Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

21 tipp a sikeres bloghoz 4. rész

  •  Webes varázslatok
  • 2015-09-07 17:05:00
  • Rácz-Akácosi Attila
A befejező részben bemutatjuk, hogy miért kell jegyzetelni, ötletelni már egy héttel a bejegyzés előtt és, hogy miért is fontos, hogy folyamatosan foglalkozzunk a blogunkkal...

16 – Helyezzünk el akciógombokat az oldalunkon! (5 perc)

A látogatókra gyakran már az is ösztönzőleg hat, ha egyszerűen megkérjük arra, hogy kattintson, vagy csináljon valamit. Így ha szeretnénk terelni őket egy bizonyos dolog felé, egyszerűen kérjük meg őket.

Az akciógomb valójában bármi lehet: egy felhívó szöveg, vagy egy kép, ami ráirányítja a figyelmet arra, amit szeretnénk. Ezzel egyszerűen tudunk még egy kattintást, vagy más aktivitást kiváltani az oldalunkon.

Először próbáljuk ki egy bejegyzésen belül, és ha meg tudjuk oldani, legyen valami apró jutalom azok számára, akik kattintanak.

 

17 – Jegyzeteljük le az ötleteinket! (10 perc)

A jó blog egyik ismérve, hogy „nem áll le”, azaz folyamatosan frissül, új tartalommal gazdagodik. Így bizonyos időnként ezeket meg kell írnunk, el kell készítenünk. Azonban az ötletek sosem akkor jönnek, amikor nekiülünk egy bejegyzést megírni.

Ezt megelőzendő, legyen egy helyünk, ahova az ötleteinket lejegyzeteljük! Ez a hely lehet bármi, amit kényelmes: egy Google dokumentum, egy egyszerű szöveges fájl, egy napló, vagy egy füzet. A lényeg, hogy az ötletek egy helyen legyenek, és gyakran nézzük őket! Így amikor új bejegyzést szeretnénk írni, a téma – amit a legnehezebb kiválasztani – már meglesz.

 

18 – Hetente tervezzük meg a következő tartalmat! (30 perc hetente)

Vannak olyan alkalmak, amikor az ember ihletet kap, és csuklóból ír meg egy cikket. Ezek általában jobban sikerülnek a többinél, hiszen egyfajta szellemi (flow) állapotban készültek. De a legtöbbször nem ez fog történni. Ezért fontos, hogy egy kicsit besegítsünk a tervezéssel:

  1. Heti rendszerességgel szánjunk időt arra, hogy átnézzük a blogunkat, és tervezzünk!
  2. Nézzük át, hogy mit írtunk az ötletlistánkhoz!
  3. Vizsgáljuk meg, hogy melyek lehetnek a legmegfelelőbbek a megjelenésre, és mihez van elegendő anyagunk! Hasznos lehet, ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen típusú bejegyzések – pl. interjú, vagy tesztek – népszerűek. Ha van ilyen, akkor válasszunk ilyet!
  4. Készítsünk laza tervet, hogy az elkövetkezendő pár hétben – esetleg hónapban – milyen időbeosztás szerint fognak az új bejegyzéseink megjelenni! Ez a lista úgyis változni fog, de legalább kiindulásnak jó.

 

19 – Foglalkozzunk a bloggal, és írásainkkal rendszeresen! (legalább 10 perc naponta)

A tartalom, a megjelenés az egyik legfontosabb eleme a blogírásnak. Hiszen tartalommal (újdonsággal, hírrel, tapasztalattal) látjuk el követőinket, akik mindig örülnek az új dolgoknak.

Egy blognak mindig élni kell; ez azt jelenti, hogy nemcsak új tartalmat kell hozzáadnunk, de gondozni is kell azokat, amelyek már megvannak. Ez nem olyan bonyolult dolog, de fontos, hogy követőink lássák, a tartalmat nem csak kiszórjuk, hanem odafigyelünk arra is, hogy mi történik velük azután, hogy ők elolvasták.

A blogon kívül minden más megjelenésre is ugyanez értendő: Facebook, Twitter, Youtube csatornák, RSS feed, azaz minden. Ezeket is karban kell tartanunk.

 

20 – Legyünk felelősségteljesek! (60 perc)

A sikeres, és népszerű blog indításának egyik legnagyobb kihívása az, hogy sokáig motiváltak és elkötelezettek legyünk, hogy oldalunk hosszú időt éljen meg. Ennek biztosítására az egyik legjobb módszer, ha felelősségteljesen viselkedünk másokkal szemben. Ez furcsán hangzik egy bloggal kapcsolatban, de csak annyit jelent, hogy tudjuk, mások elvárnak tőlünk bizonyos dolgokat, és ezeknek eleget is teszünk.  

 

21 ... és ami kimaradt:

Ötletelj Te is tovább, mert minden blog más és más!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Telefon: 06-20-277-3889

Megosztás
21 tipp a sikeres bloghoz 3. rész
Sorozatunk harmadik részében többek közt lesz szó interjúkról, önelemezésről is.
   2015-09-04    Webes varázslatok
21 tipp a sikeres bloghoz 2. rész
Íme a tegnapi nap után, a következő 5, még a blog indulása előtt ...
   2015-09-03    Webes varázslatok
21 tipp a sikeres bloghoz 1. rész
Egy blogot többféle célból is használhatunk. Leírhatjuk benne véleményünket, számtalan témában képeket és videókat készíthetünk, vagy megoszthatjuk tudásunkat és akár oktathatunk is.
   2015-09-02    Webes varázslatok