Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Öt dolog, amire figyelj, mielőtt kiválasztod az első alkalmazottad

  •  Vállalkozz!
  • 2014-11-12 14:40:00
Akár olyan vállalkozó vagy, akin cége túlnőtt, és már sem erővel sem idővel nem bírja, hogy egyedül foglalkozzon a vállalkozással, akár olyan, aki a következő évben már az üzleti újságok címlapjain képzeli el magát, az első munkatárs kiválasztását soha ne vedd félvállról.

Mielőtt meghirdeted a pozíciót, mindenféleképpen gondold át a leírtakat, ezzel megkímélve magad a felesleges pénz- és időköltségektől.

 

1. Figyelj a pénzügyi helyzetedre!

 Egy alkalmazott felvételével nem csak annak fizetését kell biztosítanod, számtalan további költségek merülhetnek fel, úgymint például adók és járulékok, biztosítás. Továbbá, amennyiben nagyvonalú vagy, a fizetés mellett további jutalmakat is adhatsz, amelyek újabb költséget jelenthetnek a fizetés mellett.

 Éppen ezért elsőként mindenféleképpen próbálj meg előre tervezni! Ha munkaerő felvételen gondolkodsz, az első pár hónapra valószínűleg rendelkezésedre áll a szükséges fedezet, de amennyiben kétségeid vannak céged növekedési ütemét illetőleg, érdemes lehet megfontolni más megoldásokat is addig, ameddig nem stabilizálódik vállalkozásod anyagi helyzete.

 

2. Gondold át, kire is van szükséged!

 Amennyiben a pénzügyi helyzeted biztosított, a következő lépésként gondold át, hogy pontosan milyen munkakörbe keresel jelöltet. Ezt a kérdést többféleképpen is megközelítheted, példaként két lehetőség:

„Hogyha úgy érzed, hogy a céged adminisztratív kötelezettségeinek teljesítése miatt nincsen időd a növekedéssel foglalkozni, akkor egy olyan alkalmazottra van szükséges, aki ezt a terhet leveszi a válladról, és így a felszabadult időt vállalkozásod növekedésére tudod fordítani.”  Tehát ebben az esetben olyan munkatársat keresel, aki egy általad is elvégezhető munkát vesz át, és így te mással tudsz foglalkozni.

 

„Amennyiben viszont tisztában vagy vele, hogy kiválóan elboldogulsz céged rövid- és hosszú távú céljainak megtervezésében, azonban a marketing, illetve a közösségi média előnyeinek a saját hasznodra fordításához nem vagy elég professzionális, akkor mindenféleképpen egy ilyen képességekkel rendelkező személyt kell felvenned.”

Itt viszont sokkal inkább egy olyan kollégára van szükséged, aki egy bizonyos területnek a szakértője, és így kiegészíti, színesebbé teszi a vállalkozásod.

 Nincsenek örökérvényű szabályok arra, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, hiszen ez rengeteg körülménytől függ. Éppen ezért fontos, hogy kellő odafigyeléssel hozd meg a döntést.

 

3. Kérdezz körbe!

 Ugyancsak egy jó stratégia lehet, hogy megkérdezed ismerőseid, barátaid, céges kapcsolataid, vagy bárkit, aki véleményed szerint megfelelően szakképzett embert tud hozzád irányítani.

Ráadásul az is egyfajta jelzés lehet feléd, ha alkalmatlan jelöltet ajánlanak neked…

 

4. Tapasztalat más szemszögből

Sorban jönnek a jelentkezők az álláshirdetésre, és nem tudsz dönteni a jelöltekről? Érdemes lehet megfontolni, hogy egy olyan személyt válassz, aki munkatapasztalatát ugyancsak egy kis vállalkozásnál szerezte és nem egy nemzetközi vállalatnál. Ugyanis egy ilyen vállalkozás megkövetelheti, hogy a munkavállaló önállóan döntsön feladatkörében, illetve több feladatot is ellásson egyszerre.

 Amennyiben viszont egy multinacionális cég alkalmazottja volt korábban, akkor előfordulhat, hogy egy meghatározott struktúra és hierarchia részeként dolgozott, szigorúan megkötött munkakörrel, munkaidővel, kevesebb felelősséggel.

 Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nagyvállalattól érkezők feltétlenül rosszabb munkavállalók lennének, de esetenként másmilyen képzettséggel munkafelfogással rendelkezhetnek.

 

5. Fedezd magad!

 Tartsd észben, hogy egy alkalmazott nem csak azt jelenti, hogy te pénzt adsz azért, hogy ő elvégezze a feladatát. Iparágtól függetlenül számtalan szabályozás és törvény van, ami részletesen foglalkozik a munkaadó-munkavállaló kapcsolatával. És ezekről biztos nem akkor akarsz értesülni, amikor valami hibát követsz el…

 Spórolj meg magadnak rengeteg fejfájást, bírságot és egyéb bosszantó dolgot azzal, hogy ügyvéddel konzultálsz a szerződéssel kapcsolatban! Pár órás megbeszéléssel rengeteg kellemetlenségtől óvod meg magad. 

 

 

forrás:www.entrepreneur.com

Megosztás
A kollégáink befolyásolják a hatékonyságunkat, sikereinket és termelékenységünket
Minden vállalkozó és cég életét nagyban befolyásolják azok az emberek, akik a legszűkebb környezetet alkotják. Sokszor megfeledkezünk azoknak az embereknek a jelentőségéről, akik nap mint nap velünk vannak, pedig nem csak akkor hatnak a cégünkre és ránk, ha közvetlen munkaviszonyban...
   2015-07-20    Vállalkozz!
A leghatékonyabb motivációs eszköz ingyen!
A lelkes team az egyik legjobb eszköz arra, hogy vállalkozásod sikeressége megmaradjon. Nincs széthúzás, nincs acsarkodás – mindenki végzi a maga dolgát, mert tudja, hogy csak így működhet a növekedés a megfelelő ütemben. És ezzel mindenki nagyon jól jár.
   2015-07-12    Vállalkozz!
A cégvezetőnek nem kell értenie az informatikához
Minden vállalatnál kulcsfontosságú a stabil számítógépes rendszer. Végzetes is lehet, ha az összes adat hirtelen elszáll, vagy ha folyamatosan technikai problémák akadályozzák a gördülékeny munkát.
   2015-06-09    Webes varázslatok