Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Miről kell döntenem vállalkozás alapítása előtt?

  •  Adózóna
  • 2015-06-12 10:15:00
Még a bejegyzés előtt döntened kell arról, hogy milyen formában adózzon majd céged: az általános adószabályok mellett ugyanis több, kifejezetten a kisvállalkozások számára kialakított és kedvező adózási konstrukció közül választhatsz.

Még a bejegyzés előtt döntened kell arról is, hogy milyen formában adózzon majd céged: az általános adószabályok mellett ugyanis több, kifejezetten a kisvállalkozások számára kialakított és kedvező adózási konstrukció közül választhatsz.

Az alábbi felsorolás, az egyes adónemek feltételeinek ismertetése nem teljes körű, a hazai kisvállalkozások által leggyakrabban választott adóformákat mutatjuk be röviden. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az adóforma kiválasztásáról a bejegyzés előtt konzultálj egy könyvelővel.

 

Adózás típusai

 

Az általános adószabályok mellett ugyanis több, kifejezetten a kisvállalkozások számára kialakított és kedvező adózási konstrukció közül választhatsz.

Az alábbi felsorolás, az egyes adónemek feltételeinek ismertetése nem teljes körű, a hazai kisvállalkozások által leggyakrabban választott adóformákat mutatjuk be röviden. Mindenképpen azt javasoljuk, hogy az adóforma kiválasztásáról a bejegyzés előtt konzultálj egy könyvelővel.

Az alanyi áfa mentesség azt jelenti, hogy nem kell forgalmi adót rászámolni az eladási árra - a másik oldalon természetesen költségeinek áfa tartalmát sem igényelheti vissza vállalkozásod. Az alanyi áfa mentességet évi 6 millió forintos bevételig választhatod, melyek az alábbiak:

 

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) esetében a vállalkozás az iparűzési adón, az alkalmazottak járulékán és a cégautóadón kívül minden más adót kivált az áfával növelt bevétel 37 százalékának kifizetésével. Az evát csak olyan vállalkozás választhatja – számos egyéb feltétel teljesülése mellett – , amelyik évi 30 millió forint alatti bruttó bevételt ér el.

 

A kisvállalati adó (kiva) esetében az éves, pénzforgalmi alapon számolt eredmény, valamint a személyi jellegű kifizetések után kell 16%-os adót fizetni. Az adónem választásának és a körben maradásnak az a feltétele, hogy az éves nettó árbevétel és a mérlegfőösszeg ne haladja meg az 500 millió forintot.

 

A pénzforgalmi áfa elszámolás lehetővé teszi egy vállalkozásnak, hogy csak akkor keletkezzen áfa fizetési kötelezettsége, amikor a kibocsátott számla ellenértékét a vevőtől megkapta. Ezzel párhuzamosan természetesen a bejövő számlák áfa tartalmát is csak akkor igényelheti vissza, amikor ténylegesen fizet a szállítónak. A pénzforgalmi áfa választásának és az ebben a körben maradásnak a feltétele, hogy az éves nettó árbevétel ne haladja meg a 125 millió forintot.

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) egyéni vállalkozók, illetve kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok számára választható forma, melynek keretében a főállású kisadózók után havi 50 ezer, főállásúnak nem minősülők után havi 25 ezer forint tételes adót kell megfizetni. A tételes adó megfizetésével a vállalkozás mentesül a vállalkozói személyi jövedelemadó, az osztalékadó, a járulékok, az egészségügyi és szociális hozzájárulás, a társasági adó bevallása és megfizetése alól. A kata felső határa évi 6 millió forintos bevétel, e felett a vállalkozásnak további 40 százalék adót kell fizetnie.

 

Amennyiben van saját vállalkozásodon  kívül munkahelyed , abban az esetben a másodállású kis adózónak minősül és 25.000 Ft/fő/hó KATA adót kell fizetnie, amellyel jelentős adómegtakarítása keletkezik, hiszen nem kell fizetnie az SZJA-t, nyugdíj járulékot, egészségügyi és munka erőpiaci hozzájárulást, szociális hozzájárulási adót és év végén nem kell fizetnie a társasági adót és osztalék adót, azaz az év végi eredményből az egyéni  vállalkozó részére fizethető összeg, amely 16%.  Nem kell továbbá megfizetni az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást sem.

 

Amire nagyon oda kell figyelni, hogy ha az adótartozása meghaladja a 100.000 Ft-ot, akkor a KATA adózás megszűnik és a hagyományos rendszerbe kell visszatérni. Visszatérni a KATA adó rendszerbe csak a megszűnést követő 2 év múlva lehet.

 

Nem választhatja a KATA adózási formát az az egyéni vállalkozó, aki az alábbi tevékenységek valamelyikét végzi: Ingatlan bérbeadás, székhelyszolgáltatás, brókeri és biztosítói tevékenység, biztosítás, nyugdíjalap kiegészítő tevékenység.

Kata adózás, iparűzési adó meghatározása az adott cég székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5 - 2,5 millió forint adó alapot jelent, azaz ebből az összegből kell számolni éves szinten 2% iparűzési adót. Ezt a 2%-ot nem befolyásolja a vállalkozás bevételének alakulása, ez mindig ennyi. Ebben az esetben éves szinten 50.000 Ft/év fizetendő

 

Sok sikert, kitartást!

Lájkold és oszd meg Facebook bejegyzéseinket, ha tetszett!

Megosztás
20 érv, miért vágj bele még ma az üzleti életbe!
Szinte az összes vállalkozó hallotta már ezt a mondatot valamelyik közeli ismerősétől, “barátjától”: ”Ne vágj bele… túl kockázatos!”. Azonban ha nem vágnak bele, másokra hallgatnak és nem önmagukra, nem tartanának ott ahol most vannak. Sokan azért nem mernek belevágni egy...
   2015-10-07    Tippek
Egyéni vállalkozás indítása: ezek kellenek hozzá
Egyéni vállalkozást indítani ma a legegyszerűbb vállalkozási forma, hiszen akinek van ügyfélkapus regisztrációja, az ezen keresztül akár egy nap alatt is elintézheti a szükséges adminisztrációt.
   2015-07-28    Vállalkozz!
Jó döntés katát, kivát választani
A vállalkozások adóterheinek könnyítése és az adminisztráció csökkentése érdekében 2013-ban új adózási módszereket vezettek be. Az új lehetőségek választása esetén az adózó havonta egy összegű tételes adót vagy 16%-os vállalati adót fizet.
   2015-06-23    Pénzügyek