Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Így dönts az Életedről a fontos állomásokon! A döntés ereje 6 pontban

  •  Lifestyle
  • 2015-10-30 13:15:00
  • Rácz-Akácosi Attila
Minden, ami körülvesz bennünket, amiben élünk és amilyenek vagyunk, a múltbéli döntéseink eredménye. A jövőbeli döntéseink pedig alakítani fogják a jövőnket, sikereinket és személyiségünket. Ezért fontos, hogy képesek legyünk felismerni és hasznosítani a döntés erejét. Hasznosítsd az erőt, amely életes során a tapasztalataid alakítja!

 

1. Meg kell tanulnod, hogy a cél eléréséhez vezető úton a legnehezebb lépés maga a döntés meghozatala.

Elkötelezni magunkat sok esetben egyszerűbb, mint magát a döntést meghozni. Ezért fontos az átgondolt, de gyors döntés. A döntéseken való hosszas rágódás sikertelenné tesz, ne legyen örök dilemmád, hogy vajon hogyan tudod megcsinálni és képes vagy-e rá!

 

A sikeres emberek a döntéseikben is sikeresek. Képesek megfelelő mérlegelés után felelősen dönteni, de mégis gyorsan. A gyors döntések elengedhetetlenek a dinamikus sikerorientált életben. A sikeres emberek tökéletesen ismerik saját képességeiket és a vágyaikat, ezek tudatában pedig könnyebben hozhatnak olyan döntéseket, amelyeken a bizonytalanok az örökkévalóságig rágódnának.

 

A sikeres emberek döntései erős alapra épülnek, ezért csak ritkán, lassan és részleteiben változtatják. A vesztesek épp az ellenkezőjét csinálják: lassan hoznak döntéseket, de gyakran változtatják az amúgy sem acélos véleményüket. Számukra a bizonytalanság és a célvesztettség teljesen normális, noha ezt aligha érzékelik.

 

Fel kell ismerned, hogy maga a döntéshozatal is cselekvés! A valódi döntést valódi cselekvés követi. Ha nem így van, akkor az általad döntésnek hitt dolog csupán egy gondolat.

 

2. A döntéshozatal legyen a mindennapi életed része!

A döntéshozatal olyan, mint a tánc, minél többet műveled és gyakorlod, annál jobb leszel benne. Minél gyakrabban hozol az életed alakítására vonatkozó komoly döntéseket, annál sikeresebben teheted. Ezáltal felkészülsz a felelősségre, hatékonyabbá teheted az életed és utat mutathatsz másoknak.

 

Érdemes tenned egy próbát, időt szánni egy döntés meghozatalára és megtapasztalni azt az energiát, amit eredményez.

 

3. Tudd, hogy a döntéshozatal komoly hatalom!

Egy döntéshozatal képes akár az egész életed megváltoztatására is, és ez igazi hatalom, soha ne becsüld alá a döntéshozatal erejét! Egy döntés meghozatalával teljesen új mederbe terelheted az életed, új célokat, okokat és irányt választasz. Természetesen a kisebb döntések nem változtatják meg számottevően az életed, de minden apró döntés következtében módosul a jövőd. Minden egyes döntéshozatal a hátralévő élet megváltoztatásának kezdete!

 

Gondolj bele: amikor úgy érzed, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, amikor céltalannak és kiüresedettnek érzed az egész életed vagy amikor úgy érzed, hogy csak rossz dolgok történhetnek veled, akkor meg kell állnod és jó döntéseket kell hoznod!

 

Ezáltal megváltoztathatod a jövőt: megtöltheted pozitív tartalommal a rád váró éveket és elűzheted a fekete fellegeket a jövőképedből. De nem szabad elfelejtened, hogy a döntésed csak akkor lesz hatással az életedre, ha cselekvés is követi! Ha ez elmarad, akkor csupán egy kósza rózsaszín gondolat volt a fejedben.

 

4. A döntéseid lehetnek sikeresek és kevésbé sikeresek! Tanulj belőlük és vond le a következtetéseket!

Csak az nem hibázik, aki nem tesz semmit, így van ez a döntésekkel is. Ha képes vagy döntéseket hozni, egyszer-egyszer hibázni fogsz és talán néha elég nagy zakóba futsz bele. A rossz döntések elkerülhetetlenek, ha képes vagy, és mersz is dönteni.

 

Mit kell tenned? Ahelyett, hogy önmagadra lennél mérges, vagy elkezdenéd a sebeid nyalogatni, tanulj a rossz döntésedből, hogy máskor hasonló ne ismétlődhessen meg! Keresd meg azokat az információkat, amelyek hasznosak lehetnek számodra és amelyek építő jelleggel bírnak a jövőbeli döntéshozatalaidban!

 

Az is előfordulhat, hogy a rossznak vagy kudarcnak vélt döntésed a kulcs a megfelelő új döntéshez, amely felbecsülhetetlen értékkel bír az életedben. Ha egy rossz döntésnek köszönhetően a következőkben tudatosan és sikeresen alakíthatod az életed, akkor az bizony nagyon is megérte.

 

Légy képes arra, hogy a rövid távú hátrányok helyett a hosszú távú előnyöket ismerd fel! Ezek segítségével sok időt, sok pénzt és sok fáradtságot takaríthatsz meg magadnak. Ennek köszönhetően könnyebben érhetsz a siker közelébe.

 

5. Élvezd, hogy képes vagy döntéseket hozni!

Mint említettük, egy-egy döntés hatalmas befolyással lehet az életünkre, bármely pillanatban képes lehetsz olyan döntést hozni, ami alapjaiban változtatja meg a jövőről alkotott képed. Sokszor nem is gondolnád, milyen apróságok eredményezik a döntésen át vezető változást, légy képes élvezni a döntéshozatalt és élj a lehetőségeivel!

 

6. A meghozott döntéseid vedd komolyan, légy elkötelezett irántuk, de ha szükséges, tudd rugalmasan kezelni őket!

Tanulj meg különbséget tenni az út és a célállomás között! Ha eldöntötted, ki szeretnél lenni, ne ragaszkodj minden áron az eszközökhöz, amivel ezt elérheted. Számodra nem az a fontos, hogy hogyan éred el a célod, hanem a végeredmény érdekel. A végeredmény pedig az az ember, akivé lenni akarsz, és akinek az élete, személyisége és sikerei vonzóak számodra.

 

Sokan abba a hibába esnek, hogy a cél elérése érdekében megrajzolják az útvonalat, amelyen haladva eljuthatnak legfőbb céljukhoz és ehhez az útvonalhoz foggal-körömmel ragaszkodnak, a rugalmasság legkisebb jelét sem mutatva. Az életben viszont gyakoriak az útlezárások és a hegyomlások.

 

Rugalmasság nélkül ezek az emberek nem tehetnek mást, mint ülnek a kocsijukban, a 40 fokos hőségben felforr az agyuk és még mindig ülnek a kocsijukban és várják az útlezárás feloldását. Egy kis rugalmassággal viszont használhatók lennének a kerülőutak, csak száz métert kell tolatni…

 

A döntéshozatalt követő megvalósítási folyamatban rendkívül fontos az eltökéltség, de a felülbíráló cselekedeteidet meg kell tanulnod alkalmazni és a magad javára fordítanod. Így haladhatsz a legkönnyebb úton a célod felé.

 

Sok sikert!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889       

Megosztás
Öt titok amit fel kell ismerj mielőtt meghalsz!
Őszintén ki merem jelenteni, hogy ha az összes iskolai tankönyvet, amit életem során meg kellett tanulnom, egymás mellé tenném, akkor sem érnének annyit, mint az a két könyv, ami az élethez való viszonyomat most és a jövőben is meg fogja határozni.
   2015-11-01    Lifestyle
Magabiztosan az irodában: A kétpólusú magabiztosság
A magabiztosság kimondatlanul is munkahelyi elvárás. Elvárja a főnök, a munkatársak, a beosztottak, de még a postás is. Olyan világban élünk, ahol a magabiztosaknak áll a zászló; ők kapják a fizetésemelést, őket léptetik elő, az ő véleményük a döntő, rájuk mosolyognak szebben.
   2015-09-22    Lifestyle
9 igazság az Életről, amit mostanra már tudnod kellene
Az élet nagy tanítómester, te is így gondolod? Néha úgy tűnik, hogy minél inkább ragaszkodunk az elképzeléseinkhez – például ahhoz, hogy milyennek kell lennie az életnek, másoknak hogy kell velünk bánnia, s mi fán terem a boldogság –, annál inkább fogunk szenvedni.
   2015-09-12    Lifestyle