

 

1.Koktél (1988)

 „Douglas 'Doug' Coughlin: Coughlin törvénye: a más mindig jobb.”

Rengetegen láthatták, de valószínűleg sokaknak ki is maradt ez a remek 1988-as film, ami Brian Flanagan álmai - saját bár megnyitása - megvalósulását mutatja be.  Hogy miért is ajánljuk? Először is azért, mert egy határozottan jól sikerült film. Másodszor azért, mert tökéletesen bemutatja, hogy a vállalkozáshoz nem elég a tankönyveket bújni. A főhős kezdetben szakkönyveket olvas és üzleti képzésekre jár, de később keserűen rá kell jönnie, hogy számára az igazi iskola a bárpult mögött van, és csak úgy tud tanulni, ha kilép a komfortzónájából. Szerencsére van egy mentora, Douglas 'Doug' Coughlin, aki nem fél megmutatni az igazi vállalkozói életet…

adatlap

 

 

2. Rocky (1976)

Rocky Balboa: A világ nem csak napfény és szivárvány. Ez egy kegyetlen, undok hely, és bármilyen tökös srác vagy, térdre kényszerítenek, ha hagyod, és soha nem engednek felállni. (...) Bírni kell a pofont, és muszáj menni tovább, csak így lehet győzni. Ha tudod, hogy mit érsz, menj és küzdj meg azért, ami jár, és közben viseld el a pofonokat!”

Egy film, amelyet tényleg mindenkinek minimum egyszer látnia kell. Egy történet a kitartásról; az erőről és arról, hogy még akkor is harcolni kell, ha millió az egyhez az esély a sikerre. Rocky esélyt kap arra, hogy megváltoztassa az életét, és habár minden ellene szól, ő mindent belead, hogy legyőzze a nehézsúlyú Apollo Creedet.

Ugyanakkor nemcsak a film, hanem a háttértörténet is elgondolkodtató. Sylvester Stallone egy éjszaka alatt írta a forgatókönyvet, és feltett szándéka volt, hogy a főszerepet is ő játssza el. Hiába voltak megélhetési gondjai az akkor még ismeretlen férfinak, visszautasított egy 100 000 dolláros ajánlatot csak azért, mert a vevők nem őt tartották a főszerepre a legalkalmasabbnak. Az ajánlatok csak jöttek és jöttek, egészen 400 000 dollárért, de senki sem őt képzelte el a „tökéletes Rockynak”. El kellett adnia a kutyáját is, hogy megélhessen, végül kitartása sikerre vezetett egy 25 000 dolláros ajánlat képében, a többi pedig már történelem. – Ráadásul a siker után kutyáját is visszavásárolta, aki szerepelt is az elkövetkező Rocky filmekben. –

adatlap

 

 

3.Tőzsdecápák (1987)

Gordon Gekko:"A kapzsiság jó dolog"

Epikus mondat a filmtörténelem egyik legaljasabb karakterétől… A film Bud Fox etikátlan és törvénytelen döntéseiről szól, miközben „mentora”, Gordon Gekko tanácsait követve hajhássza a gazdagságot, ami az egyedüli sikert jelenti számára. Lassan-lassan a pénz átveszi élete felett az irányítást, miközben egy nagyon fontos dolgot elfelejt: minden álomnak megvan az ára, a kérdés az, hogy megéri-e kifizetni ezt.

adatlap

 

 

4. Brókerarcok (2000)

Jim Young: „Aki azt mondja, hogy a pénz minden rossz atyja, annak nincs egy huncut vasa sem.”

A Ben Afflecket és Vin Dieselt is felsorakoztató film  Seth Davisről szól, aki kezdetben az otthonában illegális kaszinót üzemeltet. Később a kezdeti sikerek és a törvényszéki bíró apjához fűződő rossz kapcsolata miatt brókernek áll.

A gyors siker és pénz a legtöbb embert megváltoztatja, nincs ezzel másképp a főhős sem. Később azonban keserűen kell rádöbbennie, hogy annak a cégnek, amelynek dolgozik, csak egyetlen célja van: hamis befektetésekkel átverni az embereket…

A film pedig nem is áll messze a valóságtól, elég, ha a prágai székhelyű Capital Partners körül kialakult botrányra gondolunk.

adatlap

 

 

5. Isteni Szikra (2008)

„Szükségem van a pénzre, de nem arról szól a dolog. Ráment erre már az életem. Ez az ügy nem csupán egy peres eljárás. Ez Bob Kearns életének az értelméről szól”

Ezt nyilatkozta a filmet ihlető történet főszereplője egy amerikai magazinnak. Bob Kearns hitt az amerikai álomban, és találmányának – megszakításos ablaktörlő - szabadalmi jogáért kész volt megalkuvást nem tűrve szembeszállni az olyan óriás vállalatokkal is, mint például a Ford vagy a Chrysler. A film az ő több évtizedes „Dávid és Góliát” küzdelmét dolgozza fel.

adatlap

 

 

6. Jerry Maguire - A nagy hátraarc (1996)

„Virítsd a lóvét!”

Jerry Magure-nek mindene megvan: Sportügynökként sikeresen harcolja ki a legjobb szerződéseket ügyfeleinek – és persze magának -, rengeteg barát és egy gyönyörű mennyasszony áll mellette. Azonban egyszer úgy dönt, hogy hátralép és a fennálló rendszer ellen küzdve átértékeli az egész addigi életét, új alapokra helyezve azt. Döntése következményeként egész addigi élete darabokra törik, ügyfeleinek nagy része elpártol tőle. Egy cél lebeg innentől kezdve a szeme előtt: Küzdeni az elveiért és önmagáért.

adatlap

 

 

7.Számító emberek (1999) -Pirates of Silicon Valley

Steve Jobs: „Minek lépnél be a haditengerészethez, ha kalóz is lehetsz?”

Egy történet Steve Jobsról és Bill Gatesről, a versenyükről és arról, hogyan lettek az informatika világának meghatározó alakjai, miközben a film tökéletes rálátást ad a két meghatározó személy párharcáról. Kudarcok, rossz döntések és sikerek jellemzik azt a sztorit, ami minden vállalkozónak minimum egyszer látnia kell!

adatlap

 

 

8. Social Network - A közösségi háló (2010)

„Marylin Delpy: Mit csinálsz?

Mark Zuckerberg: Bejelentkezek, hogy lássam, mi a helyzet Boszniában.

Marylin Delpy: Boszniában? Nincsenek útjaik, de van náluk Facebook.”

Egy film korunk meghatározó tényezőjéről, a facebookról, ami betekintést enged egy tehetséges, ám kissé arrogáns harvardi diák és egy start up világába. Lopási vád, etikailag megkérdőjelezhető üzleti döntések filmje ez, ami bemutatja a legnépszerűbb közösségi média megszületését, és a mögötte álló személyt.

adatlap

 

 

9.A boldogság nyomában (2006)

„Amikor összetörnek az álmaink, nagyobbat keresünk.”

Egy igaz történet, mely Chris Gardner életét és boldogság keresését mutatja be. A férfi csontsűrűség mérő gépezeteket árusít kórházaknak, amire nem igazán van kereslet. Ezért munkáját, feleségét, házát is elveszítiu, egyedül gyereke marad meg a számára. De ő nem adja fel, és töretlen bízik magában, és töretlenül hisz abban, hogy kemény munkával - és egy kis szerencsével –elérheti a céljait. Ez pedig nem más, mint a boldogság.

adatlap

 

 

10. Forrest Gump (1994)

„Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: az ember nem tudhatja, mit vesz belőle.”

Egy meseszép történet egy emberről, aki bár lehet, hogy nem rendelkezik 229-es IQ-val, mégis sikeres és boldog. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert úgy éli az életét, ahogy szerinte a legjobb és leghelyesebb. Vietnámi veterán, ping-pong bajnok, sikeres vállalkozó és még sorolhatnánk... Egyszerű jelleme folytán bebizonyosodik, hogy nem kell zseninek lenned ahhoz, hogy elérd álmaidat. Csak meg kell próbálni…

adatlap

 

 

+1. Keresztapa (1972)

„Minden embernek csak egy sorsa van.”

Sokak szerint a filmtörténelem egyik, ha nem a legjobb filmje. Hogy miért érdemes megnézned? Egyrészt az előbb említett ok miatt, másrészt – ha eltekintünk attól a ténytől, hogy egy bűnszervezetről beszélünk – láthatod, Michael Corleone hogyan épít fel egy kis családi vállalkozást az ország egyik legerősebb és legbefolyásosabb „intézményévé”. Már ezért is kihagyhatatlan alapmű ez a film.

adatlap

 

 

Megosztás
11 dolog, amit a sikeresek tesznek a ebédidejükben
Ha gondolkodás nélkül, gyorsan esünk túl az ebéden, nagy hibát követünk el. Mivel a munkanapok legfontosabb szünete az ebédidő, és nagy befolyása van a további eredményességünkre, ezért érdemes átgondolni, hogy mivel is töltsük el.
   2015-08-05    Lifestyle
Fenavadak köröznek körülötted, légy résen, mert mind a pénzedet akarják!
Ha pénzről van szó, ráadásul olyan pénzről, ami a Tied, akkor mostantól légy óvatosabb (mert ha őszintén belegondolsz, tuti nem vagy elég óvatos).
   2015-07-17    Pénzügyek
11 lecke az Életről, egyenesen Albert Einsteintől!
Albert Einsteintől sokkal több minden maradt ránk, mint a relativitáselméleté és az “E = m*c²”. Einstein kitartása és felfedezései azt is megmutatták, hogy kemény munkával, kitartással, a kudarcok átlépésével mindannyian lehetünk ragyogó elmék. Akkor is ragyoghatunk mindannyian,...
   2015-07-17    Lifestyle
25 dolog, amit pénzért nem lehet megvenni és 25 dolog, amit igen
Nagyon sok vélemény kering a pénzről. Valaki átkozza, valaki dicséri, valaki sokat foglalkozik vele, valaki meg nem. Jöjjön egy érdekes lista, ami elgondolkodtat, meglep, "ahára" és "na neeemmre" késztet...
   2015-07-17    Lifestyle