Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A cégvezetés is egy szakma 1. rész

  •  Vállalkozz!
  • 2016-03-01 17:35:00
  • Gál Andrea
A cégvezetők gyakran a saját bőrükön tapasztalják meg, hogy egy cég vezetése ugyanúgy egy szakma, mint a mérnöki tevékenység, vagy a villanyszerelés. Sőt, ez olyannyira igaz, hogy ahogy egy mérnök munkájában vétett legkisebb hiba is képes a rendszer működését veszélyeztetni, egy cégvezető legkisebbnek tűnő döntése is képes a cég stabilitását megingatni.

 

Egy vállalkozás vezetéséhez szintén szükséges az a tudás, amivel a cégvezető képes elérni azt, hogy a cég stabil legyen, és képes legyen a megfelelő ütemben növekedni, sokan azonban ezzel nem rendelkeznek, hiszen csak „belecsöppentek” a vezetésbe.

 

 Egy cégvezetőnek alapvetően három jól elhatárolható területen van szüksége tudásra. Ezek a:

 

  • emberi tényező kezelése,
  • a cég saját technológiája (a szakma)
  • vezetői eszközök.

 

Emberi tényező kezelése:

Egy piaci felmérés eredménye az volt, hogy a cégvezetők 99%-a szerint az emberi tényező a legmeghatározóbb egy cég sikeres működésében. Ez többek között magában foglalja a munkatársak hatékonyságát, motivációját, teljesítményük folyamatos növekedését. Annak megvalósítása, hogy a munkatársak csapatban dolgozva, a cég érdekeit is szem előtt tartva, folyamatosan magas teljesítményt nyújtsanak – úgy hogy nem csak és kizárólag a fizetés motiválja őket –  a vezető feladata.

 

Ha ez nem valósul meg, akkor hiába jó a cég terméke, hiába szakértő a saját területén, nem lesz képes hatékonyan és stabilan működni. Ennek elérésére precíz, mérnöki pontosságú eszközök léteznek.

 

A „szakma”:

Ide tartozik az a technológia, az a szakma, amivel a vállalkozás foglalkozik. Egy cipészvállalkozásnál ez azt foglalja magában, hogy, „hogyan készítsünk, javítsunk cipőket”. Egy villamos kereskedő esetében azt, hogy „hogyan szerezzük be és adjuk el a termékeket, úgy hogy az mind a cégnek, mind a vevőknek megérje”. Egy tervezőcég estében azt, hogy „hogyan készítsünk megfelelő tervrajzokat különböző rendszerekhez”.

 

Általában megfigyelhető, hogy az egyes vállalkozások vezetői ezen a területen profik. Az, hogy mennyire profi egy cég a szakma területén, csak akkor mutatkozhat meg, és csak akkor hozhat igazi eredményt, ha az emberi tényező rendben van, a munkatársak motiváltak és egy csapatként dolgoznak a cég céljainak megvalósulásáért.

 

Vezetői eszközök:

Minden szakmának megvannak a maga eszközei, „szerszámai”. Egy építészmérnöknek, vagy a házépítőnek vannak mérőeszközei (mérőszalag, vonalzó, vízszintmérő, stb.), és vannak olyan eszközei, amelyekkel változást tud előidézni (véső, kalapács, stb.).

 

És vezetőként, hogyan tudjuk javítani a vállalkozásunkban dolgozók teljesítményét?

 

  • a társas és érzelmi intelligencia javításával, 
  • társas problémák megoldásával, 
  • csapatépítéssel, az együttműködés javításával
  • szervezeti kultúra javításával, 
  • a munkavégzés felgyorsításával, 
  • kapcsolatok javításával,
  • az egyéni és a társas eredményesség javításával

 

Sikeres cégvezetést kívánunk!

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
A cégvezetés is egy szakma 2.rész
Egy vállalkozás vezetéséhez szintén szükséges az a tudás, amivel a cégvezető képes elérni azt, hogy a cég stabil legyen, és képes legyen a megfelelő ütemben növekedni, sokan azonban ezzel nem rendelkeznek, hiszen csak „belecsöppentek” a vezetésbe.
   2016-03-02    Lifestyle