Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Jelentősen nőttek az adó- és vámbevételek

  •  Aktuális
  • 2015-03-25 14:55:00
  • Nemzeti Adó- és Vámhivatal
A NAV közép-magyarországi regionális szervezeteinek 2014-es évértékelése

 

Egy év alatt több mint 521 milliárd forinttal nőttek az adó- és vámbevételek a fővárosban és környékén. A bevételekre az online pénztárgépek bevezetése és az intenzívebb termékimport volt pozitív hatással, de nőtt a vállalkozási kedv is.

 

Tendencia a bevétel-növekedés

A budapesti és Pest megyei magánszemélyek, vállalkozások(1) tavaly összesen 3 492,1 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetéshez. Ez azt eredményezte, hogy egy év alatt 521,1 milliárd forinttal nőttek az adó- és vámbevételek a közép-magyarországi régióban, mely kiugró(2) eredmény a korábbi évek bevétel-növekedési tendenciáját tekintve is. Az országos bevételek egyharmadát kitevő összbevételből 3 382 milliárd forint adó- és járulék-, 109,7 milliárd forint pedig vám- és jövedéki bevétel volt.

A növekedés döntő része az általános forgalmi adó bevétel 248,6 milliárd forintos emelkedésének volt köszönhető, melyre egyebek mellett az online pénztárgépek bevezetése, az e-útdíjhoz kapcsolódó áfa-befizetések, valamint a beruházások 21,4 százalékos növekedése volt pozitív hatással. Az eredményhez az is hozzájárult, hogy az Egészségbiztosítási és a Nyugdíjbiztosítási Alapokba, a személyi jövedelem adóból (3) , valamint a katából, kivából együttesen 196,2 milliárd forinttal több folyt be, mint egy évvel korábban.

(1) A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó-, illetve Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának illetékességébe tartozó adózók.

(2) 2011-ről 2012-re 183 milliárd forinttal, 2012-ről 2013-ra pedig 200 milliárd forinttal növekedtek az adott bevételek.

(3) Az Alapokat megillető bevételek emelkedése a családi járulékkedvezmény szélesebb körű érvényesíthetősége mellett következett be, az szja-bevételt pedig részben a pedagógusok bérrendezése befolyásolta.

 

A vám- és jövedéki bevételek közül az import áfa 6,5 milliárd forinttal emelkedett, a legdinamikusabban – 3,3 milliárd forinttal – azonban az import vámbevételek nőttek. A növekedést az intenzívebb termékimport, valamint a valutaárfolyamok – külkereskedelem szempontjából – kedvező változása eredményezte.

 

Továbbra is élénk a vállalkozási kedv

Az elmúlt évben 15,8 ezerrel nőtt a vállalkozók száma a fővárosban és Pest megyében, így 2013 és 2014 összesen 31 ezer fős bővülést eredményezett az adószámmal rendelkező gazdálkodók, egyéni vállalkozók és önálló tevékenységet folytató magánszemélyek körében. Számuk 2014 végén elérte az 595,8 ezret.

A személyijövedelemadó-bevallást benyújtók száma szintén emelkedett, 1 millió 383 ezer – mintegy 70 ezerrel több – magánszemély vallott 2013-ban megszerzett adóköteles jövedelmet. Egy év alatt 72 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik munkáltatójukon keresztül teljesítették bevallási kötelezettségüket. A jövedéki törvény változása miatt – mely 2014. január 1-től a kenőolajok forgalmazását is engedélykötelessé tette – másfélszeresére nőtt a jövedéki engedéllyel rendelkező kereskedők száma a fővárosban. A vámeljárások tekintetében átrendeződés volt tapasztalható. Az importhoz kapcsolódó vámkezelések száma 43 ezerrel nőtt, az export eljárások száma pedig, Horvátország Európai Unióhoz történő csatlakozásának következményeként tovább csökkent.

A jogkövető vállalkozások adózását segítve az adóigazgatóságok együttesen 8 millió bevallást és 1,1 millió kontroll adatszolgáltatást dolgoztak fel, valamint 266,8 ezer adó-, illetve együttes adó, jövedelem- és illetőségigazolást adtak ki. Azon túlmenően, hogy 742,5 ezer személyesen megjelenő ügyfelet fogadtak, 18,8 ezer tájékoztatást kérő levélre válaszoltak és 268 ezerszer telefonon nyújtottak segítséget, iskolákkal, érdekképviseleti szervekkel együttműködve helyszíni előadásokon is ismertették az adózási tudnivalókat, jogszabályváltozásokat. Az adóigazgatóságok 9,5 ezer ügyfélnek részletfizetést, fizetési halasztást engedélyeztek, átmeneti fizetési nehézségeik áthidalására.

 

Fókuszban a szándékos károkozók

A Pest megyei és a fővárosi adóigazgatóságok tavaly több mint 82 ezer ellenőrzést végeztek, hogy kiszűrjék a jogszabályok szándékos megszegőit. Az országos ellenőrzések egyharmadát kitevő vizsgálatok eredményeként közel 20 ezer jogszabálysértésre derítettek fényt, 229,7 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel. 3 A piaci szereplőknek szándékosan kárt okozókra fókuszálva az adóigazgatóságok együttesen 1037 láncügyletet göngyölítettek fel, melynek eredményeként 55,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg.

Vagyongyarapodási vizsgálatok nyomozóhatósági megkeresésre, felszámolással kapcsolatos jelzésre vagy közérdekű bejelentésre indultak és a revizorok 335 ügyben összesen 5,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is nagy hangsúlyt kapott a jogosulatlan kiutalási igények kiszűrése. A mintegy 13,5 ezer kiutalás előtti ellenőrzés 79 százaléka az áfát érintette, a vizsgálatok összesen 17,4 milliárd forint nettó adókülönbözetre, azon belül 10,8 milliárd forint jogosulatlan kiutalási igényre derítettek fényt. Az online pénztárgépek bevezetésével összefüggő operatív vizsgálatok között, mintegy 30 ezer esetben eleinte a tájékoztatást célzó ellenőrzések, majd pedig az online pénztárgéprendszerből nyert adatokon alapuló célzott vizsgálatok kerültek előtérbe.

Tavaly a több mint 11 ezer jövedéki ellenőrzés mintegy 20 százaléka tárt fel szabálytalanságot, és a dohánykereső kutyák segítségével gyakran eldugott, nehezen hozzáférhető helyekről is előkerült a csempészáru.

 

A pénzügyőrök az illegális dohánykereskedelem felszámolását célzó vizsgálatok eredményeként 848 ezer szál cigarettát, valamint 45 kilogramm finomra vágott fogyasztási dohányt foglaltak le a fővárosban. A fémkereskedelem az elmúlt évben is kiemelt figyelmet kapott, az ellenőrzések egyharmada tárt fel jogsértést. Az átlagtól eltérő, 42 százalékos megállapítási aránnyal végződött az a három hónapig tartó tavaszi ellenőrzési sorozat, amelyben 18 illegálisan működő fémtelepre, autóbontóra került lakat és több büntetőfeljelentés is született. A hatékony fellépésnek köszönhetően – melyet a fémlopások legfőbb károsultjai, a közösségi közlekedési társaságok is elismertek – a korábbi százmilliós nagyságrendű kár nagyjából a negyedére mérséklődött

 

Nőtt a feltárt elkövetési érték

A feltárt jogsértések következményeként a bűnügyi igazgatósághoz több mint 4400 büntetőfeljelentés érkezett 2014-ben. Míg ez a szám az egy évvel korábbihoz képest kis mértékben (1,5 százalékkal) csökkent, az elkövetési érték jelentősen, 11,7 milliárd forinttal (mintegy 35 százalékkal) nőtt és megközelítette a 45 milliárd forintot.

A büntetőügyek megoszlása a korábbi évhez képest nem változott. A feljelentések nagy része (42,4 százaléka) továbbra is a számvitel rendjének megsértésére vonatkozott, melyet a költségvetési csalást (28,9 százalék) és a csődbűncselekményt (13,9 százalék) tartalmazók követtek. A bűncselekményekkel okozott kárból már a nyomozás alatt több mint 740 millió forint megtérült, további fedezetként pedig 2,5 milliárd forint értékű vagyont zárolt a bűnügyi igazgatóság. 

A pénzügyőrök 834 szabálysértési eljárást kezdeményeztek az illetékes hatóságoknál, melyek döntő többségét a szellemi tulajdon elleni szabálysértések (iparjogvédelmi jogok megsértése és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése szabálysértés) tették ki. A jogerősen befejezett eljárások közel 20 millió forint pénzbírság kiszabásával és 33 millió forint értékű termék (ruhanemű, elektronikai cikkek) elkobzásával zárultak.

 

2015 - EKÁER

2015 legjelentősebb eseménye az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) bevezetése és működése. A rendszer adatai nemcsak valós idejű ellenőrzésre adnak lehetőséget, hanem egyúttal az áfacsalások visszaszorítását és a kiegyenlített piaci környezet megteremtését is támogatják.

 

 

 

 

 

Megosztás