Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • Sikersztorik
  • 2015-03-05 07:55:00

Aarenson Consulting Kft - Interjú

"Amíg nincs kézzelfogható kitűzött cél, addig minden eredmény siker lesz, ami időnként illúzióba és kényelembe csaphat át."

 

Kérlek, röviden mutasd be a vállalkozásod! Mi adta a vállalkozás ötletét?

Cégünk elsődleges tevékenysége a toborzás-kiválasztás, fejvadászat, másodlagos és egyre erősödő szolgáltatásunk pedig a kkv tulajdonosok részére a kiválasztás folyamán való döntéstámogatás. A cég alapítás ötletét az adta, hogy 2005-ben már nagyon sok kiválasztással foglalkozó cég létezett, de a szakterületi szegmentáció akkor még nem volt jellemzője az iparágnak. A gyártói és beszállítói ágazatok nagy létszámban bővültek, zöldmezős beruházások érkeztek, ahol a kvalifikált munkaerő iránti igényt csak akkor lehetett kielégíteni, ha mélységeiben épített valaki kapcsolatrendszert egy adott területen belül. Mai napig hisszük ezt, hogy polihisztorként nem lehet működni, kell lennie mindig egy fókusznak, amiben kétségtelenül a legjobbak lehetünk.

 

 

Milyen szolgáltatásokkal segíti az Aarenson Consulting Kft, a hozzá forduló álláskereső illetve állást kínáló vállalkozásokat?

Az Aarenson Consulting szerepét két történettel tudnám a legjobban bemutatni. Mindkettőt Partnerünk mondta, ami számunkra a legnagyobb elismerés.

- Az egyik azt mondta egyszer, hogy a szolgáltatásotok olyan, mint a drog. Annyira könnyű hozzászokni, hogy már alig tudunk élni nélküle.

- A másik Partnerünk pedig a tapasztalatairól mesélt egyik nap. Anikó, annyira más az az ember, akit ajánlottál nekünk és felvettük. Azon gondolkodtam miért? – És mire jutottál, miért? – Mert eddig én csak felvettem az embereket, most pedig kiválasztottam!

A legnagyobb hozzáadott érték a toborzás és kiválasztás harmóniájában és súlyozásában van nálunk. A hozzánk forduló vállalkozások egy komplex támogatást kapnak. Nem egyszerűen egy jelöltet érkezik emailen, aztán személyesen, aki bedugva a konnektorba működik, hanem egy teljes tanácsadás, piros masnival szürke csomagban. Elmondjuk hogyan fejleszthető a jelölt, milyen erősségei vannak, az hogyan kapacitálható a leghatékonyabban, miben látja a jövőt, hogyan inspirálható.

A jelölt pedig interjú után mindig teljesebb énképpel távozik, kap egy visszajelzést szakmájának értékéről, ha bizonytalan segítjük őt jövőképének csiszolásában. Felteheti szakmai kérdéseit, tehát az interjú nem ott végződik, hogy mi megtudtunk mindent, hanem ott, amikor ő is választ kapott szakmai kérdéseire.

 

Mi a legjellemzőbb igénye az ügyfeleknek?

Az utóbbi időben egyre gyakoribb az igény arra, hogy komplexen lássuk és kezeljük a problémát. Ez a probléma ugyan egy ember hiányából ered, de ennek a holdudvara általában mindig nagyobb. Néha elég egy hirdetési csomaggal kezelni ezt, van, amikor előszűrést ajánlunk, mert azt látjuk, hogy a partnerünk csak időhiányban szenved. Nem ritka, hogy a teljes folyamatra igényt tart és van, amikor saját kapcsolati rendszeréből a jelölteket megkapta, de a végleges döntés előtt az utolsó körös interjúkon kéri szakmai véleményünk. A fontos, hogy csak azt orvosoljuk, amit diagnosztizáltunk. Nem kell mindenkinek, mindent gyógyszert beszedni ahhoz, hogy meggyógyuljon.

 

 

Szolgáltatások skáláiból, melyiket emelnéd ki és miért?

A fejvadászatot egyértelműen. Ez a legkomplexebb. Széleskörű piacismeretet igényel. Konkurenciaelemzés és kutatás előzi meg a toborzást. A kapcsolatfelvételek diszkréciója miatt nagyon fókuszált, hiszen egy magasabb munkakörre való keresésre nem lehet megszólítani mindenkit, csak aki egészen biztosan releváns pályázó lesz. Az interjúk többkörösek, a jelölt elemzése mélyebb, több személyiségjegy feltárása is feladat. A 360 fokos referencia ellenőrzés, a jogi háttér biztosítása mind olyan alapos ismereteket kíván, amitől mind a jelölt, mind a megbízónk nyugodt szívvel támaszkodik szakmai véleményünkre. Nagyon alapos és körültekintő munka, ami nem ér véget a jelölt belépésével. Folyamatos beilleszkedés támogatást nyújtunk, és három hónapig követjük a pályázónk életét új munkahelyén.

 

 

Szolgáltatás nyújtása régiós vagy országos lefedettségű?

Szolgáltatásunk országos lefedettségű, bár vannak külföldi megkereséseink és többet sikeresen teljesítettünk, erősségünk mégis a hazai piac.

 

 

Milyen nehézségekbe ütköztél a kezdetekben?

Az egyetlen nehézség talán az volt, hogy fiatal korom ellenére egy nehéz területen kellett megállnom a helyem, sok szenior tanácsadó és nemzetközi konkurencia mellett. Ami viszont hátrány az előny is volt egyben, mert a csillogó szemű titánok időnként nagyobb bizalmat élveznek, ha látszik rajtuk a szorgalom és a szakmájuk iránti lelkesedés és alázat. A bizonyítási vágy, a referenciák megszerzése inspirált arra, hogy a legjobb minőségben dolgozzak és mindig az ügyfél maradjon a fókuszban. Tudjak vele változni, tudjam a cége működésének változásait az én munkámba nap, mint nap újra implementálni.

 

Mit tartasz kulcsfontosságúnak a vállalkozásod sikerében?

Az emberközpontúságot, az együttműködési hajlandóságot, a rugalmasságot, a szorgalmat, az elhivatottságot. Az ügyfél „fájdalmának” megérteni akarását, a sablon megoldásoktól való elvonatkoztatást. Az önmagunk szerinti legjobb akarását, a fejlődést, a folyamatosan emelt léceket, amiket magunknak kell egyre magasabbra tennünk.

 

 

Mi az, amit javasolnál a fiatal vállalkozóknak a vállalkozás sikeres működtetéséhez?

Először higyjen magában és abban, hogy rendelkezik azzal a versenyelőnnyel, amivel sikeressé válhat. Nem árt, ha a konkurenciának is utána néz és ennek függvényében különbözteti meg magát. Aztán álmodjon valamit, ami az ő személyes célja. Legyen az egy teknősbéka farm nyitása vagy egyszerűen egy világbirodalom építése. Ha megvan a személyes cél képes lesz eszközrendszerként használni a cégét ahhoz, hogy azt elérje. Amíg nincs kézzelfogható kitűzött cél, addig minden eredmény siker lesz, ami időnként illúzióba és kényelembe csaphat át.

De ettől is fontosabb, hogy minden nap minden órájában boldogan és lelkesen tegye azt, amit tesz, mert ha nem így tesz, inkább menjen el futni, hogy mindig a legoptimistább és legpozitívabb energiáját kamatoztassa a saját cégében!

 

 

Pethő Anikó /ügyvezető/

www.aarenson.hu