Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

7 dolog, amit tanítaniuk kellene Neked az iskolában, de mégsem teszik

  •  Tippek
  • 2015-12-16 20:35:00
  • Rácz-Akácosi Attila
“Nehéz meggyőzni arról egy középiskolást, hogy több olyan problémával fog találkozni, amiket nehezebb megoldani, mint az algebra és a geometria feladatokat.” – Edgar W. Howe

 

Tudod mi a helyzet? Alig tudom felidézni az emlékeimet az iskolában tanultakról. Sőt, azok a dolgok, amik segíttek növekedni, és fejlődni, majdnem biztos, hogy nem az iskolapadból eredtek, hanem az azt követő időszakból.

 

Dr. Seuss így vélekedik erről: “Bár a tanárok segítenek, de sok mindent akkor kell megtanulnod, amikor egyedül ülsz a szobádban.”

 

Íme 7 dolog, amit tanítaniuk kellene az iskolában, de mégsem teszik

 

1. Ha pozitívabban gondolkodsz, az életed is szebb lesz

Talán nem vagy a tudatában, de a gondolataid hatalmas erővel bírnak. Ha keserűen, negatívan gondolkozol, nehezebb, és boldogtalanabb életre számolhatsz.

 

Albert Einstein tudta, mekkora erővel bírnak a gondolatok: “A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni anélkül, hogy a gondolkodásunkat megváltoztatnánk.”

 

A gondolataink formálnak téged, és engem azzá, akik vagyunk. Ha ragaszkodunk a keserű, negatív gondolatokhoz, az áthatja a hitünket, majd ez a hitrendszer fogja áthatni az egész életünk, és lassan, fokozatosan romlásba viszi azt.

 

A tiszta gondolati világ ellenben világosságot és tisztaságot áraszt magából. “Ha meg tudod változtatni a gondolkodásodat, meg tudod változtatni az életedet is.” – William James

 

Bárcsak ezt elmondták volna nekünk annak idején... Bárcsak említést tettek volna a tanárok arról, hogy a gondolataink átalakításával, megújításával megváltoztathatjuk az egész életünket, hogy a pozitív gondolatok gyűjtésével egyre boldogabbá, és boldogabbá válhatunk.

 

2. Az emberek elvárásai nem egyformák feléd

Amikor kisgyerek voltam, nem minden tanáromat kedveltem, mert úgy tűnt, hogy a diákokat külsejük, öltözködésük, vagy a szüleik alapján ítéltek meg.A gazdag szülők gyermekei sokszor ugyanolyan feleletre jobb jegyeket kapnak, mint a szegényebb diákok. Pedig a tanár feladata és felelőssége pont lenne az, hogy tanulóikat felemelje, ne pedig kiélezze a közöttük lévő különbségeket.

 

Ez nem mai probléma, Goethe 250 éve is beszélt már erről: “Ha úgy viselkedsz a másikkal, ahogy megérdemli, akkor egyre rosszabbá válik. De ha úgy bánsz vele, amilyennek lennie kellene, akkor idővel olyan lesz, amilyennek lennie kéne.”

 

3. Az önszeretet és az önbecsülés kincse

Ha megkérdeznél róla, azt mondanám, hogy az önbecsülés és az önszeretet a boldog életed egyik kulcsa. Szeretetet és tiszteletet táplálsz magad iránt? Akkor a kezedben van annak tudománya, hogyan szeretheted és tisztelheted az egész világot. A benned buzgó önszeretet kiárad belőled a környezetedre, meg fogja érezni a családod, a barátaid, kihat majd a munkádra, és minden élő lényre, amivel kapcsolatba lépsz. Azt sugárzod magadból, amilyen a belső lényed. Így egyre inkább törekedsz arra, megtanuld az önszeretet és önelfogadás tudományát. Csak ily módon sajátíthatod el a világ szeretetét és elfogadását.

 

“A legerősebb kapcsolat, amiben valaha részed lesz, a kapcsolat önmagaddal.” – Steve Maraboli

 

4. A zenész zenét szerezzen, a festőművész fessen, a költő pedig írjon verseket

Középiskolában sokszor írtam verseket, az egykori országos Helikon Fesztiválon még különdíjat is nyertem velük. De mivel “ezzel nem lehet majd pénzt keresni”, inkább azt tanultam, amivel karriert lehet építeni. Baklövés volt így gondolkodni. Ma már úgy gondolom, hogy mindenkinek azzal kellene foglalkoznia, amihez igazán ért, amiben jó, és amit élvezettel csinál.

 

“Egy zenésznek zenét kell szerezni, egy festőművésznek festeni kell, és egy költőnek verseket kell írnia, ha békében akar élni önmagával. Amilyenné egy ember válhat, olyannak kell lennie.” – Abraham Harold Maslow

 

A művész legyen művész, a számokat imádó pedig pénzügyes, vagy matematikus.

 

5. Fontos megélni a jelent és átélni a mát

Bárcsak megtanították volna az iskolákban azt, hogy mennyire fontos megélni a jelen pillanatot, hálásnak lenni a ma lehetőségeiért, és értékelni az életet!

 

A boldogság nem egy jövőbeni állapot. A dolgokra nem kell várni, hogy megváltozzanak. Boldognak lenni, és jó érzéseket táplálni a mában is lehetséges. A kisgyermekek még aktívan megélik a pillanatokat, átélik a varázsát. Aztán később, ahogy nőnek, a külvilág hatására aggódni kezdenek a jövő miatt és elveszítik a pillanatok megélését.

 

Így távolodunk el mindnyájan a jelentől, és indulunk el az aggódás, a félelem, és a stressz hullámvasútján. Nem élvezzük az életet, és a világot. Valahol legbelül tudjuk, hogy miként lehet a jelenben maradni, és tudjuk, hogyan lehetne a boldogságot követni, de mégis elfelejtjük ezt. Kezdj el erre emlékezni, és vágj bele egy új életbe!

 

“A nyugtalanság, szorongás, feszültség, aggódás – a félelem különböző formái – a túlhangsúlyozott jövő és az elnyomott jelen hozadéka. A bűntudat, megbánás, neheztelés, megbántottság, szomorúság pedig a túl sok múlt és a kevés jelen eredménye” – Eckhart Tolle

 

6. Önmagad első számú változata legyél, ne pedig mások sokadik verziója

Egyedi személyiségeink miatt egyedi képességekkel és tehetséggel rendelkezünk, ezért jó volna, ha mindenki megölelné a saját énjét, és elfogadná végre önmagát. Hagyj fel abból fakadó félelmeddel, hogy vajon jó vagy-e úgy, ahogy vagy, vesd messzire a kétségeid, a kritikád, és a magadra aggatott címkéid.

 

A tanároknak arra kellene nevelni a tanulóikat, hogy önmaguk legyenek, de ehelyett a diákok többségét arra buzdítják, legyenek “normálisak”, és álljanak be a sorba.

 

“Önmagadnak lenni az egyik legnehezebb dolog, mivel nagyon ijesztő. Ezért is lepődsz meg, ha olyannak fogadnak el, aki valójában vagy. Úgy döntöttem, hogy az egyik albumomnak a “Kifordítva” címet adom, mert ez a mottóm az életről. Nem hiszem, hogy sikerülhet másnak lenned, mint aki valójában vagy.” – Emmy Rossum

 

7. Ne várj a környezetedtől megerősítést

Miért mulasztják el az iskolában elmondani, hogy a magunkon kívüli megerősítések keresése problémákat hoz? Az iskolákban virágzik a versengés, és az összehasonlítás. Persze a diákok is csak törekszenek a jobb jegyekre, és jobban akarnak viselkedni, mint mások. Ezért nem is tudásszomjból tanulnak, hanem a tanárok elismeréséért. Ma az iskolában az osztályzatok határozzák meg, ki mennyire értékes.

 

Önmagunk értéke soha nem a kívülről kapott visszajelzésekből fakad, hanem abból, hogy kik vagyunk a bensőnkben. Igazolás után kutatsz a környezetedben? Mástól várod, hogy elmondja, mennyit érsz? Ne tedd, döntsd el te magad, hiszen értékes vagy!

 

“Az élet túl rövid ahhoz, hogy azzal töltsd, mit gondolnak rólad mások. Ha jobban mennek a dolgok az életükben, úgysincs idejük veled foglalkozni. Ezért ami fontos számomra, az a saját véleményem önmagamról, nem pedig mások véleménye rólam.” - C. JoyBell C.

 

Bízz magadba és kövesd a vágyaidat!

 

Rácz-Akácosi Attila

Web: motivator.ma

Megosztás
Ne légy vállalkozó, ha ezzel az 5 ismérvvel nem rendelkezel!
Valószínű ismerős neked, hogy az újságok, internetes fórumok, stb bővelkednek sikeres emberekkel készült interjúkkal. Azonban tudjuk, hogy e mögött mennyi munka állhat?
   2016-01-21    Vállalkozz!
6 ismérv, ami jellemzi a sikeres vállalkozót!
Nagyon sokan, sokféleképpen próbálták már összeállítani azoknak a jellemzőknek a listáját, amelyekre a vállalkozónak szüksége van a siker eléréséhez. Általános egyetértés nem alakult ki, de mi a vállalkozás sikerességét szem előtt tartva az alábbiakat emeljük ki:
   2015-12-22    Vállalkozz!
8 dolog, amire emlékezz, amikor minden összeomlik körülötted
“Itt ülök a kórházi ágyon és várom, hogy mindkét mellemet leoperálják. Furcsa módon mégis szerencsésnek érzem magamat. Soha nem voltak egészségügyi problémáim. 69 évesen itt ülök egy olyan folyosó végén, ahol a másik oldalon beteg gyerekek vannak. Az elmúlt néhány órában...
   2015-12-10    Tippek