Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kettős könyvvitelt vezető vállalkozás vagy? Akkor ezt olvasd el!

  •  Pénzügyek
  • 2016-01-18 15:25:00
  • Greguss Kinga
2016-tól kedvezően változnak az egyszerűsített éves beszámolót készítőkre vonatkozó értékhatárok.

 

Egyszerűsített éves beszámoló készítésére az a kettős könyvvitelt vezető vállalkozás jogosult, amelynél két egymást követő évben a felsorolt három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az alábbi határértéket:

 

  • mérlegfőösszeg az 1200 millió forintot,
  • éves nettó árbevétel a 2400 millió forintot,
  • az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak létszáma az 50 főt.

 

Mikrogazdálkodói beszámolót az a vállalkozás készíthet, melynél az egymást követő két üzleti évben az alábbi három mutatóérték közül bármelyik kettő nem haladja meg az értékhatárokat:

 

  • mérlegfőösszeg a 100 millió forintot,
  • éves nettó árbevétel a 200 millió forintot,
  • az átlagosan foglalkoztatottak létszáma a 10 főt. 

 

Megszűnik a rendkívüli eredmény kategória

A 2013/34 EU irányelveknek való megfelelés érdekében megszűnik a számvitelben a rendkívüli eredmény kategória. Az adózás előtti eredmény így a továbbiakban az üzemi (üzleti) tevékenység eredménye és a pénzügyi műveletek eredményének együttes összege lesz.

 

A korábban rendkívüli eredményben elszámolt tételek az egyéb vagy a pénzügyi eredményben mutathatók ki. A korábban rendkívüli bevételek/ráfordítások között elszámolt tételek közül azokat kell kimutatni az egyéb bevételek/ráfordítások között, amelyek nem rendszeresen ismétlődő gazdasági események, de a normál üzletmenet részét képzik. Például: elengedett követelés, térítés nélkül átadott eszköz, halasztott bevétel/ráfordítás. Pénzügyi bevételként/ráfordításként kell könyvelni azokat az ügyleteket, amelyek részesedésekhez, értékpapírokhoz, kölcsönökhöz vagy átalakulásokhoz kapcsolódnak.

 

Az irányelvnek való megfelelés érdekében módosult a pénzügyi bevételek és ráfordítások struktúrája is az eredménykimutatás sorain belül.

 

A változásokat először a 2016. üzleti évre vonatkozó beszámolóban kell alkalmazni, tehát a 2015. év még könyvelhető a „régi módszerrel”.

 

Elérhetőség:


Greguss Kinga

főkönyvelő

Jogszervíz Kft. - D.A.S. Könyvelés

 

Cím: 1082 Budapest, Futó utca 47-53. VI.em.

Telefon: +36 20 4338280

E-mail: info@daskonyveles.hu

Honlap: www.daskonyveles.hu

Like: https://www.facebook.com/daskonyveles

Megosztás
5 fontos válasz a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, azaz a KATA-ról
Itt az év eleje és bízom, hogy sokan a 2015-ös évt zárva, átgondolták a terveiket 2016-ra vonatkozóan. Magam részéről mindenkinek sikeres 2016-os évet kívánok és bízom, hogy sokan szeretnék megvalósítani vállalkozási ötletüket, terveiket. A lentiekben ebben nyújtunk segítséget!
   2016-01-12    Pénzügyek
Figyelem! Áfa-számítás és áfa-elszámolás
Közeledik az évvége és itt a pihenés időszaka. Azonban ne feledkezz el arról, hogy érdemes úgy befejezni az évedet, hogy a céges dolgaidat rendbe teszed, és ehhez hozzátartozik az AFA elszámolás is!
   2015-12-13    Pénzügyek