Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Adót fizetni senki nem szeret, de mindenki kénytelen

  •  Pénzügyek
  • 2015-09-13 06:00:00
A címmel biztos, hogy nem mondtuk sok újdonságot, de azt már viszont kevesek tudják, hogy számos, a kisvállalkozások számára biztosított kedvezőbb adózási forma közül választhatsz, melyek használatával teljesen legálisan jelentős adótartalmat takaríthatsz meg.

 

Kezdő vállalkozóként az első és legfontosabb szabály, amit meg kell értened, hogy a céged pénze sajnos még nem a te pénzed. A vállalkozásodban lévő pénzből, termelődő jövedelemből nem költhetsz szabadon, korlátok nélkül bármire. A cégedet számos különböző adó és hozzájárulás terheli, az ezek közötti választáson pedig nagyok sok múlhat, így fontos, hogy kiismerd magad a társasági és a forgalmi adózás, illetve a számvitel alapfogalmai között.

 

Vállalkozásod egyes jellemzői, így például a működési formája, árbevételének nagysága vagy a foglalkoztatottak száma alapján különböző kedvezményes adózási formákat is választhatsz. Az alábbiakban ezeket a formákat és legfőbb jellemzőiket mutatjuk be röviden,azonban  felhívjuk a figyelmedet arra, hogy mielőtt választanál köztük, az adott adózási forma összes feltételének alapos megismeréséhez mindenképpen konzultálj könyvelőddel!

 

 

Alanyi áfa-mentesség

Az alanyi áfa-mentesség választása esetén nem kell az általános forgalmi adót rátenni az eladási árra, a másik oldalon viszont a költségek áfa-tartalma sem igényelhető vissza. Az alanyi áfa-mentességet évi 6 millió forintos árbevételig választhatod – ezt elérve céged automatikusan áfa-kötelezetté válik.

Az alanyi áfa-mentesség elsősorban akkor előnyös, ha a vállalkozásod vevői magánszemélyek, vagy olyan más vállalkozások, amelyek nem tartoznak az áfa körébe – például bankok, biztosítók –, mivel ebben az esetben gyakorlatilag 27 százalékkal olcsóbban tudod kínálni nekik a szolgáltatásaidat. Az áfa-körbe tartozó vevőid számára ugyanakkor lényegében mindegy, hogy tartalmaz-e áfát a számlád, hiszen ok a kifizetett áfával csökkenthetik a forgalmi adójukat.

 

Egyszerűsített vállalkozói adó (eva)

Az eva hatálya alá történő bejelentkezés az alábbi vállalkozások számára áll nyitva:

  • az egyéni vállalkozó
  • az egyéni cég
  • a közkereseti társaság
  • a betéti társaság
  • a korlátolt felelősségű társaság
  • a szövetkezet és a lakásszövetkezet
  • az erdő birtokossági társulat
  • a végrehajtói iroda
  • az ügyvédi iroda és a közjegyzői iroda
  • a szabadalmi ügyvivői iroda

Akik nem ilyen cégformával rendelkeznek ne is olvassanak tovább, mert számukra az eva nem választható adózási forma.

Legfontosabb a 30 milliós eva szabály, illetve az, hogy induló vállalkozások nem választhatják.

 

További feltételek az eva választásához:

  • 2015-ben a várható bevétel nem fogja meghaladni a 30 millió forintot.
  • pénzforgalmi bankszámlával kell rendelkezni

 

Két tevékenység van kizárva az eva hatálya alól:

  • a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység
  • a vámjogszabályokban meghatározott közvetett képviselői tevékenység

 

Az eva személyi, tulajdonosi feltételei:

  • valamennyi tagjának magánszemélynek kell lenni
  • más jogi személyben nem lehet tulajdonos

 

Az eva egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyű kiszámolni: mértéke jelenleg az áfával növelt (bruttó) bevétel 37 százaléka, aminek megfizetésével az iparűzési adón, az alkalmazottak járulékán és a cégautó adón kívül minden más adót kiváltasz. További jelentős előnye ennek az adónemnek, hogy nagymértékben egyszerűsíti a könyvelést, és így csökkenti az adminisztrációs költséget. Az evát csak olyan vállalkozás választhatja, amelynek az éves bevétele nem éri el a bruttó 30 millió forintot, e felett céged automatikusan kikerül az eva hatálya alól.

 

Az evát választó vállalkozásnak számos további feltételnek is meg kell felelnie, így például legalább két egymást követő évben rendelkeznie kell bevétellel, csak magánszemély tulajdonosai lehetnek, az evás vállalkozás nem lehet tulajdonos más társaságban (kivéve a tőzsdén jegyzett részvénytársaságokat) és tulajdonosi köre sem változhat jelentősen két éven belül. Egyes tevékenységi körök, így például jövedéki tevékenység végzése esetén nem választható az eva.

 

Többet megtudhatsz A Sikeres Vállalkozók Tudástárából!!!


Megosztás
Pénzügyi tanácsadó: mit tesz ÉRTED jó esetben? Hogyan ismerd fel a kóklereket?
A pénzügyi tanácsadó elnevezés alatt teljesen más fogalmat értünk Magyarországon, mint Európa más területén, vagy Amerikában.
   2015-09-10    Pénzügyek
10 ingyenes pénzspóroló tipp
Az életben a legjobb dolgok ingyen vannak, de ez sajnos nem azt jelenti, hogy egyből adottak is, mert ezeket általában csak hosszú, kemény és izzadságos munkával lehet elérni. Beszélhetünk a szerelemről, a barátságról, de ugyancsak jó példák erre azok a képességek, amelyek a sikeres...
   2015-07-27    Pénzügyek
Számlázási lehetőségek
A gazdasági eseményeket hivatalos számviteli bizonylatokkal kell alátámasztani, ez a törvény. Ennek többféle módja lehetséges:
   2015-06-23    Pénzügyek