Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

5 Év végi munkaügyi teendők a D.A.S Könyvelőirodával

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-16 18:00:00
  • Greguss Kinga
  • D.A.S Könyvelőiroda
Munkáltatók figyelem! Közeledik az év vége, így összeszedtük azokat a jogszabályokat, amelyekre ilyenkor érdemes odafigyelni, továbbá amelyekben változás lép életbe 2016-tól.

 

1.Szabadságok kiadása

Az év vége közeledtével időben érdemes leellenőrizni a munkavállalók szabadságegyenlegét.

 

Főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni az összes szabadságot. Ez alól engedmény, ha az egybefüggő szabadság december végén megkezdődik, és a januárra átnyúló része nem haladja meg az öt munkanapot, akkor az is esedékesség évében kiadottnak számít.

 

Ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült okból nem lehetett az esedékesség évében kiadni (például betegség vagy egyéb tartós távollét miatt), akkor az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül kell a kiadásról gondoskodnia a munkáltatónak.

 

A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, a kiadás előtt azonban a munkáltatónak meg kell hallgatnia a munkavállalót. A szabadság időpontját legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a másik féllel, így érdemes időben gondolkozni az ünnepek időbeosztásáról.

 

2. Ha év végén telne le a próbaidő

Az Mt. szerint a próbaidő alatt bármelyik fél, így a munkaadó is azonnali hatályú felmondással, indokolás nélkül szüntetheti meg a munkaviszonyt. Ha viszont a munkavállaló próbaideje karácsony-szilveszter tájékán telik le, a szabadságok miatt okozhat problémát a felmondás közlése.

 

A felmondáshoz az szükséges, hogy az egyoldalú jognyilatkozatot még a próbaidő alatt közöljék. Ha a munkavállaló szabadságon van, így a felmondást nem tudja személyesen megkapni, az számít közlésnek, ha a felmondást tartalmazó levelet átveszi a postástól, vagy felveszi a postahivatalban. Ha ez a próbaidő lejárta után történik meg, a nyilatkozat jogellenes, azaz nem léphet életbe.

 

Ügyeljünk arra is, hogy a munkaszerződésben a próbaidő három hónapban vagy 90 napban lett meghatározva, ennek megfelelően hányadikára esik a vége. Ha például október 1-én kezdődött a munkaviszony: háromhavi próbaidő mellett az utolsó nap december 31-e (és nem január 1-e!), míg ha 90 napos a próbaidő, akkor december 29-e.

 

3. Munkáltatói szabályzatok frissítése

Amennyiben a szabályzatok lejárati határideje 1 évben van meghatározva, évente szükségessé válik azok frissítése. Szintén felülvizsgálatra ad okot az adótörvények éves változása, például a cafeteria szabályzat esetén. 2016-ban 15%-ra csökken az SZJA kulcsa, így a természetbeni juttatásokat terhelő adó összege csökken – ennek megfelelően a munkáltató megváltoztathatja a cafeteria összegeket. Az adómérték csökkenésével, a munkavállaló több nettó juttatást kaphat oly módon, hogy az a munkáltatónak az adókkal együtt ugyanannyiba kerüljön, mint előző évben.

 

4.  Személyi jövedelemadó 2016-os változása

2016. január 1-től az személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökken, ezáltal a munkavállalók nettó fizetése megnövekszik.

 

Változik a gyermekek után igénybe vehető családi adókedvezmény összege–2016-tól a két gyermekes szülő gyermekenként havi nettó 12.500 Ft-tal több fizetést vihet haza. 2015-ben ez az összeg gyermekenként havi nettó 10.000 Ft volt. Ezen a téren a következő években további növekedés várható.

 

Látszólag változik az első házasok adóalap kedvezménye is – jelenlegi havi 31.250 forint adóalap 16%-a a kedvezmény, jövőre havi 33.335 forint adóalap 15%-a vehető igénybe. A változás csak látszólagos, valójában továbbra is havi nettó 5.000 Ft-ot jelent, az adómérték 1%-os csökkenése miatt.

 

5.Minimálbér

Mint minden évben, 2016-ban is várható a minimálbér emelkedése, de az erre vonatkozó kormányrendelet várhatóan csak decemberben lesz kihirdetve. Az előrejelzések szerint 5-10%-os emelkedés várható az idei minimálbérhez képest.

 

Elérhetőség:                                                                                              

 

Greguss Kinga

főkönyvelő

Jogszervíz Kft. - D.A.S. Könyvelés

Cím: 1082 Budapest, Futó utca 47-53. VI.em.

Telefon: +36 20 4338280

E-mail: info@daskonyveles.hu

Honlap: www.daskonyveles.hu

Like: https://www.facebook.com/daskonyveles

Megosztás
A dicséret csodaszer
Dicsérni tudni kell. Ezt jól tudják az édesanyák és az édesapák, a cégvezetők, a vezető beosztású alkalmazottak és az üzletemberek is. A dicséret ösztönöz, elismerést bizonyít és ápolja az emberi kapcsolatokat. Ám jól dicsérni nem is olyan egyszerű, ezért tekintsük át, melyek...
   2016-01-12    Vállalkozz!
Vállalkozás főbb mutatóinak kialakítása és figyelése
Vauu, most dörzsölöm a tenyeremet, mert bevétel érkezett a vállakozásomba, igaz kiadásaim is vannak és ez jobb esetben így megy egész évben.
   2016-01-08    Vállalkozz!
Honnan ismerd fel a jó munkavállalót?
Vállalkozóként a megfelelő munkaerő megtalálása cseppet sem olyan egyszerű feladat, mint az első látásra tűnik. Felmérések szerint az igazán jó munkaerő kétszer produktívabb az átlagos munkavállalónál, tehát a kiváló munkavállaló aranyat ér.
   2015-12-03    Vállalkozz!