Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Cégalapítás: milyen előfeltételei vannak a cégalapításnak?

  •  Vállalkozz!
  • 2015-09-17 14:15:00
  • dr. Kiss Gábriel
  • Kiss & Kurunczi Ügyvédi Iroda
A cím önmagáért beszél, így nem is szaporítanánk a szót, vágjunk bele a közepébe...

 

A. Az adóregisztráció

Az adóregisztrációs eljárás az adószám megtagadásához vezethet azon cégeknél, amelyek tagjai, illetve ügyvezetői magánszemélyként, egyéni vállalkozóként, vagy többségi cégtulajdonosként, illetve vezető tisztségviselőként 15 MFt-nál magasabb összegű adótartozást halmoztak fel az elmúlt 5 évben. A fentiekkel azonos gondot okozhat az adóregisztráció azoknak, akiknek egy, vagy több cégét tartozás, vagy súlyos mulasztás miatt a Cégbíróság megszüntetési eljárás keretében törölte, vagy adószámát jogerősen törölte.

 

Az adóregisztráció, illetve az adóregisztrációs eljárás célja a „céglovagok” kiiktatása a piaci szereplői közül.

 

Az adóregisztráció során az Adóhatóság az adószám megállapításának megtagadásával kiiktatja a cégalapításból, valamint a rendes gazdálkodás köréből azokat a személyeket, akiknél jelentős adótartozások keletkeztek. Ha az adóregisztrációs eljárás során a fenti problémák valamelyike fennáll, az érintett társaság nem kap adószámot, és a cégbíróság elutasítja a társaság bejegyzését.

 

B. Az összeférhetetlenség

Az összeférhetetlenség azoknak okozhat problémát, akik az elmúlt években büntetett előéletűek voltak, vagy azoknak, akiket foglalkozástól eltiltottak.

 

Nem lehet gazdasági társaság vezető tisztségviselője például:

  • aki olyan gazdasági társaságban volt vezető tisztségviselő, amelyet töröltek (ez a szabály érvényes azokra a vezető tisztségviselőkre is, akik a megszűnés időpontjában, a megszűnés évében, illetve a megszűnést megelőző évben vezető tisztségviselők voltak; kivéve a reorganizációs céllal vállalt vezetői tevékenység),
  • aki olyan gazdasági társaságban volt vezető tisztségviselő, amelyet töröltek és a helytállási kötelezettség alapján fizetési kötelezettségét nem teljesítette,
  • akivel szemben a törvényességi felügyeleti eljárásban pénzbírságot szabtak ki és fizetési kötelezettségét nem teljesítette.

 

Nem lehet gazdasági társaság alapítója, tagja például:

  • egyéni vállalkozó nem lehet közkereseti társaság tagja és betéti társaság beltagja
  • természetes személy csak egy gazdasági társaságban lehet korlátlanul felelős tag
  • kiskorú személy nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja
  • közkereseti és betéti társaság nem lehet gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja
  • a gazdasági társaság megszüntetési eljárás során való törlését követő öt évig az érintett személy.

 

A hatályos jogszabályok értelmében az összeférhetetlenséget a Bűnügyi Hatóság is vizsgálhatja! Összeférhetetlenség esetén a Bűnügyi Hatóság értesíti a Cégbíróságot, a Cégbíróság pedig felhívja a céget, hogy az összeférhetetlenséget szüntesse meg, az összeférhetetlenség megszüntetésének elmulasztása esetén a céget törlik.

 

C. Üzleti terv.

A cégalapítás előtt mindenképp térképezze fel leendő vállalkozásának üzleti, megvalósítási környezetét, feltételeit (A Társaság piaci, pénzügyi, tárgyi és személyi feltételei)!

 

Érdemes marketing tervet, és értékesítési tervet is kidolgozni.

 

Kiss & Kurunczi Ügyvédi Iroda
dr. Kiss Gábriel

ügyvéd, társasági szakjogász
1053 Budapest, Magyar utca 3. I/2.
Tel.: +36 1 327 0920, Fax: +36 1 327 0923
Mobil: +36/70-593-5707
E-mail: gabriel.kiss@avocat.hu

Megosztás
Tömören és velősen a Bt. tudnivalókról 7 pontocskában!
Tegnapi napon az egyéni vállalkozás alaptéziseivel ismerkedtél meg, ma a Bt-hez kapcsolódóan kapsz egy kis „tudásputtonyt” a helyes vállalkozási forma kiválasztásához kapcsolódóan.
   2015-11-03    Vállalkozz!
Kezdő cégvezetőként te elköveted ezeket a hibákat?
Vállalkozást indítani és vezetni rendkívül kockázatos dolog. A statisztikák azt mutatják, hogy az újonnan alapított vállalkozásoknak még a negyede sem éli meg az ötödik évet.
   2015-06-26    Vállalkozz!
Mérföldkövek a sikeres vállalkozók világában
„A sikeres vállalkozó képes arra, hogy a kínálkozó helyzetekben felismerje a potenciális üzleti lehetőségeket, és az előtte álló kihívásokból és álmokból egy jól menő céget kovácsoljon.”
   2014-11-18    Vállalkozz!