Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Sikersztorik
  • 2015-10-07 14:05:00
  • Gál Andrea

Deluxe Dollz Design Cirkusz

A héten egy különleges és szokatlan alkotópáros siker sztoriját szeretnénk bemutatni Nektek. Hogy mitől is különlegesek? S Deluxe Dollz Design Cirkusz - Négyessy Nedda iparművész és Kovács Eszter cirkuszszínházi előadóművész - kreációi újrahasznosított papír termékek, mobileszköz dekorációk, furcsa órák és még számtalan különleges tervezésű használati és ajándék termékeket kínálnak azoknak, akik maguk is szeretik a különlegességeket és maguk is szeretnek egyediek, lenni. Velük beszélgettünk

 

 

Nedda, magyar–angol szakos diplomájával a zsebedben nekivágtál Angliának és belsőépítészként végeztél a londoni University of The Arts-on, és most a Deluxe Dollz Desing Circus termékeivel ismerkedhetünk. Hogyan jött a vállalkozási ötletetek?

"Amikor a Deluxe Dollz elkezdődött, nem gondoltam volna, hogy valaha vállalkozás lesz belőle. Tizenvalahány évvel ezelőtt Kovács Eszterrel, mostani alkotótársammal még csak barátok és munkatársak voltunk egy hostel-ben. Ő akkoriban kezdett az éjszakai műszakokban rajzolni. Az idő tájt én hanyagoltam a művészetet, viszont mindig lenyűgöztek a furcsa, bizarr figurái. Sok évvel később, mikor hazaköltöztem Londonból és épp volt egy kis időm, gondoltam, hogy 10 év szünet után megint kipróbálom, milyen festeni, de teljesen másként, mint azelőtt festettem. Úgyhogy kitaláltuk, hogy megfestem az ő rajzait. Már az első kiállításunk nagy siker volt, valahogy az embereknek nagyon bejön ez az egyszerre sötét és egyszerre vicces világ, amit létrehoztunk. A kiállítások sikere nyomán gondoltuk, hogy valami módon elérhetőbbé tehetnénk a figurákat... Gyorsan meg tanultunk a Youtube-ról könyvet kötni (!), így készült az első kollekció... Visszatekintve ez a korszak a rengeteg munka, hiba és tanulás ideje volt – bár már akkor is fogytak a naplók, a mostaniakra sokkal büszkébbek vagyunk. Az előrelépést egy befektetőnek és egy nyertes pályázatnak köszönhetjük, azóta működünk cégszerűen."

 

 

 

Hogyan és mikor kezdődött nálad ez az elhivatottság a rajzolás és festés iránt?

Már az oviban engem kértek meg a többiek, hogy rajzoljam meg a fákat a rajzaikon, mert az enyémek olyan ’szépen álltak’. Oviban persze mindenki rajzol, de én utána sem hagytam abba, az általános iskola alatt jártam mindenféle kézműves szakkörre, batikolni, agyagozni, szőni, alkotótáborokba. Aztán 13 éves koromban kezdtem komolyabban rajzolni és festeni, mikor Kishonthy Jenő egri festőművész rendhagyó módon nagyon fiatalon felvett a csoportjába. Ekkor már festő akartam lenni.

 

Viszont 18 évesen, mikor felvételizhettem volna a Képzőre, megijedtem, úgy éreztem, nem vagyok elég jó, és inkább valami ’normálisabbat’ választottam, így lett az angol magyar szak az ELTE-n. Ahogy teltek az évek, egyre jobban hiányzott az alkotás, de addigra már valami komplexebbet kerestem, innen jött a tértervező, belsőépítész szak ötlete, amit Londonban végeztem el. A festéshez viszont még ez alatt sem tértem vissza, csak 10 év szünet után, nagyon más formában, az első Deluxe Dollz festményekkel.

 

 

 

Hogyan működik kettőtök közötti munkamegosztás?

Az alkotótársam a Delux Dollz projektben régi barátnőm, Kovács Eszter. Az ő rajzai alapján festem a képeket. Ő cirkuszszínházi előadó, a színpad és a bizarr jelenségek inspirálják a rajzait. A festményekben már mindkettőnk egyénisége benne van, talán ettől lesznek ilyen különösek.

 

A festmények alapján tervezem aztán a grafikákat, és kísérletezem ki az új termékeket. Annak idején kézzel készített könyvekkel kezdtük a Deluxe Dollzt, most már hálistennek a nyomdai partnerünk és egyéb gyártók által bővültek a lehetőségeink és a termékpaletta. Eszter attól függően vesz részt a munkában, hogy mennyi dolga van a cirkusszal, a teendők nagy részét én végzem egy csodálatos asszisztens segítségével, aki mindig kézben tartja a management feladatokat. Erre nagy szükségem van, néha ugyanis én hajlamos vagyok elművészkedni például a könyvelésre vagy leltározásra szánt időt, de ő hálistennek szigorú – mert szervezettség nélkül nem lehet haladni, akármilyen jó is a termék. 

 

 

 

Használsz valamilyen digitális technikát a képeidhez? Photoshop stb.?

Igen. Az olajfestmények szolgáltatják az alapot, de aztán mindent kipróbálok, ami a kezembe kerül... Szeretek játszani, kísérletezni, meglepő dolgokat összepárosítani, klasszikus és modern technikákat keverni. Mindig le vagyok nyűgözve a számítógép kínálta lehetőségektől - ugyanakkor nagyon fontos nekem az emberi véletlenszerűségek, szabálytalanságok szépsége is. A kettőt együtt szeretem használni. 

 

 

 

Hogyan állsz neki a tervezésnek, illetve miként jutsz el a késztermékig/alkotásig? Már egy jól bejáratott rutint követsz vagy mindig az aktuális projekt alakítja a munkafolyamatot?

Egy-egy új termék kifejlesztése mindig sok kísérletezéssel jár. Lehetetlen elsőre tökéletesre csinálni valamit (illetve nekünk még nem sikerült). Talán abban lehet rutint szerezni, hogy az ember felkészül erre. Eleinte úgy gondoltam, hogy ’X’ vagy ’Y’ feladat nagyon egyszerű, gyorsan kész lesz. Ma már tudom, hogy nem lesz gyorsan kész, és nem szabad siettetni a folyamatokat, mert tökéletlen termék lesz a vége. Grafikában vagy megjelenésben a furcsa, meglepő dolgokat keresem, de ezzel együtt a készterméknek minőségében és használhatóságában tökéletesnek kell lennie. Ez mindig elsődleges szempont.

 

Persze, ha már valami ki van találva (mint az újrahasznosított papír termékeknél, ahol hosszas keresgélés után találtuk meg a megfelelő papírokat és a megfelelő nyomdát), és már csak a grafikákat kell frissíteni, az gyorsabban megy. 

 

Általában minden kollekció kicsit más, mert valami más inspirált akkor éppen, és ez meg is látszik. Az alapötlet mindig kicsit változik, aztán az adott téma variációiból születnek a kollekciók. Sokszor egy véletlen vagy egy hiba ad teljesen új irányt a munkának, ezt különösen érdekesnek találom. És persze minden új termék létrehozásakor új partnerekkel ismerkedünk meg, akik mindig hoznak valami újat a munkafolyamatba. 

 

 

 

Milyen értékesítési csatornát használtok termékeitek népszerűsítésére?

Facebookon és a többi közösségi oldalon megtalálhattok minket. Személyesen a design vásárokban szoktunk a vevőkkel találkozni, ez jó alkalom arra, beszélgessünk és közvetlen visszajelzéseket szerezzünk. Szerencsére a média is érdekesnek találja a dolgainkat, és írt már rólunk a HVG, Népszabadság, Magyar Narancs, Marie Claire, és az RTL 2 Gazdálkodj Okosan műsorában is szerepeltünk, ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy elkezdjenek megismerni minket az emberek. 

 

 

 

Hol vásárolhatóak meg sz egyedi termékeitek?

Van saját webshopunk, amelyből a világ bármely pontjára szállítunk: www.deluxedollz.com,. Online piactereken keresztül is árusítunk (Etsy, Meska, Dawanda) Ezen kívül főként pesti, vidéki és néhány külföldi design boltban kaphatóak, valamint design vásárokban és partner webshopokban. 

 

 

Mit tanácsolnál egy olyan desingernek, aki most kezdi el ezt a pályát?

Csak azzal foglalkozzon, ami tényleg szenvedélyesen érdekli, és ne másnak, hanem magának akarjon megfelelni a munkáival - ugyanakkor legyen nyitott a vásárlók igényeire is (Néha ezeknek az összeegyeztetése elég nagy kihívás, de úgy gondolom, a kreatív tervezés, mint szakma pont erről szól)!  Ezenkívül legyen ott mindenhol, menjen bele új helyzetekbe nyitottan, mert soha nem sejtheti, hogy hol botlik bele valami érdekes inspirációba vagy lehetőségbe!

Igyekezzen minél több más területen is tapasztalatokat szerezni, ne csak szigorúan a saját szakmájában, ez csak hasznára lehet. Legyen büszke arra, amit csinál, az önreklámozás szükséges és hasznos! Legyen kitartó a munkában, és ha felismeri, hogy hol vannak a gyenge pontjai, ott ne szégyelljen segítséget hívni, egyedül nem tudunk mindent megoldani!– én ezeket tanultam az elmúlt években. 

 

És hogy melyek Neddáék elérhetősége? Hol tudtok meg Róluk többet?

deluxedollz.com

facebook.com/deluxedollz

deluxedollz.tumblr.com

pinterest.com/deluxedollz

instagram.com/deluxedollz

twitter.com/deluxedollz  

negyessynedda.blogspot.hu