Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ne féljünk a befelé forduló munkavállalóktól!

  •  Tippek
  • 2015-12-04 13:30:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A 21. századot rohanó világnak, az életet felgyorsultnak jellemezzük, vállalkozóként pedig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csakis a pörgő, dinamikus és társasági munkavállalókkal járhatunk jól. Mindeközben a befelé forduló és csendes munkakeresőkre úgy tekinthetünk, mint amikből hiányzik valamilyen szükséges plusz.

 

Ideje megismernünk azokat a tulajdonságaikat, amelyek okán az is kiderülhet, hogy a befelé forduló kollégák bizony a legtöbb esetben értékesebb munkaerőt jelentenek a folyton pörgő, dinamikus és társasági munkavállalóknál.

 

Fogadjuk el, hogy ők ilyenek!

A befelé forduló kollégát számára az ilyen viselkedés a természetes, ezért élik így az életüket nap, mint nap. Ők nem érzik szükségességét annak, hogy a nap minden óráját valamilyen élményanyaggal gazdagítsák, ezért a magányos és csendes viselkedésformákban is jól érzik magukat. Míg egy kifelé forduló, társasági kolléga az ebédszünetben is azon pörög, hogy hogyan tehetné érdekesebbé a rendelkezésre álló szabadidejét, addig a befelé forduló kolléga remekül elszórakozik egy tál krumplisaláta felett a saját gondolataival.

 

Sok munkaadó és kolléga az ilyen viselkedést tévesen félénkségnek, gátlásosságnak vagy kapcsolatteremtési problémának címkézi. Egyszerűen arról van szó, hogy az ilyen kollégák kevesebb külső ingert igényelnek ahhoz, hogy jól érezzék magukat egy adott közegben. A befelé forduló kollégák a harsányabb társaikhoz hasonlóan kedvelik a közösségi életet, viszont egészen más módon nyilvánulnak meg.

 

Kevesebb elismerést kapnak

Sajnos a befelé forduló kollégákat csak ritkán illeti meg az elismerés, noha eredményességük és produktivitásuk több dicséretet érdemelne. A céges világban a zajosaknak áll a zászló, már ami a munkavállalói jutalmakat és elismeréseket illeti.

 

A befelé fordulók azok, akik nem szívesen vállalják a vezetői pozícióval járó „kellemetlenségeket”, nem szívesen beszélnek több ember előtt és még kevésbé szívesen tartanak prezentációkat, konferenciákat, netalán sajtótájékoztatókat.

 

Ezen tulajdonságukból adódóan nem, vagy csak ritkán törekszenek a vállalati ranglétra teteje felé, a motivációjuk és ambícióik inkább a jelenlegi munkájuk minél pontosabb és igényesebb elvégzésében merül ki. Épp ebből adódóan az ilyen kollégák sok esetben remek munkaerőt jelentenek.

 

Jól dolgoznak, mégis nehezen érvényesülnek a munkahelyi közegben

A befelé forduló kollégák tehát nagyon sok esetben a legjobb dolgozók közé tartoznak, a munkahelyi érvényesülésük mégis nehézkesebb, mint a dinamikus, társasági kollégáiknak.

 

Az ilyen kollégák kevés információt osztanak meg a munkájukról, de még kevesebbet a saját személyiségükről, ezért gyakran félreértelmezik őket és egészen más képet festenek róluk, mint ami a valóság. Ez a fajta véleményalkotás a befelé forduló kollégákról viszont esetenként feszültséget vagy elhidegülést eredményezhet.

 

A befelé forduló kollégák nem keresik a többiek társaságát, nem ülnek oda az asztalukhoz ebédidőben, nem szólítják meg őket hazafelé induláskor, nem köszöntik őket a születésnapjukon… Gyakorlatilag nem tesznek olyat, ami a legtöbb embernek mindennapos vagy teljesen normális. Ezért a befelé fordulókat a legtöbben csodabogárnak bélyegzik, a viselkedésüket pedig önzőségnek tartják. Ebből adódóan a befelé forduló kollégák csak ritkán örvendenek általános népszerűségnek.

 

A társasági kollégáknak és a cég vezetőinek is fel kell ismerniük, hogy a befelé forduló kollégák nem maguknak valók, hanem egyszerűen jobban érzik magukat ilyen viselkedési formák közepette, valamint más elképzeléseik vannak a társasági életről.

 

Számos olyan jó tulajdonsággal rendelkeznek, amivel mások nem

A befelé forduló kollégák rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy jó munkaerőt képviseljenek. Sőt, több olyan tulajdonságuk is van, ami a csapatmunkában is rendkívül értékes. Ők azok a szemlélődő és elemző kollégák, akik a legpontosabban átlátják a feladatot és megtalálják azokat az összefüggéseket, amelyek a megoldáshoz vezetnek. Igazi gondolkodók, akiknek a szerepe felbecsülhetetlen a munkaszervezésben.

 

Meglepően kreatívak, sokat agyalnak egy-egy ötlet megvalósításának módjain és lehetőségein, így mire közlésre szánják el magukat, az ötlet már némiképpen kiforrott. Az ilyen hasznos ötletek teszik őket a legsikeresebb kreatív munkatársakká.

 

A precizitásuk is rendszerint figyelemre méltó. Hatalmas elszántsággal dolgoznak egy-egy feladat megvalósításán egészen addig, míg a végeredmény tökéletes nem lesz. Nem hagyják félbe a munkát a megfelelő eredmény eléréséig, képesek akár extrém hosszú ideig is a megvalósításra koncentrálni.

 

Befelé forduló személyiségükből adódóan ritkábban keresik a kollégák társaságát, ritkábban támad valamilyen „halaszthatatlan dolguk”, így több idejük jut a tényleges munkára. Keveset beszélnek, ráadásul a kimondott szavaik rendszerint szakmaiak és értékesek.

 

Sok sikert!

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Megosztás
3 dolog, amivel totálisan elronthatsz egy bemutatkozást
Normálisan bemutatkozni nagyon nehéz, mert mivel is szoktuk kezdeni a nevünk elhadarása után? Hány évesek vagyunk, honnan jöttünk, miben vagyunk hiperszuper szakértők… Pedig egy üzleti tárgyalás előtt ez általában senkit sem érdekel!
   2015-09-25    Vállalkozz!
Családban marad!?
Negyedszázaddal a vasfüggöny lehullása után válaszút előtt állnak a közép- és kelet-európai családi vállalkozások, mivel kritikus döntéseket kell hozniuk a jövőt illetően. A vállalakozások 40 százaléka tervez tulajdonosválást, miután a vezetők nyugdíjba készülnek az elkövetkezendő...
   2015-06-08    Vállalkozz!