Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Könyvelő vs. Te, mint leendő, vagy már jelenleg is vállakozó

  •  Pénzügyek
  • 2016-01-06 09:30:00
  • Gál Andrea
A könyvelési tevékenységet kétféle szerződéses jogviszony keretében lehet ellátni, mely lehet:
- megbízási szerződés (jellemzően önálló könyvvelők, könyvelőirodák), vagy
- munkaszerződés, (ez a nagyobb vállalkozásoknál jellemző, ahol egyébként is több alkalmazott van.)

 

A könyvviteli szolgáltatásképesítéshez kötött, csak mérlegképes könyvelői végzettséggel végezhető.

Egyéni vállalkozásoknál nem írja elő a törvény kötelezően, hogy szakképzett és regisztrált könyvelőnek kell végeznie a könyvelést. A megbízottat (könyvelőt) fokozott együttműködési kötelezettség terheli, különösen a tájékoztatás terén. A megbízotti könyvelői kötelezettség a megbízó (ügyfél) utasításainak megfelelő ügyellátás.

 

Az ügyfél és a könyvelő érdeke is, hogy írásbeli szolgáltatási szerződést kössenek. A szóbeli szerződések az idő múlásával és az érdekek megváltozásával átalakulhatnak a felek emlékezetében. Az utasítási jogkör azonban nem terjedhet addig, hogy a könyvelő szemet hunyjon számvitelileg kifogásolható tételek felett.

 

A könyvelési szerződésnek tartalmaznia kell a felek azonosító adatait, illetve amennyiben a szolgáltatási szerződést egy könyvelőirodával kötik meg, akkor a felelős könyvelő azonosítására alkalmas adatokat is. Ez tételesen tartalmazza a megbízott és a megbízó vállalkozó feladatait (kinek mi a feladata).

 

Könyvelő válaszátásánál mit tarts szem előtt, mi a fontos?

 

  • Fontos a naprakészség – legalábbis törekedni kell rá – mivel a jogszabályok szigorú határidőket szabnak meg a vállalkozások számára. Amikor a könyvelő a bevallási határidőről tájékoztatja az ügyfelet, az nem azt jelenti, hogy az ügyfélnek ezen határidőig kell eljuttatnia bizonylatait a könyvelőhöz. Hiszen azt a bevallási határidőig fel is kell dolgozni.
  • A viták elkerülése végett biztos megoldás az átadás-átvételi jegyzőkönyv, melyet mind a vállalkozás képviselője, mind a könyvelő aláír.
  • Fontos, hogy a könyvelő által közölt adófizetési kötelezettség határidőre teljesüljön, mert késedelem esetén az adóhatóság késedelmi pótlékot ró ki a vállalkozóra.
  • A szerződés elengedhetetlen feltétele a díjazásban történő megállapodás, a fizetési határidő, valamint a felmondási határidő.

 

A könyvelő részére feltétlenül el kell juttatni:

 

  • a bevételi számlákat
  • a tárgyhóban keletkezett nyugtákat
  • a pénztárgép bizonylatait (ha van)
  • a foglalkoztatást megelőző napokban a foglalkoztatott adatait (név, anyja neve, lakcím, TAJ szám, adószám stb.
  • a szállítói számlákat, (a költség számlák)
  • a bankszámlakivonatokat, stb.

 

Egyéb adminisztrációs kötelezettségek és felelősségek

A fenti kötelezettségek mellett a dolgozók, az egyéni vállalkozók, valamint a személyesen közreműködő tagok vonatkozásában a személyek TB kiskönyvét, valamint (ha van: a munkakönyvét) el kell juttatni a könyvelőhöz.

 

A személyesen közreműködő tagok és a dolgozók esetében jelenléti ívet kötelező vezetni. Kötelező továbbá a személyesen közreműködő tagok, valamint a munkavállalók vonatkozásában a szabadság kiírására szolgáló tömböt, valamint kartont rendszeresíteni.

 

Ha a vállalkozásban csak egyetlen tag vagy alkalmazott is dolgozik, akkor kötelező a foglalkozás egészségügyi szolgálattal (üzemorvos) szerződést kötni.

 

Bízom, hogy segítségedre lettünk!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
5 fontos válasz a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, azaz a KATA-ról
Itt az év eleje és bízom, hogy sokan a 2015-ös évt zárva, átgondolták a terveiket 2016-ra vonatkozóan. Magam részéről mindenkinek sikeres 2016-os évet kívánok és bízom, hogy sokan szeretnék megvalósítani vállalkozási ötletüket, terveiket. A lentiekben ebben nyújtunk segítséget!
   2016-01-12    Pénzügyek
10 módszer, ahogy biztonsági pénztartalékot képezhetsz
Biztos volt már olyan helyzet az életedben, amikor hirtelen kellett volna 100- 200 ezer forint, de nem tudtad előteremteni, és megtakarításod sem volt! (Remélhetőleg azóta dolgozol már azon, hogy többet ne kerülj ilyen helyzetbe.)
   2015-12-02    Pénzügyek
Cégfinanszírozási kisokos
A kezdő vállalkozások az alapítás utáni gyakori problémája a cég finanszírozása. Nagyon sok kérdés érkezik az ügyfélszolgálatunkra ezzel kapcsolatban, és úgy gondoltuk, hogy a beérkezett kérdéseket veletek is megosztjuk abban bízva, hogy a válaszok számotokra is segítséget...
   2015-12-01    Pénzügyek