Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

5 kardinális kérdés cégalapításkor

  •  Vállalkozz!
  • 2015-12-03 18:50:00
  • Gál Andrea
Magyarország egyik legnagyobb presztízsű, fiatal vállalkozók számára rendezett eseménye még mindig hullámokat vet.

 

A Fiatal Vállalkozók Hetén, amely részben a Grupama Arénába került megrendezésre, számtalan fiatal fordult hozzánk és bombázott bennünket az alábbi kérdésekkel.Hogyan a legegyszerűbb bejegyezni egy céget?

 

  • Mekkora költsége van egy bt. alapításának? Milyen cégnevet válasszak?
  • Milyen tevékenységeket tüntessek fel a létesítő okiratban?
  • Kell-e külön engedély a tevékenységemhez?
  • Milyen cégformában működik a mikrovállalkozások többsége?
  • Mi a különbség a kft. és a bt. között? 

 

Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a cégalapítási tudnivalókról.

 

1. Milyen cégformát válasszak induló vállalkozásomnak?

A vállalkozási forma kiválasztása nagyban függ attól, hogy milyen céllal hozod létre a szervezetet (mi lesz a tevékenység, ahhoz kapcsolódóan kell-e bármit is engedélyeztetni, milyen bevételekkel, kiadásokkal számolsz, stb.); illetve, hogy az induláshoz milyen feltételek (van-e már egy hely, amiből székhelyet lehet csinálni, milyen összegű törzstőkét tud vállalni) állnak a rendelkezésedre.

 

Elmondható, hogy Bt. vállalkozási formát elsősorban kisebb tőkeigényű (akár 3 ezer forint tőkével megalapítható), alacsony kockázatú, családi jellegű vállalkozások esetén érdemes választani.

 

A Kft. jellemzően nem családi, hanem inkább üzleti partner alapon szerveződő vállalkozási forma. Egyszemélyes Kft-t akkor alapíts, ha kizárólag személyesen végzel olyan vállalkozási tevékenységet, amelynek alacsony a költségigénye.

 

Bármilyen tevékenységi körrel is kívánsz vállalkozást alapítani, a korlátolt felelősségű társasági formák valamelyikét javasoljuk neked.

 

2. Mi a fő különbség a Bt. és a Kft. között?

A betéti társaság (Bt.) alapításához legalább két tag (egy beltag és egy kültag) szükséges. A beltag a saját vagyonával is felelős a betéti társaság kötelezettségéért, a kültag csupán a vagyoni betétje erejéig.

 

A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) tagjai kizárólag csak törzsbetéteik erejéig felelősek a társaság kötelezettségeiért, így ez biztonságosabbnak tekinthető, mint a Bt.

 

3. Mekkora a jegyzett tőke Bt. és Kft. esetén? 

Betéti társaság esetében nincs a tőkére vonatkozó minimum előírás, akár 1 forinttal is lehet alapítani. Figyelem! Korlátolt felelősségű társaság esetén azonban 2014. március 15-től a kft. törzstőkéje nem lehet kevesebb 3 millió forintnál!

 

4. A vagyoni hozzájárulást hogyan kell teljesítenem? 

Pénzbeli és nem pénzbeli hozzájárulással is biztosíthatod a jegyzett tőkét, a pénzbeli hozzájárulást bármilyen pénznemben is teljesítheted. A nem pénzbeli hozzájárulás (apport) tárgya lehet valamennyi vagyoni értékkel bíró dolog, szellemi alkotáshoz fűződő, vagy egyéb vagyoni értékű jog.

 

5. Milyen közterhet kell fizetnem a cégem alkalmazottai után? 

 

  • Szociális hozzájárulási adó 2011. évi CLVI. tv. 453. §, 459.§ Adóalap 27%-a
  • Rehabilitációs hozzájárulás 2011. évi CXCI. tv. 23. § (5) bek.  964.500,-Ft/év/fő (kötelező foglakoztatási szintből hiányzó létszám alapján)
  • Szakképzési hozzájárulás 2011. évi CLV. tv. 4.§ (1)-(2) bek.
  • Szociális hozzájárulási adóalap 1,5% (ami megegyezik a hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapjával)

 

Ha kérdésed van, keress minket bátran!

 

Gál Andrea

Megosztás
7 kritérium, amiről nem szabad elfeledkeznek Vállalkozási formák választása kapcsán
Amikor eldöntjük, hogy vállalkozunk, a legelső dolgunk annak meghatározása, milyen formában szeretnénk működni.
   2015-12-15    Vállalkozz!
5 jele annak, hogy TE felejtsd el az alkalmazotti létet!
Bizonyára sokszor bosszankodsz azon, hogy a munkahelyeden hogy mennek a dolgok. Valószínű számos építő javaslattal élsz, ami szinte mindig falba ütközik. És bosszant az a felesleges adminisztráció, ami nem a célt szolgálja, ráadásul az olyan valódi, számszerűsíthető eredményekre,...
   2015-11-10    Tippek
1X1 a Kft. alapításához 7 pontban!
A körültekintő vállalkozás alapításához elengedhetetlen, hogy a Kft. alapításához, működtetéséhez kapcsolódó legfontosabb ismereteket megosszam veletek, mely segíti a döntéseteket.
   2015-11-04    Vállalkozz!