Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Üss meg! Harcosok klubja vállalkozóknak

  •  Vállalkozz!
  • 2015-05-27 10:05:00
...ha ma este jársz itt először, bunyóznod kell!
A kultfilmmé vált Harcosok klubjának karakterétől Tyler Durdentől (tudjátok a szappanárus, anarchista Brad Pittől) vállalkozóként tanulni valamit? Ez most komoly? Igen. Lehet. Be is bizonyítjuk ebben az írásban.

„Ha ezt olvasod, akkor ez a figyelmeztetés neked szól. Minden szó, amit itt olvasol, elvesz egy másodpercet az életedből. Nincs más dolgod? Annyira üres az életed, hogy őszintén: nincs semmi más ötleted, mivel töltsd ezeket a perceket? Vagy a bárminemű »hatalomtól« általában tátva marad a szád, és tiszteled és hitelesnek tartod azt, aki ezt tőled megköveteli? Mindent elolvasol, amit elvárnak, hogy elolvass? Mindig azt gondolod, amit elvárnak, hogy gondolj? Lépj le a kéródból. Találkozz egy ellenkező neművel. Hagyd abba a mértéktelen vásárlást és maszturbálást. Mondj fel a munkahelyeden. Köss bele valakibe. Bizonyítsd be, hogy élsz. Ha nincs igényed rá, hogy ember legyél, statisztikai adat leszel. Figyelmeztettelek.- Tyler”

Nagy hiány van a karizmatikus, szenvedélyes, igazi „badass” karakterekből a startup világában. Azokra gondolunk, akik nem félnek kimondani, amit gondolnak, akik harcolnak azért, amiben hisznek, és képesek kivezetni bárkit a gödörből. Olyan emberek ők, mint Tyler Durden a Harcosok Klubjából, csak talán kevésbé anarchisták…

Gondolj bele, hogy akkora befolyásod van a munkatársaidra, mint neki volt az emberekre. Hogy olyan példát mutatsz nekik, hogy akár tűzön-vízen keresztül követnek, hogy céloddal szinte eggyé válva együtt törtök előre! Képzeld el, azt a sok jót, amit tehetnétek, képzeld el azt a világot, amivé változtathatnád környezeted! Nem rossz, ugye? Hát akkor kelj fel a kényelmes foteledből, és csináld!

1.Higgy az őrült tervedben!

„A világban, ahogy én látom, szarvasokat űzöl a Rockefeller Center romjai körül, a fák között. Holtodig elnyűhetetlen bőrruha van rajtad. Felkúszol a Sears toronyház oldalán kígyózó indákon, lenézve apró alakokat látsz, akik gabonát csépelnek és szarvashúst szárítanak egy üres autópálya leállósávján.”

Igaz, hogy Tyler víziója nem kicsit volt őrült, de a végletekig hitt benne, és képes volt a harcolni érte! Úgy látta a világot, amilyen volt, és nagyon nem tetszett neki. Más tervei voltak, és képes volt az extremitásokig is elmenni, hogy ezeket beteljesítse. A „Harcosok Klubja” is egy parkolóban kezdte, később alagsorban rendezték meg a viadalokat, majd világméretű mozgalommá nőtte ki magát. Miért ne lehetne a következő történet a tied?

Sokaknak juthat eszébe a sorok olvasásakor Elon Musk neve is, akinek nem vitás, korszakalkotó ötletei voltak és vannak jelenleg is. Megváltoztatta az emberek fizetési szokásait a PayPal szolgáltatással, átalakítja a közlekedést a Tesla Motors által és ő alapította a SpacX-et, azt a magánvállalatot, amely a világon elsőként jutatott űrhajót (Dragon) a Nemzetközi Űrállomáshoz. Kétség nélkül állítható, hogy korszakunk olyan meghatározó alakítója ő, aki képes volt harcolni az egyedül csak ő által látott, mások által csak nevetségesnek gondolt, de a végén csak megvalósuló jövőképért. Neked sem kell „sokkal többet” tenned, „egyszerűen” csak hinned kell az őrült, világmegváltó víziódban!

2.Mutass példát!

„Üss meg!”

Mi volt a nyolcadik, és egyben utolsó szabály? Hogy ha ma este jársz itt először, bunyóznod kell.”

Kevés olyan jelenet volt, mikor Tylert nem láttuk harcolni… Sajnos azonban a való világban sokkal inkább az történik, hogy a vezető kiosztja a feladatokat a beosztottjainak, hátradől a kényelmes bőrfoteljében, majd rágyújt egy szivarra. Ez nem így megy! Egy igazi cégtulajdonos nem habozik, ha feladatot lát, sokkal inkább feltűri az ingjét, és mindenkinél nagyobb vehemenciával veti magát a munkába. Nem fél „bepiszkítani a kezét” ha kell, így mutatva példát beosztottjainak.

3. Vállalj kockázatot!

A mélypontot elérni nem hétvégi kirándulás és nem is jógakurzus. Ne kapaszkodj bele mindenbe! Engedd már el magad végre! Engedd el!!!’

Tyler Durden azt tette, amit akart, nem hallgatva senkire és semmire. Lehet vitatkozni velünk, de a mostani életünk annyira biztonságos, annyira kiszámítható, hogy mi azt mondjuk, hogy vállald a kockázatot, akármekkora is! Nem kell bekapcsolnod a biztonsági övet, nem kell fedezned a hátsódat, mert ezzel csak az éltető erő, a szenvedély veszik ki az életedből. Ha mindig csökkented a kockázatot, akkor az életed egy langyos pocsolyává válik, ha mindent kockára teszel, akkor 100%-on fogsz pörögni! Szerinted melyik a jobb?

Érezted egyszer is, hogy tudsz a vízen járni, és mindent, de mindent tudsz? Amikor úgy érezted, hogy senki és semmi nem tud megállítani, hogy valóban „élsz” és te vagy a világ ura? Ez a határtalanság érzete, és garantáljuk neked, hogy ez fog átjárni, ha több kockázatot vállalsz… Kevésbé fogsz félni, szenvedélyesebbé, tisztábbá fogsz válni azáltal, hogy olyan dolgokat tettél kockára, amik igazán számítanak!

4.Haladás, nem tökéletesség

„Szard le azt a vacak kanapét, a zöld kárpittal együtt. Ne akarj mindent megszerezni, ne akarj tökéletes lenni. Egyszerűen csak élj a világba. Hulljon a férgese.”

A startupok illékony dolgok, és nincs olyan, hogy tökéletes időzítés, mert nem lehet minden egy időben fantasztikus! Ez csak egy mítosz! Az időzítés lehet jó, vagy rossz, de ahogy Jason Fried a ReWork című könyvében is írja, ezen a területen egy nap egy hetet jelent a „valóságban”. Itt minden pillanatok alatt történik meg, és ha arra vársz, hogy minden klappoljon, akkor lelassulsz és meghaladottá válsz. A fejlődés haladást jelent és nem tökéletességet! Ha kimaradsz, lemaradsz. Végzetesen.

 

5. Legyél az az ember, akivé válni akarsz!

 „Mások is ezt csinálják. Győzködik magukat és álmokat szőnek magukról, de ahhoz nincs merszük, amit te csináltál.”

Túl sokan félnek attól, hogy olyanokká váljanak, amilyenek valójában. Félnek, hogy mások mit gondolnak róluk, hogy a társadalom felcímkézi őket, hogy barátnőjük, barátjuk, anyukájuk, kutyájuk egyszer csak csalódnának abban a személyben, amilyenek valójában. Tyler Durden is csak egy kép volt, amelyet Edward Norton karaktere vetített ki, ő így merte felvállalni magát.

Ahogy Marianne Williamson is mondja, „A legmélyebb félelmünk nem az, hogy nem vagyunk megfelelőek. A legmélyebb félelmünk az, hogy erősek vagyunk határok nélkül. Ez a fényünk, nem pedig a sötétségünk ami megrémiszt minket. Azt kérdezzük magunktól , ki vagyok én , hogy ragyogó, gyönyörű, tehetséges, mesés legyek? Valójában, ki vagyok én , hogy ne legyek? Te Isten gyermeke vagy. A te kicsiben való játékod nem szolgálja a világot.”

Mindannyiunkban benne van a lehetőség, hogy elérjük vágyainkat, álmainkat, de nagyon kevesek képesek ezt meg is tenni. Mindenki képes lenne küzdeni a céljaiért, hogy példakép legyen sok ember számára, a kérdés az, hogy vannak-e olyan bátrak is, hogy ezt megtegyék…

 

Megosztás
17 tudatformáló gondolat a gazdagságról
A gazdagság megteremtésének igazi szükségessége valójában nem is rólad szól. Ha egyedül csak te lennél a világon, akkor más lenne a helyzet, hiszen nem kellene senki mással törődnöd.
   2015-09-14    Tippek
17 egyszerű dolog, ami ha elkezdesz, a jövőbeli éned hálás lesz neked!
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy múltbeli énünk. Tele vágyakkal, tervekkel, hogy mit fog elérni, mivé is fog válni 5, 10 15 év múlva… De a hangja lassan-lassan elhalkult, hiszen hogyan is lehetne jövőt tervezni akkor, mikor minden olyan bizonytalan?
   2015-09-11    Tippek
10 inspirációs idézet Dwayne "The Rock" Johnsontól!
Attól, hogy valaki valóban képes hegyeket mozgatni a fizikai erejével, még ugyanolyan érző, küzdő ember, mint bárki más. Irigykedhetünk rá, bálványozhatjuk, vagy éppen tanulhatunk tőle a sikerről. A színész, testépítő és profi pankrátor ugyanis szinte „surranó pályán”...
   2015-09-03    Tippek