Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Vállalkozásra biztatják a fiatal tudósokat

  •  Vállalkozz!
  • 2015-04-14 08:15:00
Piaci szemlélettel és pénzügyi támogatással segítik a vállalkozóvá váláshoz a PPKE ITK hallgatóit.

 

A fiatal tudósok többsége nem gondolkodik cégalapításban - derült ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán tartott pénteki konferencián. A tudományos eredmények piaci hasznosításával kapcsolatos diskurzuson arra is keresték a választ, hogy miként motiválhatnák jobban az egyetemi évek utáni önállóságra azokat a hallgatókat, akik figyelemreméltó eredményeket érnek el a területeiken.

"Amíg Amerikában az ITK-hoz hasonló karok hallgatói közül szinte mindenki biztos abban, hogy a diplomája megszerzése után saját vállalkozást fog indítani, a magyar tanulóknak csak töredéke tervez ilyesmit. Úgy látjuk, hogy a hallgatóink többsége egy vállalat alkalmazottjaként képzeli el a jövőjét, ám mi mégis arra szeretnénk biztatni őket, hogy saját cégükben valósítsák meg az ötleteiket" - mondta Dr. Szolgay Péter dékán.

A szakember szerint hiába készülnek nálunk egyedülálló találmányok, és tartjuk fenn Európa második legnagyobb bionikai kutatócsapatát, a tudományos eredmények piaci hasznosítása még gyerekcipőben jár.


"Eddig is értek el a hallgatóink komoly sikereket: van például olyan doktoranduszunk, akinek a kutatásából szabadalom született, mások pedig startup cégeket hoztak létre egy-egy nálunk fejlesztett munkára építve. Ahhoz azonban piaci szemléletre és támogatásra van szükség, hogy többen merjenek belevágni ilyesmibe. Mindent megteszünk azért, hogy a hallgatóinkat hozzásegítsük befektetők megtalálásához" - tette hozzá a dékán.

A tőkések jelentkezésén kívül az Európai Uniótól is számíthatnak pénzügyi támogatásra a hallgatók, a kormány ugyanis csak innovációs beruházásokra nagyjából 250 milliárd forintot különített el a 2014 és 2020 közötti Európai Uniós költségvetési keretösszegből - erről Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszélt a konferencián. A támogatás egy részét kifejezetten olyan egyetemek és oktatási műhelyek kaphatják meg, amelyeknek kutatási tevékenysége piaci termékeket eredményez.

 

Megosztás
4 érdekesség az egyéni vállalkozással kapcsolatban
A legegyszerűbb és legolcsóbb messze az egyéni vállalkozás megalapítása, mivel ehhez elegendő ennek bejelentése, valamint – ha igényled – a vállalkozói igazolvány kiváltása. Az egyéni vállalkozásnak nincs alaptőkéje, azaz az alapításnak nincs azonnali tőkeszükséglete, ennek...
   2015-11-26    Vállalkozz!
Szinte minden az egyéni vállalkozásról 5 pontban!
Múlt hét keddi cikkemben a vállalkozás előtti optimális vállalkozási forma kiválasztásához adtam tippeket, hogy miket kell eldöntened. Azt gondolom, ezzel sokat segítettem Neked, de biztos, hogy tisztában vagy az egyes vállalkozási formák előnyeivel, hátrányaival, jellemzőivel, sőt,...
   2015-11-02    Vállalkozz!
20 érv, miért vágj bele még ma az üzleti életbe!
Szinte az összes vállalkozó hallotta már ezt a mondatot valamelyik közeli ismerősétől, “barátjától”: ”Ne vágj bele… túl kockázatos!”. Azonban ha nem vágnak bele, másokra hallgatnak és nem önmagukra, nem tartanának ott ahol most vannak. Sokan azért nem mernek belevágni egy...
   2015-10-07    Tippek