Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozás: A kezdetek

  •  Vállalkozz!
  • 2014-11-26 10:00:00
„Minden kezdet nehéz.” Bizonyára sokszor hallottad már ezt a mondást, és talán még többször tapasztaltad is…

Nincs ez másképp akkor sem, mikor foglalkoztatottból vállalkozó leszel, hiszen rengeteg buktató és akadály merül már fel a kezdet kezdetén is. Hasznos tehát néhány dolgot minél korábban átgondolni, a cikk pedig ehhez nyújt segítséget.

Elsőként érdemes magadba tekinteni, illetve megvizsgálni a körülményeidet.

  • Milyen képességeid vannak, amiket hasznosítani tudnál az „új életedben”?
  • Miben vagy jó, mi az, amivel szívesen foglalkoznál, és amire érdemes vállalkozást is alapítani?
  • Mennyi pénzt vagy hajlandó kockáztatni?

Ilyen, és hasonló kérdéseket kell alaposan megrágnod, mielőtt továbblépsz.

 

Vagy már megvan az az isteni szikra, melyből milliárdos leszel, és innentől kezdve minden már csak egy könnyed délutáni séta nehézségével fog felérni? El kell, hogy keserítsünk. Akármennyire is azt hiszed, hogy az ötlet rész volt a legnehezebb, nem így van, a legegyszerűbb problémán vagy még csak túl.

 

Hányszor mondtad már vajon, hogy „Bárcsak nekem jutott volna előbb eszembe!” Sokszor ugye? Pedig az ötlet csak egy apró lépés az út elején. Gondolj egy kicsit bele a következőkbe:

„Képes lettél volna otthagyni a jelenlegi állásodat egy álomért?”

„Bele tudtál volna ölni hosszú-hosszú tanulással töltött órákat, napokat a munka mellett a választott terület megismerésére vagy éppen ötleted tényleges kidolgozására?”

 

Nem hiába mondta egyszer Ann Landers, hogy „a lehetőségek álruhája általában a kemény munka, ezért nem ismeri fel sok ember őket.”- Ötletei szinte mindenkinek vannak, azonban csak kevesen jutnak tovább ennél, hiszen ez csak a kezdet, a neheze csak ezután jön. Viszont sokkal könnyebben veszed az akadályokat, ha hiszel benne, és még ráadásul szereted is.

 

Ha megvan az ötlet, következő lépésként készíts egy üzleti tervet. Nemcsak, hogy ez minden vállalkozás alapja, de segítségével tisztábban látod vállalkozásod jövőjét is…

  • Mennyi pénzre lesz szükséged a kezdeti időben?
  • Mi a konkurencia erőssége vagy éppen gyengesége, amit ki tudsz használni?
  • Hol szeretnél tartani egy, kettő, öt év múlva?
  • Melyek a célcsoport jellemzői, igényei, melyeket ki akarsz és ki is tudsz elégíteni?

 

Egy üzleti tervnél nincsen hasznosabb a kezdeti időben, ezért fordíts elegendő időt kidolgozása. Segítségével tisztábban, rendszerben látod a dolgokat, így felelősségteljesebb döntéseket tudsz hozni a jövőben. Azonban ne feledd, ez nem egy állandó, kőbe vésett dolog. Mivel az élet is folyamatosan felmerülő nem várt események láncolata, így mindenre az üzleti terv segítségével sem tudsz felkészülni, ne is ezt tűzd ki célul. Mégis, legyél körültekintő elkészítésében, hiszen a későbbi módosítások ellenére hasznos útmutatóvá válik.

Ezek után tulajdonképpen a megfelelő könyvelő megtalálása és vállalkozásod megalapítása áll az új élet megkezdése előtt. Javasoljuk, hogy mindenféleképpen konzultálj könyvelőddel céged létrehozása előtt, hiszen vállalkozásalapítástól számított 5-15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, az illetékes önkormányzat adóirodájához, stb, melyek elmulasztása sok fejfájást okozhat. már a kezdet kezdetén. Épp ezért körültekintően válaszd ki a pénzügyi munkatársad! (ebben segít egy korábbi cikkünk, amely pont ezt a témakört járja körül)

 

Amennyiben ez is megvan, és vállalkozásod is bejegyzésre került, már tényleg nem akadályoz semmi abban, hogy belevesd magad az új életedbe.

Megosztás
4 tipp a Sikerhez top üzletemberektől
„Milyen érzés lenne, ha a Te céged uralna egy adott piacot az egész világon? Milliomos lennél, és mindent el tudnál érni, amire csak vágysz?” A tavalyi Chicago Ideas Week-en több sikeres vállalkozó is tartott nyitóbeszédet, akik a fenti gondolatmenettel kezdték beszámolóikat.
   2015-07-08    Vállalkozz!
A vezető egyik legfontosabb barátja, avagy a könyvelőválasztás.
Sokan gondolják úgy, hogy könyvelőt keresni elég a vállalkozás megalapítása után. Ez komoly pénzügyi veszteségeket okozhat a vállalkozónak, több okból is.
   2014-11-14    Pénzügyek
Indulj el!
Vállalkozóvá válás 6 lépésben                                                             
   2014-11-11    Vállalkozz!