Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Mi az, amit a könyvelő csinál, mi az ő feladata és felelőssége?

  •  Vállalkozz!
  • 2016-01-13 09:15:00
  • Gál Andrea
Van üzleti ötletünk, sikeréhesek vagyunk, és akár túl vagyunk a cégalapításon akár még éppen előtte vagyunk, felvetődik a kérdés, hogy ki legyen a könyvelőm?

 

Mit várhatok tőle? Egyáltalán milyen szempontok szerint válasszak? És a legfontosabb kérdés, mi a felelőssége?

 

Íme a könyvelő felelősségi köre, mely alapvetően az alábbi területekre terjed ki:

 

  • A számviteli és adózási szabályok betartása és - lehetőség szerinti - betartatása a vállalkozással. Ezért érdemes megfontolni a könyvelő által tett észrevételeket, javaslatokat, mert sokszor előfordul, hogy olyan dologra hívja fel a figyelmet, amely egy ellenőrzésen problémát jelenthet.
  • A bevallások és a bérszámfejtés határidőre történő elkészítése és benyújtása. Természetesen a határidő csak akkor tartható, ha a vállalkozó is időben átadja a szükséges anyagokat...
  • A vállalkozás tájékoztatása az anyagok feldolgozása során nyert információkkal és az esetlegesen tapasztalt működési szabálytalanságokról, hiányosságokról.
  • Lehetőség szerint segíteni és tanítani az ügyfelet abban, hogy mely nyilvántartásokat kell vezetnie, és ezt hogyan tudhatja megfelelően végezni. Vagyis, mint látható, a könyvelő munkája elsősorban a vállalkozások törvényi kötelezettségeinek teljesítését végzi.

 

Nem könyvelői feladat az adótanácsadás, adóoptimalizálás, befektetési és vállalkozási tanácsadás!

 

Sikeres könyvelőválasztást kívánok!

 

Gál Andrea

Vállalkozz Itthon!

Megosztás
A gazdasági társaságok működésének általános jellemzői
Egy szervezet felépítése annál jobb, minél egyszerűbb, hiszen legalább nem bolyonganak az információk egyik helyről a másikra feleslegesen. Most ebbe nyújtunk egy kis betekintést.
   2016-01-13    Vállalkozz!
Vállalkozás főbb mutatóinak kialakítása és figyelése
Vauu, most dörzsölöm a tenyeremet, mert bevétel érkezett a vállakozásomba, igaz kiadásaim is vannak és ez jobb esetben így megy egész évben.
   2016-01-08    Vállalkozz!
Év végi teendők és 2016-os adóváltozások
Közeledik az év vége, így összeszedtük azokat a jogszabályokat, amelyekre ilyenkor érdemes odafigyelni, továbbá amelyekben változás lép életbe 2016-tól.
   2015-12-23    Vállalkozz!